gawel 19.11.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Odczytujesz to z podglądu na solarmanpv czy bezpośrednio z falownika? w zał. zrzut z podglądu, gdzie mam tylko P1 z solarmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.11.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Ma być dowód zakupu wraz z potwierdzeniem zapłaty, to że ktoś wysłał przelew na ładne oczy to nie jest uzasadnienie. dotacja to jedno ale do ulgi termomodernizacyjnej musi być faktura vat dla urzędu skarbowego do ewentualnego wglądu. W tej sytuacji trzeba wziąć od wykonawcy fakturę vat wraz z zaświadczeniem jej opłacenia od wykonawcy i to będzie ok , potwierdzenie przelewu wysłane bezpodstawnie na podstawie materiału reklamowego=faktury proforma nie bezie miało znaczenia. Nie do końca tak jest pro-forma jest traktowana jako zaliczka i jest księgowana Podobnie miałem przy dotacji na wymianę pieca co, płaciłem zaliczkowo, na koniec dostałem f. i proformę też musiałem doączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.11.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Gaweł- jeszcze raz : na potwierdzeniu zapłaty mam inne nr faktur ... Czyli dam im fakt vat z danym nr i potwierdzenie przelewu , ale z innym nr faktury (proforma). Pytanie :czy urzędasy nie będą buczeć , że nie ma powiązania w treści przelewu ? Wpisz ręcznie - przedpłacono w/g proformy nr... I wyślij OBIE. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.11.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 z solarmana Masz ten podgląd upubliczniony? to podaj nazwę instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Nie do końca tak jest pro-forma jest traktowana jako zaliczka i jest księgowana Podobnie miałem przy dotacji na wymianę pieca co, płaciłem zaliczkowo, na koniec dostałem f. i proformę też musiałem doączyć Jest traktowana ? Na pewno nie bo brak jest na to podstaw prawnych . Jakby to powiedzieć od wielu lat jestem głównym księgowym i uwierz mi że na pewno nie jest jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Masz ten podgląd upubliczniony? to podaj nazwę instalacji nie ma upublicznionego ale też nie wiem co chcesz konkretnie sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Wpisz ręcznie - przedpłacono w/g proformy nr... I wyślij OBIE. Adam M. To jest niezgodne z regulaminem tego programu , aj bym nie ryzykował i nie wysyłał stworków potworków tylko konkretne dokumenty. A nie dopiski w formie oświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 powtórzę:"Czym jest faktura pro forma?Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że zgodnie z polskim prawem, faktura pro forma nie jest dokumentem księgowym, nie stanowi podstawy do uiszczenia opłaty, nie jest też dowodem zrealizowanej transakcji. Wysyła się ją jako element oferty, informujący o tym, jak rzeczywista faktura będzie wyglądać, z czego się będzie składać i jakie będą koszty zawartej transakcji. Można ją wysłać jako formę wezwania do zapłaty, formę informacji o kosztach czy też zapowiedź wystawienia faktury właściwej w niedalekiej przyszłości. Co za tym idzie, pro forma nie generuje obowiązku podatkowego i nie może zostać zaksięgowana w ewidencji. Nie może być brana pod uwagę podczas rozliczeń oraz nie stanowi podstawy do roszczeń wobec jej odbiorcy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.11.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 nie ma upublicznionego ale też nie wiem co chcesz konkretnie sprawdzić? Ta moc na DC w/g tego co podałeś, u mnie DC to tylko napięcie i prąd, moc jest tylko na AC cyt. Energia naładowana DC Napięcie Prąd Moc PV1 216.70V 0.00A 0.0W PV2 66.50V 0.00A 0.0W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.11.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Gaweł- jeszcze raz : na potwierdzeniu zapłaty mam inne nr faktur ... Czyli dam im fakt vat z danym nr i potwierdzenie przelewu , ale z innym nr faktury (proforma). Pytanie :czy urzędasy nie będą buczeć , że nie ma powiązania w treści przelewu ? W teorii mogą się czepiać, taka natura urzędników A w normalnym przypadku załączasz wszystkie dowody wpłat (przelewów) na daną firmę, które to dają sumę faktury. Ja często płacę na podstawie faktury proforma - wbrew temu co pisze gaweł, jest to powszechnie przyjęta czynność - z tym, że zazwyczaj w takich przypadkach w opisie umieszczam np. nr umowy i opis za co płacę. Tutaj raczej nikt problemów nie będzie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Ta moc na DC w/g tego co podałeś, u mnie DC to tylko napięcie i prąd, moc jest tylko na AC cyt. Energia naładowana DC Napięcie Prąd Moc PV1 216.70V 0.00A 0.0W PV2 66.50V 0.00A 0.0W Ja mam jeden string pv1 ale ja mam odczyt teraz a jest ciemno na dc mam 0 a na ac to nie wiem takie napiecie jakie siec podaje teraz chyba. A w czym jest pomiedzy nami roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W teorii mogą się czepiać, taka natura urzędników A w normalnym przypadku załączasz wszystkie dowody wpłat (przelewów) na daną firmę, które to dają sumę faktury. Ja często płacę na podstawie faktury proforma - wbrew temu co pisze gaweł, jest to powszechnie przyjęta czynność - z tym, że zazwyczaj w takich przypadkach w opisie umieszczam np. nr umowy i opis za co płacę. Tutaj raczej nikt problemów nie będzie robił. Ja podaję jak jest zgodnie z prawem i zasadami no akurat Fundusz Ochrony Srodowiska to państwowa firma nie sklepik pani Buby i może być problem ilośc wniosków odrzuconych nie spada i sa pewno powody [ATTACH=CONFIG]437218[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.11.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Ja podaję jak jest zgodnie z prawem i zasadami no akurat Fundusz Ochrony Srodowiska to państwowa firma nie sklepik pani Buby i może być problem ilośc wniosków odrzuconych nie spada i sa pewno powody [ATTACH=CONFIG]437218[/ATTACH] A bierzesz pod uwagę, że cały czas piszemy o konsumencie, który przepisy i zasady UoR obowiązujące firmy ma głęboko w poważaniu? Są powody odrzucanych wniosków ale nie jest nim opis w przelewie "za fakturę proforma". Nie dajmy się zwariować, tak samo niektórzy trzęśli portkami przed odręcznym pisaniem na fakturze dopisku. Serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.11.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Gaweł -to jeszcze raz : 1.otrzymałem fakturę proforma na dany sprzęt z indywidualnym nr (tej proformy)2.na podstawie w/w proformy dokonałem wpłaty w treści podając jej nr3.po zapłacie otrzymałem fakturę Vat od dostawcy z innym nr niż proforma Co tu masz nie zgodnego z prawem "księgowym" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.11.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Gaweł -to jeszcze raz : 1.otrzymałem fakturę proforma na dany sprzęt z indywidualnym nr (tej proformy) 2.na podstawie w/w proformy dokonałem wpłaty w treści podając jej nr 3.po zapłacie otrzymałem fakturę Vat od dostawcy z innym nr niż proforma Co tu masz nie zgodnego z prawem "księgowym" ? Łomatkoboska. Daj spokój, wszystko jest ok. Załącz dowody wpłat oraz fakturę VAT z dopiskiem. Jak chcesz być świętszy od papieża, to możesz dołączyć również proformy (z jakimś dopiskiem, że na ich podstawie dokonałeś wpłat). Ja osobiście bym napisał w opisie przelewu nr umowy i olałbym to - ważny jest dowód wpłaty i faktura VAT, w programie nie ma nic napisane o tym, co ma być w opisie przelewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.11.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) Gaweł -to jeszcze raz : 1.otrzymałem fakturę proforma na dany sprzęt z indywidualnym nr (tej proformy) 2.na podstawie w/w proformy dokonałem wpłaty w treści podając jej nr 3.po zapłacie otrzymałem fakturę Vat od dostawcy z innym nr niż proforma Co tu masz nie zgodnego z prawem "księgowym" ? Tak samo było u mnie a i też u znajomych, mało która firma będzie zaczynała montaż czy to PV , PC czy pieca CO bez zaliczki, więc wystawia pro-formę i płaci się przeważnie przelewem aby był dokument potwierdzenia wpłaty na koniec otrzymałem fakturę ale zapłaciłem wcześniej za f. pro-forma i musiałem ją dostarczyć bo zapłata nie była na ten nr f. końcowej Edytowane 19 Listopada 2019 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Ja zaliczkę opłaciłem na fakturę cząstkową i pozostałość na na drugą finalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Łomatkoboska. Daj spokój, wszystko jest ok. Załącz dowody wpłat oraz fakturę VAT z dopiskiem. Jak chcesz być świętszy od papieża, to możesz dołączyć również proformy (z jakimś dopiskiem, że na ich podstawie dokonałeś wpłat). Ja osobiście bym napisał w opisie przelewu nr umowy i olałbym to - ważny jest dowód wpłaty i faktura VAT, w programie nie ma nic napisane o tym, co ma być w opisie przelewu. To nawet nie musi być potwierdzenie przelewu , może być KP w przypadku gotówki lub oświadczenie wykonawcy o otzrymaniu zapłąty i to proponuję uzyskać i dołączyć do faktury wtedy proformy przelewy nie będą istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Gaweł -to jeszcze raz : 1.otrzymałem fakturę proforma na dany sprzęt z indywidualnym nr (tej proformy) 2.na podstawie w/w proformy dokonałem wpłaty w treści podając jej nr 3.po zapłacie otrzymałem fakturę Vat od dostawcy z innym nr niż proforma Co tu masz nie zgodnego z prawem "księgowym" ? wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.11.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) Kazdy ma prawo złożyć wniosek jaki chce, Ryzyk Fizyk zobaczymy czy przejdzie? Nie chodzi o adnotację że fakturę zgłoszono do programu twój prąd tylko o potwierdzenie zapłaty faktury jeżeli ktoś nie ma przelewu lub opłacił inny dokument Edytowane 19 Listopada 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts