Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

Raczej nie to samo, wcześniej: dzień ogłoszenia naboru to 30.09

7.3 Warunki dofinansowania

1) kwota dotacji: do 5 tys. zł, nie więcej niż 50% kosztów kwalifikowanych;

2) dofinansowaniu podlegają instalacje niezakończone przed dniem ogłoszenia naboru wniosków;

3) dofinansowanie udziela się na projekty zakończone przed dniem złożenia wniosku

o dofinansowanie;

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

nie bardzo rozumiem (sprzeczne informacje na różnych portalach). Zamierzam skorzystać z dofinansowania "Czystego Powietrza" - ale nie z fotowoltaiki. Czy mogę wówczas skorzystać z dofinansowania do fotowoltaiki w "Moim Prądzie"?

Czytałeś ino o tym programie? Wg mnie masz szanse się złapać. pp_moj_prad itd.........

7.3 podpunkt 9 Przechwytywanie.jpg

Prowadzisz takie spotkania? Zapisałem się z ciekawości na rozmowę indywidualną . Jaki jest faktyczny koszt tej inwestycji? Czy np. 20000 zł - 5000 + ?

Koszt instalacji - Mój Prąd (na tę chwilę 5000) - ulga termomodernizacyjna (w uproszczeniu, przy założeniu że jesteś w I progu podatkowym: po rozliczeniu PITa za 2019 otrzymasz zwrot 17,75% od kwoty instalacji pomniejszonej o 5000 zł za Mój Prąd).

Oczywiście założyłem, że spotkanie dotyczy instalacji zakładanych na komercyjnych zasadach, bez dofinansowań, a Prezydentowi nie wypisze się długopis.

Koszt instalacji - Mój Prąd (na tę chwilę 5000) - ulga termomodernizacyjna (w uproszczeniu, przy założeniu że jesteś w I progu podatkowym: po rozliczeniu PITa za 2019 otrzymasz zwrot 17,75% od kwoty instalacji pomniejszonej o 5000 zł za Mój Prąd).

Oczywiście założyłem, że spotkanie dotyczy instalacji zakładanych na komercyjnych zasadach, bez dofinansowań, a Prezydentowi nie wypisze się długopis.

Dzięki za wytłumaczenie.Jak dojdzie do spotkania po wcześniejszej rozmowie tel.zapytam o te niuanse finansowe.Bo co z tego jak coś mi zaproponują , a ja i tak nie spełnię w/w warunków.

Prowadzisz takie spotkania? Zapisałem się z ciekawości na rozmowę indywidualną . Jaki jest faktyczny koszt tej inwestycji? Czy np. 20000 zł - 5000 + ?

Nie wiem o jakie spotkania pytasz. Jeżeli chodzi o Mój prąd to tylko jestem jednym którzy chcą z tego skorzystać. Nie zajmuje się ani dotacjami ani montażem fotowoltaiki.

Istotna informacja dla zamierzających skorzystać z programu Mój Prąd:

https://www.podatki.gov.pl/media/5262/obja%C5%9Bnienia-podatkowe-z-9-wrze%C5%9Bnia-2019-r-w-sprawie-ulgi-termomodernizacyjnej.pdf

W skrócie: nie ma podatku PIT od dotacji udzielonych w ramach programu Mój Prąd. Czyli np. dla tych co mają budynki nowe (oddane do użytku w 2019 r) przy maksymalnym wykorzystaniu dotacji zostanie w kieszeni 887,50 zł więcej, niż do tej pory myśleliśmy - całe 5 000 zł.

Mam takie zapytanie... czy instalacja na gruncie (VAT 23 % - osoba prywatna) wykonana przez firmę z branży kwalifikuje się pod program "Mój prąd" i pod ulgę termomodernizacyjną czy wyłącznie instalacje zamontowane na dachu ( VAT 8% ) ?

Jak trochę poczekasz, to instalacja na gruncie będzie opodatkowana VAT 8%. Taka instalacja kwalifikuje się do programu "Mój Prąd" (także teraz, z VAT 23%). Natomiast chyba warto poczekać na podpisanie Ustawy wprowadzającej 8% VAT, bo nawet jeśli teraz wybudujesz instalację, to zysk z produkcji za ten rok prawie na pewno będzie niższy niż różnica między stawkami 23% i 8%.

Co do ulgi termomodernizacyjnej, jednak nie jestem pewien czy instalacja na gruncie podpada pod nią. Teoretycznie, jeśli instalacja służy budynkowi mieszkalnemu, to powinna się kwalifikować, ale 100% pewności nie mam.

Edytowane przez mitch