Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam . Ja złóżyłem 24.11 elektronicznie i w ubiegłym tygodniu (piatek) dostałem maile ,że sie zakwalilifowałem...Teraz czekam na przelew.

edit oczywiscie mialo byc 24.10

Ja składałem 25.10, w sobotę był maile i też narazie czekam na przelew. Nie wiem ile to trwa,ale widzę że na stronie NFOSIGW ciągle przybywa że dotacje wypłacone.

A tak z ciekawości jak to jest? Jeżeli ktoś złoży faktury w programie Mój prąd na instalację za 30k pln to rozumiem że dostanie zwrotu 5k pln. A czy może te 30k pln następnie odpisać sobie od dochodu przy rozliczaniu PIT? Intuicja podpowiada mi że nie może bo to byłaby podwójna ulga. Ale może chociaż można odpisać od dochodu 20k pln z tych 30k ?

Z tego co gdzieś wyczytałem (ale źródła nie znajdę), to pozostałą część mikroinstalacji (w tym przypadku 30k-5k=25k) można odliczyć od dochodu w ramach ulgi termomodernizacyjnej (o ile się na nią łapiesz, sprawdź szczegóły, m.in. dotyczy tylko właścicieli domków jednorodzinnych więc instalacje na bloku odpadają)...

Osoba fizyczna może odpisać sobie odpowiedni % wydanej kwoty (wg stawki płaconego podatku).

Po to jest dopisek na fakturze "Zgłoszono do programu mój Prąd" żeby US wiedział, czy instalacja była budowana z wykorzystaniem dotacji, czy bez (wtedy odliczyć można od całości kwoty na fakturze)

Czytałem ale co z tego? Większość piszących tu składała wnioski elektronicznie, ja - pocztą. Więc chyba nie ma co porównywać? Maila żadnego też nie dostałem.

No szybciej, niż w przypadku elektronicznych wniosków, Twojego raczej nie rozpatrzą. Więc mozesz spokojne jeszcze dwa tygodnie poczekać.

Nie ma sensu po dwóch tygodniach pisać, że "nadal nie nie ma", skoro widzisz, że trwa to miesiàc...

No szybciej, niż w przypadku elektronicznych wniosków, Twojego raczej nie rozpatrzą. Więc mozesz spokojne jeszcze dwa tygodnie poczekać.

Nie ma sensu po dwóch tygodniach pisać, że "nadal nie nie ma", skoro widzisz, że trwa to miesiàc...

Dokładnie, mój był dostarczony do siedziby za pokwitowaniem na kopii 22 listopada. Porównamy jak to mniej więcej idzie mamy 3 kanały dostępu i podobne daty złożenia.