gawel 15.12.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Nie byłbym taki pewny. Ty i ja jesteśmy w PGE. @Maciej Loret jest w Tauronie. Tauron chyba nie bilansuje międzyfazowo i międzystrefowo tylko liczy po średniej czyli z dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.12.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 (edytowane) 1. Moc umowna skoczyła z 11kW do 16kW. Dlaczego? Z czym to się wiąże? Będzie droższy abonament? Zabezpieczenia nie zmieniły się i zostały 25A. wydaje mi sie, że 16kw to minimalna moc dla zabezpieczenia 25A. Ja miałem niedawno trochę inną sytuację - chchiałem zwiększyć zabezpieczenie, ale okazało się, że dla mojej mocy, nie muszę nic zmieniać, bo w międzyczasie zmieniła tabelka zależności moc/zabezpieczenie - i musialem wypisać tylko wniosek o dostosowanie zabezpieczenia do mocy posiadanego przyłącza. I zostanie to zrobione, bez żadnych dodatkowych kosztów i opłat. Prawdopodobnie twój operator robi to sam od siebie.... Edytowane 15 Grudnia 2019 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 15.12.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 wydaje mi sie, że 16kw to minimalna moc dla zabezpieczenia 25A. Pewnie tak jak piszesz, na przestrzeni wieków ktoś zmienił tabelkę, ale zapomniał o użytkownikach. No nic, dziękuję za podpowiedzi, jutro dzwonię na (dez)infolinię, zobaczymy czego się dowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.12.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 wydaje mi sie, że 16kw to minimalna moc dla zabezpieczenia 25A. Chyba nie. Mam od początku 12 kW przy 25A (PGE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.12.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Chyba nie. Mam od początku 12 kW przy 25A (PGE) Ja w PGE mam przyłącze od 2003 roku i miałem 15kW z zabezpieczeniem 3x25A ale opłaty stałe są od 15 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.12.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 O jakich opłatach stałych, zależnych od mocy zamówionej, piszesz? Na jednej z faktur w moim PGE jak jeszcze miałem innego dostawcę to osd pge wyszczegolniło mi 15xzlotowka z groszami i wychodziło ok 17 złotych teraz jak wrócilem do kompleksówki to juz nie mam jest jedna kwota. rozbita w skali miesiąca na: opłata przejściowa 01/07/2019 m-c 1 0,3300 opł. stała za przesył 01/07/2019 m-c 1 8,7000 opłata abonamentowa 01/07/2019 m-c 1 0,7500 opłata handlowa 01/07/2019 m-c 1 *4,0600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.12.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Ale przeszedł i zaakceptowali czy przeszedł bo dał*się wysłać? Bo na stronie NFOŚ w sekcji "jak wypełnić" jest informacja, że trzeba podać właśnie nr i datę aneksu, a nie starej umowy. Którego nie widzą w eboku taurona, przynajmniej u mnie. Przeszedł = kasa na koncie Wpisałem tak jak fotohobby nr umowy kompleksowej z 2016 roku, bo aneks nie miał numeru.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 16.12.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Witam, rozmawiałem z ENEĄ w sprawach formalnych oraz ENEA Operatorem w sprawach technicznych i tak:- w taryfach G - zmiana mocy umownej jest bezkosztowa- okres rozliczeniowy - faktura jest wystawiana na koniec okresu, nie ma pośrednich przedpłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.12.2019 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Musiałbym gdzieś to odszukać bo to faktury z 2018 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekp0 16.12.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Czy rozliczał ktoś ulgę termomodernizacyjną i mój prąd przy dochodach na ryczałcie ? Jaką kwotę odpisujemy od podatku ? 18% z kosztu instalacji (max 53k) ? Googlowałem trochę i znalazłem tylko informacje że odliczamy koszt instalacji od przychodów, ale nie jest już napisane z jaką stawką % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.12.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Chyba nie. Mam od początku 12 kW przy 25A (PGE) mam 17kw i miałem cały czas 25A.(przed budową to było w okolicy górnej granicy dla 25A) Po wizycie w OSD okazało się, że wg aktualnej tabelki dla 17kw dają już zabezpieczenie 32A. Pamiętaj tylko, że różnie to wygląda u różnych operatorów - ja gdybym się o to nie upomniał, to pewnie nikt by palcem nie kiwnął... Całkiem możliwe, że nie mam racji, ale nie potrafię znaleźć innego wytłumaczenia tej sytuacji kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.12.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Googlowałem trochę i znalazłem tylko informacje że odliczamy koszt instalacji od przychodów, ale nie jest już napisane z jaką stawką % Z tego co ja zrozumiałem odliczając od przychodu wstawiasz kwotę która wydałeś minus Mój prąd. Jak wydałeś 20 tyś z mojego pradu masz 5 tyś to wstawiasz do rozliczenia 15 tyś a nie %. To 15 tyś ma obniżyć przychód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.12.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Z tego co ja zrozumiałem odliczając od przychodu wstawiasz kwotę która wydałeś minus Mój prąd. Jak wydałeś 20 tyś z mojego pradu masz 5 tyś to wstawiasz do rozliczenia 15 tyś a nie %. To 15 tyś ma obniżyć przychód. dokładnie i zmniejszy podstawę opodatkowania o 17% ,32% lub 19% w przypadku liniówki oraz ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekp0 17.12.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 dokładnie i zmniejszy podstawę opodatkowania o 17% ,32% lub 19% w przypadku liniówki oraz ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych Dzięki za informacje. Napisz jeszcze proszę gdzie znalazłeś informacje że to jest 19% w przypadku liniówki i ryczałtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 17.12.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 W przypadku ryczałtu spadnie o tyle % ile aktualnie płacisz czy też proporcjonalnie w przypadku różnych stawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.12.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 W przypadku ryczałtu spadnie o tyle % ile aktualnie płacisz czy też proporcjonalnie w przypadku różnych stawek no dokładnie ta liniówka jest 19%, a ryczałt jak ponizej: Stawka ryczałtu 20% przeznaczona jest dla podatników wykonujących wolne zawody, a w szczególności: nauczycieli udzielających korepetycji, tłumaczy, położne i pielęgniarki, techników dentystycznych, lekarzy stomatologów, lekarzy, lekarzy weterynarii. Stawka ryczałtu 17% 17-procentowa stawka ryczałtu przeznaczona jest dla podatników, którzy świadczą usługi z zakresu: reprodukcji komputerowych nośników informacji, obsługi centrali radio-taxi, pośrednictwa w: organizacji wyjazdów turystycznych, sprzedaży hurtowej pojazdów mechanicznych oraz części i akcesoriów do nich zarówno w sklepach internetowych jak i stacjonarnych, sprzedaży motocykli oraz akcesoriów i części do nich zarówno w sklepach stacjonarnych jak i internetowych, handlu hurtowym, świadczących usługi: fotograficzne, hotelarskie, parkingowe, wydawania: pakietów gier, pakietów oprogramowania systemowego oraz użytkowego, oprogramowania komputerowego pobieranego z internetu, pomocy społecznej bez zakwaterowania w zakresie: odwiedzania i pomocy domowej dla osób w podeszłym wieku, opieki dziennej dla osób w podeszłym wieku, przystosowania zawodowego osób niepełnosprawnych i bezrobotnych, porad dla dzieci. Stawka ryczałtu 8,5% Stawka ta przeznaczona jest dla działalności: świadczących usługi gastronomiczne w zakresie sprzedaży napojów o zawartości powyżej 1,5% alkoholu, zajmujących się wytwarzaniem towarów z materiałów zamawiającego, prowadzenia przedszkoli, zapobiegania oraz zwalczania pożarów, związanych z prowadzeniem ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz innych obiektów i obszarów ochrony przyrody, przychodów osiągniętych z: prowizji uzyskanych w ramach sprzedaży na podstawie umowy komisu, prowizji uzyskanych w ramach sprzedaży na podstawie umowy o kolportaż, dzierżawa, poddzierżawa, najem i podnajem składników, które są związane z działalnością gospodarczą, otrzymane odszkodowania za szkody związane ze składnikami majątku firmowego, wypożyczenie artykułów użytku domowego i osobistego. Od 2018 stawka ryczałtowego podatku od przychodów z czynszu najmu po przekroczeniu kwoty 100 000 zł wzrosła do 12,5%. Stawka ryczałtu 5,5% Stawką ryczałtu 5,5% objęte są przychody: osiągnięte przy prowadzeniu działalności wytwórczej, z robót budowlanych, osiągnięte dzięki przewozowi ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton. Stawką tą objęte są także prowizje osiągnięte przy sprzedaży: żetonów oraz kart magnetycznych do automatów, jednorazowych biletów komunikacji miejskiej, znaczków do biletów miesięcznych, znaczków pocztowych. Stawka ryczałtu 3% 3-procentową stawką ryczałtu objęty jest przychód: z działalności gastronomicznej, za wyjątkiem sprzedaży napoi o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z usług w zakresie produkcji zwierzęcej, z usług w zakresie handlu, z działalności rybaków zalewowych oraz morskich w zakresie sprzedaży ryb oraz innych surowców pochodzących z własnych połowów, z odpłatnego zbycia ruchomych składników majątku, które są wykorzystywane w ramach pozarolniczej działalności gospodarczej (poza nieruchomościami, które są opodatkowane podatkiem 10%). Idealna dla ryczałtowców księgowość online! Wypróbuj za darmo dowolny pakiet. Zacznij bezpłatny 30 dniowy okres próbny bez żadnych zobowiązań! akceptuję regulamin serwisu ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych - rzadko stosowane stawki Poza pięcioma podstawowymi stawkami ryczałtu, które zostały wcześniej omówione, wyodrębnia się również 2 stawki, które stosowane są bardzo rzadko. Mowa tutaj o 10-procentowej oraz 2-procentowej stawce ryczałtu. 10-procentowa stawka ryczałtu Stawka ta stosowana jest w przypadku odpłatnego zbywania praw majątkowych lub nieruchomości, które: są wartościami niematerialnymi lub prawnymi*lub kwalifikują się jako środki trwałe i podlegają ujęciu w rejestrze środków trwałych lub wartości niematerialnych i prawnych, ze względu na okres użytkowania krótszy lub równy rok nie zostały zakwalifikowane do środków trwałych ani wartości niematerialnych i prawnych, są składnikami majątku, które stanowią spółdzielcze prawo do lokalu użytkowego lub udział w takim prawie, które nie podlegają ujęciu w ewidencji środków trwałych ani wartości niematerialnych i prawnych. Stawka ryczałtu 2% Stawka ryczałtu opodatkowuje przychód uzyskany ze sprzedaży wyrobów przetworzonych w inny sposób niż przemysłowy produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego z własnej uprawy i hodowli lub chowu. Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-ryczalt-od-przychodow-ewidencjonowanych-dostepne-stawki-ryczaltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekp0 17.12.2019 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 W przypadku ryczałtu spadnie o tyle % ile aktualnie płacisz czy też proporcjonalnie w przypadku różnych stawek Czyli jeżeli większość dochodów mam na 8,5% to korzystniej będzie rozliczyć ta ulgę na żonę, która ma umowę o pracę. W takim wypadku umowa montażu paneli musi byc na nią ? Czy nie ma to znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.12.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Czyli jeżeli większość dochodów mam na 8,5% to korzystniej będzie rozliczyć ta ulgę na żonę, która ma umowę o pracę. W takim wypadku umowa montażu paneli musi byc na nią ? Czy nie ma to znaczenia ? Tak na chłopski rozum korzystniej rozliczać od większego podatku. Myślę ze tu maja znaczenie takie sprawy jak wspólne rozliczenie lub nie. Jak razem to chyba faktura obojętnie na "kogo" jak osobno to wg mnie na żonę. Ale to na chłopski rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 17.12.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Czyli jeżeli większość dochodów mam na 8,5% to korzystniej będzie rozliczyć ta ulgę na żonę, która ma umowę o pracę. W takim wypadku umowa montażu paneli musi byc na nią ? Czy nie ma to znaczenia ? W tym przypadku chyba wspólnie rozliczyć się nie możecie,więc faktura montażu pewnie na żonę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBAS777 17.12.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Mam pytanie do tych z Was, którzy składali e-wniosek za pomocą ePUAP. Czy po złożeniu wniosku w skrzynce w zakładce "wysłane" znajduje się jakaś informacja o wysłanym wniosku ? Pytam, bo wysyłając korzystałem z autoryzacji poprzez bankowość internetową PKO BP, ale na ostatnim etapie coś poszło nie tak, stronka nie potrafiłą się odświeżyć, i nie wiem - czy wniosek poszedł, czy nie. Mówisz o skrzynce wysłanych w profilu zaufanym tak ? Pytam ponieważ mam podobny problem składałem wniosek wypełniłem potwierdziłem przez bank wszystko ładnie pięknie a wg moich aktywności i skrzynki w profilu zaufanym nic takiego nie miało miejsca. Pewnie będę musiał wypełnić raz jeszcze. ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts