Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze pytanie pomocnicze -czy to jest wymagane :

kopia faktury powinna być opatrzona adnotacją „Zgłoszono do Programu priorytetowego Mój Prąd”

Mam wszytko w pdfach i teraz tam bazgrać ,to trochę kulawo...

W przypadku faktury elektronicznej, wnioskodawca na wydruku musi odręcznie dopisać taką adnotację i przesłać taki wydruk w oryginale.

Także trzeba wydrukować, podpisać, zeskanować i wtedy wysłać

W przypadku faktury elektronicznej, wnioskodawca na wydruku musi odręcznie dopisać taką adnotację i przesłać taki wydruk w oryginale.

Także trzeba wydrukować, podpisać, zeskanować i wtedy wysłać

Dzięki-trudno...tak zrobię.

A co z tymi proformami ?

Witam,

Tauron wreszcie mi przysłał potwierdzenie podłączenia instalacji-składam więc wniosek online.

Mam techniczne pytanko :

czy trzeba wysyłać im faktury razem z proformami ?

Wszystkie płatności miałem na proformy i w tytule moich przelewów są właśnie nr tych proform.

Pzdr

No to gratuluję. Mnie zwodzą (tauron) co chwilę inną wersją, obecna wygląda tak : instalacje z września i pazdziernika,zaświadczenie do 22.11. Instalacje z listopada dokoment z automatu do 2 tygodni oczekiwania.

Dzięki-trudno...tak zrobię.

A co z tymi proformami ?

A po cholerę ci te proformy? Zgodnie z prawem udokumentowaniem jest faktura vat nie żadna proforma to jest zwykły smieć i nie jest to podstawa do przelewu

"Czym jest faktura pro forma?

Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że zgodnie z polskim prawem, faktura pro forma nie jest dokumentem księgowym, nie stanowi podstawy do uiszczenia opłaty, nie jest też dowodem zrealizowanej transakcji. Wysyła się ją jako element oferty, informujący o tym, jak rzeczywista faktura będzie wyglądać, z czego się będzie składać i jakie będą koszty zawartej transakcji. Można ją wysłać jako formę wezwania do zapłaty, formę informacji o kosztach czy też zapowiedź wystawienia faktury właściwej w niedalekiej przyszłości. Co za tym idzie, pro forma nie generuje obowiązku podatkowego i nie może zostać zaksięgowana w ewidencji. Nie może być brana pod uwagę podczas rozliczeń oraz nie stanowi podstawy do roszczeń wobec jej odbiorcy."

Edytowane przez gawel

Energia naładowana

DC Napięcie Prąd Moc

PV1 216.70V 0.00A 0.0W

PV2 66.50V 0.00A 0.0W

DC/AC

AC Napięcie Prąd Częstotliwość

R 238.40V 1.00A 50.00Hz

S 239.80V 0.90A 50.00Hz

T 238.50V 1.00A 50.00Hz

Odczytujesz to z podglądu na solarmanpv czy bezpośrednio z falownika?

w zał. zrzut z podglądu, gdzie mam tylko P1

12.jpg

Podejrzewam że fakturę vat ma ale jeżeli dow. zapłaty jest na pro-forma to i te f. pro-forma powinien dołączyć

Ma być dowód zakupu wraz z potwierdzeniem zapłaty, to że ktoś wysłał przelew na ładne oczy to nie jest uzasadnienie. dotacja to jedno ale do ulgi termomodernizacyjnej musi być faktura vat dla urzędu skarbowego do ewentualnego wglądu.

W tej sytuacji trzeba wziąć od wykonawcy fakturę vat wraz z zaświadczeniem jej opłacenia od wykonawcy i to będzie ok , potwierdzenie przelewu wysłane bezpodstawnie na podstawie materiału reklamowego=faktury proforma nie bezie miało znaczenia.