marcinbbb 13.10.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Zdaje mi się że nie masz zielonego pojęcia ani o obecnych przepisach ani o historycznych już w tej chwili kredytach frankowych. Nie miałem, nie mam i kredytów mieć nie będę. Chałupę rozbudowuję za swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.10.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Ja otrzymałem dotację całe okrągłe 5000zl i nie trzeba od tego nic odejmować Super! Dla wyjasnienia dodam, że instalacji PV nie można wspierać innymi środkami publicznymi, wyjątek stanowi możliwość skorzystania z ulgi termomodernizacyjnej. (przysługuje wyłącznie w podatku dochodowym od osób fizycznych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 16.10.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 wczoraj wysłałam wniosek, zakładając, że wzystko będzie ok i zostnie rozpatrzony pozytywnie, ile czasu czeka sie na wypłatę dotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 16.10.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 wczoraj wysłałam wniosek, zakładając, że wzystko będzie ok i zostnie rozpatrzony pozytywnie, ile czasu czeka sie na wypłatę dotacji? Oprócz samego wniosku, jakie dokumenty dołączyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 17.10.2019 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 wczoraj wysłałam wniosek, zakładając, że wzystko będzie ok i zostnie rozpatrzony pozytywnie, ile czasu czeka sie na wypłatę dotacji? Od wysłania dokumentów do pieniędzy na koncie czekałem ok. tygodnia więc expresowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.10.2019 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 To fajnie ale zanim dobrniesz do tego wniosku to dopiero jest gehenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 17.10.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Od wysłania dokumentów do pieniędzy na koncie czekałem ok. tygodnia więc expresowo. Jakie dokumenty oprócz wniosku wysłałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Jakie dokumenty oprócz wniosku wysłałeś? Ja piernicze, ile razy można o to samo pytać? Na stronie http://nfosigw.gov.pl/moj-prad/ masz aktualne potrzebne dokumenty. To się już chyba drugi raz zmieniło więc co Ci da że ktoś poda co wysłał? Kilka dni temu doszły np dodatkowe dokumenty jeżeli ktoś sam wykonuje instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Od dziś można on-line składać wnioski o "Mój prąd " http://nfosigw.gov.pl/o-nfosigw/aktualnosci/art,1495,zawnioskuj-online-o-dofinansowanie-w-ramach-programu-moj-prad.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 22.10.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 jakby nie mozna było wprowadzić takiej formy od początku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 22.10.2019 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Tymczasem 2 tygodnie juz czekam na wizytę z Tauron'a i zmianę licznika. No ileż można czekać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.10.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 jakby nie mozna było wprowadzić takiej formy od początku:( Lepiej późno niż wcale! Choć w sumie nie tak późno bo minęły dopiero niecałe 2 miesiące od uruchomienia programu. A ewnioski trwają dopiero dzień, a wpadło ich już 56. Ciekawe czy program jeszcze przyspieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 jakby nie mozna było wprowadzić takiej formy od początku:( Program ogłosili na 5 lat lub do wyczerpania środków, na chwile obecną wydali coś koło 12 mln więc to raczej początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2019 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Tymczasem 2 tygodnie juz czekam na wizytę z Tauron'a i zmianę licznika. No ileż można czekać??? Potem będziesz czekał na potwierdzenie przyłączenie do OSD, ja w PGE czekałem 8 dni na ten kwitek, na licznik kolo 3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekw80 23.10.2019 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Witam, zrobiłem rozeznanie w kilku firmach (woj. śląskie) i ceny oscylowały w okolicach od 5500 zł za kW na materiałach firm CSUN, MAYSUN i SOFAR do 6000 zł za kW za panele firmy LONGI i falownik HUAWEI.Jak to się ma do ofert które były przedstawiane na tym forum jeszcze kilka miesięcy temu, gdzie ceny były w okolicach 4000 zł za kW lub nawet mniej?Jakie elementy składowe zestawu podrożały? Panele przecież mają coraz większą moc i potrzeba ich mniej dla określonych zestawów, czyżby to przez program "Mój prąd"?Co jeszcze ciekawe to firmy nie chcą montować zestawów 2-2.5kW tylko co najmniej 3kW Jeżeli ktoś posiada wyceny zestawów w okolicach 4000 zł za kW to poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.10.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 jakby nie mozna było wprowadzić takiej formy od początku:( No już weź nie marudź. W ciągu ostatnich lat zmieniło się wiele na plus. Naprawdę sporo spraw można obecnie załatwić on-line, co było nie do pomyślenia jeszcze 5 lat temu. A na samą myśl o tym, żeby o jakiekolwiek dofiansowanie czy w ogóle pieniądze można było on-line wystąpić, to wszyscy urzędnicy śmiali się do rozpuku. I tak jak już przedpiścy wspomnieli, program tak naprawdę dopiero ruszył, nie ma co narzekać. Narzekać powinniśmy jedynie na ludzi składających wnioski, które później są odrzucane z powodu braku spełnienia wymagań programu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.10.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Witam, zrobiłem rozeznanie w kilku firmach (woj. śląskie) i ceny oscylowały w okolicach od 5500 zł za kW na materiałach firm CSUN, MAYSUN i SOFAR do 6000 zł za kW za panele firmy LONGI i falownik HUAWEI. Jak to się ma do ofert które były przedstawiane na tym forum jeszcze kilka miesięcy temu, gdzie ceny były w okolicach 4000 zł za kW lub nawet mniej? Jakie elementy składowe zestawu podrożały? Panele przecież mają coraz większą moc i potrzeba ich mniej dla określonych zestawów, czyżby to przez program "Mój prąd"? Co jeszcze ciekawe to firmy nie chcą montować zestawów 2-2.5kW tylko co najmniej 3kW Jeżeli ktoś posiada wyceny zestawów w okolicach 4000 zł za kW to poproszę. Takie oferty nadal są, tylko raczej nie dla instalacji o mocy 2-2.5 kW. W takich instalacjach falownik znacząco podnosi cenę za 1 kW. A nie chcą montować takich instalacji, bo im się to nie kalkuluje, więc cena idzie w górę, etc. Przy takiej instalacji trzeba się zastanowić, czy to ma w ogóle sens, a jeśli tak, to można samemu wykonać instalację. Wtedy cena będzie pewnie duuuużo niższa niż 4 kpln/1 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.10.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 W 13 dniu od wysłania pocztą papierów kasa na koncie. Najszybszy etap 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekw80 23.10.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Dzięki mitch za odpowiedź. Trzeba w takim razie samemu wykonać taką instalację. Ciekawe jak jest później z papierami w Tauronie, pewnie trzeba kogoś znaleźć żeby kwity podpisał. Dobór i zakup elementów to raczej nie problem, montaż paneli również. Optymalizacją bym się nie przejmował i tak mam połacie wschód-zachód. Bardziej mnie martwi okablowanie i zabezpieczenia.Szkoda, że w necie mało jest informacji dotyczących "fotowaltaiki DIY". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.10.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Dzięki mitch za odpowiedź. Trzeba w takim razie samemu wykonać taką instalację. Ciekawe jak jest później z papierami w Tauronie, pewnie trzeba kogoś znaleźć żeby kwity podpisał. Dobór i zakup elementów to raczej nie problem, montaż paneli również. Optymalizacją bym się nie przejmował i tak mam połacie wschód-zachód. Bardziej mnie martwi okablowanie i zabezpieczenia. Szkoda, że w necie mało jest informacji dotyczących "fotowaltaiki DIY". W wątku obok kolega @bobrow opisuje jak właśnie uruchomił swoją instalację, którą wykonał sam od A do Z, włącznie z wiatą na której są panele. Jak przejrzysz wątek wstecz, to naprawdę pisał o każdej najmniejszej kwestii. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie Więc materiały do czytania są Jeśli chodzi o papiery, wymagany jest podpis osoby z uprawnieniami. Szczegółów musisz poszukać, niektóre ZE wymagają żeby elektryk miał firmę, nie wiem jak w Tauronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts