Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie tak. U mnie za drugim razem wszystko poszło OK, na mailu i w skrzynce ePUAP mam potwierdzenia

U mnie też tak było - dostałem UPP i potwierdzenie złożenia wraz z numerem wniosku - tylko że do dziś (składałem 12.11) żadnej informacji !

Na infolinię nie ma sensu dzwonić bo nic nie powiedzą.

Napisałem email, że nie mam żadnej informacji czy wniosek został przyjęty/odrzucony, podałem dane otrzymane w trakcie składania wniosku i dzisiaj dopiero napisali, że wniosek do nich nie dotarł i mam się uzbroić w cierpliwość bo ustalają przyczynę... Można się pociąć, nie napisali, że mam złożyć ponownie albo że na pewno go znajdą tylko bzdety o cierpliwości i wyrozumiałości....

W kontekście ulgi termomodernizacyjnej, teraz do rady ministrów trafiły do konsultacji zmiany w ustawie o wspieraniu termomodernizacji i remontów

Ma zostać zmieniony sposób naliczania premii termomodernizacyjnej i kompleksowa termomodernizacja będzie premiowana.

W informacji prasowej Min Rozwoju piszą, że:

Zmiana przewiduje uproszczenie sposobu obliczania premii termomodernizacyjnej i jej efektywne podniesienie (w każdym przypadku premia wyniesie 16% kosztów inwestycji, obecnie jest to ok. 12,5%). Rezygnacja z warunku ograniczającego wysokość premii do 2-krotności rocznych oszczędności ma na celu zachęcenie beneficjentów do realizacji kompleksowych przedsięwzięć termomodernizacyjnych, nawet jeżeli w takim przypadku okres zwrotu z inwestycji będzie dłuższy.

I jeszcze ma być dodatkowe wsparcie na montaż mikroinstalacji OZE

W informacji prasowej Min Rozwoju piszą, że:

Gdy inwestor realizujący przedsięwzięcie termomodernizacyjne, zdecyduje się na montaż mikroinstalacji OZE do produkcji energii elektrycznej, może biegać się o podwyższoną premię termomodernizacyjną – z 16% na 21% kosztów przedsięwzięcia termomodernizacyjnego. W mieszkalnych budynkach wielorodzinnych energia elektryczna wytworzona w mikroinstalacji może zostać wykorzystana w częściach wspólnych budynku, a nie do zasilania poszczególnych lokali.

To na razie konsultacje. Ciekawe co z tgeo wyniknie ;)

A co to ma wspólnego z programem "Mój prąd"?

Tyle że możesz sobie odliczyć resztę kosztów i zapłacić w sumarycznym rachunku mniej. Może ktoś nie wie że prócz 5 tyś można zrobić odliczenie.

Mnie koszt po odliczeniach wyjdzie 1200zł/ kWp przy falowniku 3f i troszkę mniej przy 1f.

W każdym kraju chcąc rozwinąć jakąś gałąź gospodarki rządy zachęcają poprzez dotacje. I to nawet nieźle działa np u Niemców. Kupują ich prąd za pieniądze i wtedy to moze być dla każdego opłacalne. A polaki ?

Polaki mają milion razy prostszy pomysł na wszystkie problemy.

Smog ? zakaz palenia.

Brak fotowoltaiki ? cena prądu w kosmos i z rozpaczy sami se pozakładają a my weźmiemy milionowe premie.

Pierwszy w Polsce mandat 5000 zł za palenie węglem mamy już za sobą.

Teraz to już z górki -zakaz palenia czymkolwiek i cena prądu po 2 zeta za kilowatogodzinę już za chwilę.

Polska to stan umysłu i to nieciekawy.

A te niby to ulgi to raczej tylko podnoszą ceny. Muszą się nachapać audytorzy bankowcy i doradcy cena sprzętu też jest wysoka bo jest ULGA.

W poprzednim programie 6kwp było wycenione na 52 k bo to była górna granica dla dotacji 50 proc.

26 k udzielono pożyczki a 26 wzięli szpenie od zycia za cudze. Skończyła się ULGA i cena 6 kwp spadła do 20 k.

Rząd karmi naszymi podatkami kombinatorów róznej maści a sprzęt i tak kupujemy za swoje. Taka jest prawda .

Edytowane przez Chris Zielonka

W każdym kraju chcąc rozwinąć jakąś gałąź gospodarki rządy zachęcają poprzez dotacje. I to nawet nieźle działa np u Niemców. Kupują ich prąd za pieniądze i wtedy to moze być dla każdego opłacalne. A polaki ?

Polaki mają milion razy prostszy pomysł na wszystkie problemy.

Smog ? zakaz palenia.

Brak fotowoltaiki ? cena prądu w kosmos i z rozpaczy sami se pozakładają a my weźmiemy milionowe premie.

Pierwszy w Polsce mandat 5000 zł za palenie węglem mamy już za sobą.

Teraz to już z górki -zakaz palenia czymkolwiek i cena prądu po 2 zeta za kilowatogodzinę już za chwilę.

Polska to stan umysłu i to nieciekawy.

A te niby to ulgi to raczej tylko podnoszą ceny. Muszą się nachapać audytorzy bankowcy i doradcy cena sprzętu też jest wysoka bo jest ULGA.

W poprzednim programie 6kwp było wycenione na 52 k bo to była górna granica dla dotacji 50 proc.

26 k udzielono pożyczki a 26 wzięli szpenie od zycia za cudze. Skończyła się ULGA i cena 6 kwp spadła do 20 k.

Rząd karmi naszymi podatkami kombinatorów róznej maści a sprzęt i tak kupujemy za swoje. Taka jest prawda .

Wypróżniłeś się emocjonalnie i co to ma wspólnego z niniejszym wątkiem ?

Czy mogę skorzystać z programu "Mój Prąd" mając od 3 lat zamontowane PV i licznik dwukierunkowy a rozszerzając instalację o kolejne 4 kWp jako

drugą instalację? Niestety infolinia w NFOŚ nieczynna do 7.01.2020 a umowę na montaż mogę podpisywać po świętach więc może ktoś to już przerabiał.

Sugestie do nadzorujących program były zgłaszane przez kilka branżowych portali , sam tez wysłałem maila we wrześniu...

Wniosek został przekazany do Departamentu Programowego natomiast na dzień dzisiejszy zgodnie z regulaminem programu Mój Prąd do dofinansowania nie kwalifikują się instalacje, które mają na celu rozbudowę już istniejących.

Z poważaniem,

Zespół Doradców Energetycznych

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej ul. Konstruktorska 3A

02-673 Warszawa, Polska

może jak przystopują trochę nowi chętni na fotowoltaikę , to wtedy rozszerzą program o juz posiadających .

Możesz odliczać od podatku

Z tego co ostatnio czytałem w kontekście podsumowania I naboru, który skończył się 20 grudnia, nie są planowane w przyszłym roku praktycznie żadne zmiany w programie. Argumenty były takie, że nie ma sensu poprawiać czegoś co dobrze działa. Także na dofinansowanie rozbudowy bym nie liczył tak samo jak na dołożenie magazynów energii - a takie plotki chodziły.

Z postulatów które mają zostać zrealizowane, to chyba tylko poszerzenie składania wniosków przez banki

• 2 weeks później...

Panowie szybkie pytanie?

Jako że nie korzystałem nigdy z jakiejkolwiek dotacji a tutaj niektórzy już prawie się z tego doktoryzowali :) to zapytam?

Jedną instalację robiłem w 2018-tym, drugą w marcu 2019 roku czyli jeszcze przed ogłoszeniem Mój Prąd.

Czy jest jakaś szansa na dopłatę? ta z 2018 to już chyba musztarda po obiedzie, nie wiem co z tą z marca ubiegłego roku czy idzie coś wydębić czy tylko pozostaje odliczenie z podatku?

Proszę prosto i na temat? :)

Panowie szybkie pytanie?

Jako że nie korzystałem nigdy z jakiejkolwiek dotacji a tutaj niektórzy już prawie się z tego doktoryzowali :) to zapytam?

Jedną instalację robiłem w 2018-tym, drugą w marcu 2019 roku czyli jeszcze przed ogłoszeniem Mój Prąd.

Czy jest jakaś szansa na dopłatę? ta z 2018 to już chyba musztarda po obiedzie, nie wiem co z tą z marca ubiegłego roku czy idzie coś wydębić czy tylko pozostaje odliczenie z podatku?

Proszę prosto i na temat? :)

Proszę bardzo : NIE