gawel 13.01.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Masz nowa umowę kompl., czy aneks ? Co za różnica umowę miałem prosumencką 3 tygodnie przed przyłączeniem to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 13.01.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Mam aneks do umowy,wiec pewnie tak jak piszesz chodzi o datę aneksu po wymianie licznika a nr.umowy kompleksowej pewnie zostawić w pkcie34,dzięki ,oby to było to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Co za różnica umowę miałem prosumencką 3 tygodnie przed przyłączeniem to nie przeszkadza. Ano taka różnica, że nie wszyscy wiedzę, że kiedy przychodzi aneks, to w polu "data zawarcia umowy kompleksowej" wpisuję się datę wystawienia aneksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.01.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Data wymiany licznika na dwubiegunowy zgodna z protokołem. Serio ? we wniosku jedyna data o jaką pytają, to "Data zawarcia umowy kompleksowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arro77 13.01.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Ano taka różnica, że nie wszyscy wiedzę, że kiedy przychodzi aneks, to w polu "data zawarcia umowy kompleksowej" wpisuję się datę wystawienia aneksu Masz chyba rację foto...na infol.dowiedziałem się że bardzo dużo błedôw jest z tego właśnie powodu ,ale nic więcej nie są w stanie pomòc,od wczoraj troszkę się pozmieniało,status wniosku można łatwo sprawdzić wpisując e-maili na danej stronie, a od lutego ma zmienić się trochę formularz elektroniczny wypełniania wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 14.01.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Witam. Pytanie do osób które składały wnioski. Czy długo czekaliście na zaświadczenie od OSD? Czekam już 2 tygodnie a PGE Dystrybucja nic ne wystawia. Czy konieczne jest zaświadczenie? Czy można zastosować protokół z wymiany licznika? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Tauron, 10 dni.Protokół nie jest akceptowanym dokumentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sankarz 14.01.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Witam, mam problem z NFOŚiGW, fotowoltanika założona, dokumenty złożone ale otrzymałem dzisiaj wiadomość mailową:"1. brak potwierdzenia dokonania zapłaty całej kwoty za instalację – należy przedstawić poświadczenia płatności potwierdzające kwotę i datę zapłaty lub przedstawić oświadczenie wnioskodawcy o dokonaniu zapłaty, z podaniem dat i kwot zapłaty - do pisma z Banku Santander powinno być dołączone potwierdzenie przelewu"Prosimy o przekazanie ww. dokumentów w terminie 14 dni.Dokumenty wymagane w oryginale (o ile dotyczy) należy przekazać pocztą na adres biura NFOŚiGW. Pozostałe dokumenty można przekazać mailem, w odpowiedzi na niniejszego maila (adres: [email protected]). Pytanie moje brzmi czy muszę przesłać brakujący dokument pocztą, czy wystarczy skan i mailem wysłać czy da pewności złożyć nowy wniosek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 14.01.2020 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Ja wniosek złożyłem w listopadzie. Instalacje wykonałem sam. Do tej pory czekam na jakieś info ale na infolini tragedia na maila nikt nie odpisał od tygodnia. W grudniu odpisali mi że coś do wniosku będzie do uzupełnienia - nie odrzucili a odłożyli na później i że wszystko ma być już do 13 wyjaśnione. Że pewnie trzeba jakieś oświadczenie albo coś jest mało czytelne. Troszkę to wszystko kpina bo rozpoczęli nowy nabór a nie zakończyli starego. Obecnie mam status WNIOSEK "nr wniosku" W PROCESIE UZUPEŁNIANIA. Miał ktoś taką sytuację?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.01.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Tak jak pisałem wcześniej, do dwóch tygodni ma być "załatwiony" pierwszy nabór, a drugi normalnie trwa. Teraz jest tylko jakiś okres przejściowy między starym a nowym formularzem we wnioskach elektronicznych i potrwa do końca stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 15.01.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Witam, mam problem z NFOŚiGW, fotowoltanika założona, dokumenty złożone ale otrzymałem dzisiaj wiadomość mailową: "1. brak potwierdzenia dokonania zapłaty całej kwoty za instalację – należy przedstawić poświadczenia płatności potwierdzające kwotę i datę zapłaty lub przedstawić oświadczenie wnioskodawcy o dokonaniu zapłaty, z podaniem dat i kwot zapłaty - do pisma z Banku Santander powinno być dołączone potwierdzenie przelewu" Prosimy o przekazanie ww. dokumentów w terminie 14 dni. Dokumenty wymagane w oryginale (o ile dotyczy) należy przekazać pocztą na adres biura NFOŚiGW. Pozostałe dokumenty można przekazać mailem, w odpowiedzi na niniejszego maila (adres: [email protected]). Pytanie moje brzmi czy muszę przesłać brakujący dokument pocztą, czy wystarczy skan i mailem wysłać czy da pewności złożyć nowy wniosek?? Witam Kiedy kolego składaleś wniosek? Udało Ci się skontaktować z nfosigw? Myślę że będziesz mógł wysłać skana na maila bo tak mi mówili jak udało mi się tam dodzwonić w grudniu. Ale przy takim bałaganie jaki tam teraz panuje to nic nie jest pewne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 15.01.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Po 2 miesiącach oczekiwania, bycia na 3 zatwierdzonych listach - dziś dotarł do mnie przelew na 5k zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.01.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Po 2 miesiącach oczekiwania, bycia na 3 zatwierdzonych listach - dziś dotarł do mnie przelew na 5k zł. gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 16.01.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Ja też dostałem nareszcie swoje 5 tys. po ponad 2 m-cach oczekiwania. Chyba wczoraj jakiś zbiorowy przelew poszedł Z tego co mogę się podzielić to: - jeśli po 2-3 tygodniach nie ma odzewu - piszcie maila i domagajcie się wyjaśnień na [email protected]; odpowiadają z dużym opóźnieniem ale w moim przypadku konkretnie; otóż okazało się, że wniosek (mimo że elektroniczny) zapodział się gdzieś w ich systemie i nie wiem czy gdybym nie napisał to by się w ogóle odnalazł (!) - uwaga, nie składajcie go drugi raz dopóki nie otrzymacie odpowiedzi na tak lub nie, przy czym dowodem złożenia elektronicznego jest wygenerowane poświadczenie UPP (dodatkowo przychodzi email z informacją zwrotną) - dzwonienie na infolinię to kompletna strata czasu - nic wam praktycznego nie powiedzą odnośnie statusu złożonego wniosku. - odnośnie wpisywania numeru umowy kompleksowej - to ja nie wiem co to jest ale wpisałem po prostu nr umowy z Energa (z 2006 r.) i takie coś przeszło; Energa nie zawarła ze mną żadnego dodatkowego aneksu; na mocy prawa stałem się prosumentem i na fakturze doszły dodatkowe pozycje i rozliczenia. - w zeznaniu PIT za 2019, przy okazji korzystania z ulgi term. można wykazać całą kwotę z faktury za FV, jeśli otrzymaliście wypłatę z "Mój Prąd" w styczniu; w takim przypadku, dotacje przyznaną rozliczycie dopiero w zeznaniu za 2020 - czyli za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 16.01.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Jak dla mnie ten program to organizacyjne dno. Infolinia nie działa, nikt nie odpisuje na maile z przed 10 dni. Wniosek złożony 20 listopada i do tej pory zero odzewu. Jak udało mi się dodzwonić w grudniu to nikt nic nie wie. "wniosek nie został odrzucony jedynie trzeba będzie coś dosłać bo może być np. nieczytelne do 13 stycznia muszą być wszystkie wnioski rozpatrzone". Rozpoczynają kolejny nabór a nie zakończyli poprzedniego - bałagan jeszcze większy. Dobrze widzieli jaki mają budżet i ile będzie wniosków więc trzeba by się było na to przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 16.01.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 - w zeznaniu PIT za 2019, przy okazji korzystania z ulgi term. można wykazać całą kwotę z faktury za FV, jeśli otrzymaliście wypłatę z "Mój Prąd" w styczniu; w takim przypadku, dotacje przyznaną rozliczycie dopiero w zeznaniu za 2020 - czyli za rok. Nie rozumiem tego, przecież dotacja nie jest opodatkowania i nie trzeba jej rozliczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 16.01.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Chodzi o skorzystanie z ulgi termomodernizacyjnej m.in. na instalacje FV - możesz dodatkowo odliczyć koszt w PIT, przy czym jeśli otrzymałeś dotacje z mojprad to ten koszt musisz pomniejszyć o wartość dotacji; tak jak napisałem nie musisz pomniejszyć w zeznaniu za 2019 r. jeśli otrzymałeś wypłatę w styczniu 2020r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 16.01.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Rozumiem jak działa ulga termomodernizacyjna, nie rozumiem natomiast jak by to miało być rozliczane w zeznaniu PIT za 2020 rok. Wtedy co, wpisujesz dotację do zeznania i płacisz od niej podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 16.01.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 ...nie musisz pomniejszyć w zeznaniu za 2019 r. jeśli otrzymałeś wypłatę w styczniu 2020r. Mam analogiczną sytuację u siostry i teścia - fotowoltaika założona i zafakturowana w grudniu 2019, ale dopiero teraz będą składać wniosek o 5k z programu Mój Prąd. Można rozliczając ulgę termomodernizacyjną za 2019r. od razu odjąć te 5k od faktury za PV? Czy jeśli wypłacona w 2020r. to w PIT 2019 cała FV obniża dochód, a w PIT 2020 doliczyć do dochodu te 5k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.01.2020 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Druga opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts