mwo71 23.07.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Witam,Mam pytanie jak prawidłowo ocieplić i wykończyć z zewnątrz drewnianą ścianę szczytową? Mam murowany budynek z drewnianym szczytem. Mur ocieplam styropianem na kleju w zaprawie i warstwie zewnętrznej siatki. Chciałbym się dowiedzieć, jak powinien uzupełnić izolację na drewnianej ściany szczytowej, tak aby zlicowała się z murem? Ściana szczytową jest wykonana z desek pióro-wpust o grubości 1.6cm. Zależy mi na uzupełnieniu elewacji, która będzie pogrubiona o styropian. Tak, aby całość można było zlicować i pokryć tynkiem.Termoizolacja jest drugorzędna, ponieważ pomieszczenie będę ocieplał poziomo, kładąc wełnę na stropie.Czy mogę kleić wełnę do desek na klej w pianie i wkręty? Czy też najpierw przykryć deski paroizolacją a następnie mocować tylko na wkręty? Tak aby z zewnątrz na wełnę położyć warstwę kleju z zatopioną siatką i całą ścianę (mur + drewniany szczyt) otynkować.Czy też mylę się i powinienem zachować dwa rodzaje elewacji. Część murowaną ocieplić styropianem i otynkować a część szczytową ocieplić wełną. Następnie wykończyć ją jak ścianę szkieletową?Przestrzeń nad stropem nie będzie użytkowa. Planuję umieścić tam boiler na wodę. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts