fotohobby 17.12.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Pewnie tak. U mnie za drugim razem wszystko poszło OK, na mailu i w skrzynce ePUAP mam potwierdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 18.12.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Pewnie tak. U mnie za drugim razem wszystko poszło OK, na mailu i w skrzynce ePUAP mam potwierdzenia U mnie też tak było - dostałem UPP i potwierdzenie złożenia wraz z numerem wniosku - tylko że do dziś (składałem 12.11) żadnej informacji ! Na infolinię nie ma sensu dzwonić bo nic nie powiedzą. Napisałem email, że nie mam żadnej informacji czy wniosek został przyjęty/odrzucony, podałem dane otrzymane w trakcie składania wniosku i dzisiaj dopiero napisali, że wniosek do nich nie dotarł i mam się uzbroić w cierpliwość bo ustalają przyczynę... Można się pociąć, nie napisali, że mam złożyć ponownie albo że na pewno go znajdą tylko bzdety o cierpliwości i wyrozumiałości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.12.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 W kontekście ulgi termomodernizacyjnej, teraz do rady ministrów trafiły do konsultacji zmiany w ustawie o wspieraniu termomodernizacji i remontów Ma zostać zmieniony sposób naliczania premii termomodernizacyjnej i kompleksowa termomodernizacja będzie premiowana. W informacji prasowej Min Rozwoju piszą, że: Zmiana przewiduje uproszczenie sposobu obliczania premii termomodernizacyjnej i jej efektywne podniesienie (w każdym przypadku premia wyniesie 16% kosztów inwestycji, obecnie jest to ok. 12,5%). Rezygnacja z warunku ograniczającego wysokość premii do 2-krotności rocznych oszczędności ma na celu zachęcenie beneficjentów do realizacji kompleksowych przedsięwzięć termomodernizacyjnych, nawet jeżeli w takim przypadku okres zwrotu z inwestycji będzie dłuższy. I jeszcze ma być dodatkowe wsparcie na montaż mikroinstalacji OZE W informacji prasowej Min Rozwoju piszą, że: Gdy inwestor realizujący przedsięwzięcie termomodernizacyjne, zdecyduje się na montaż mikroinstalacji OZE do produkcji energii elektrycznej, może biegać się o podwyższoną premię termomodernizacyjną – z 16% na 21% kosztów przedsięwzięcia termomodernizacyjnego. W mieszkalnych budynkach wielorodzinnych energia elektryczna wytworzona w mikroinstalacji może zostać wykorzystana w częściach wspólnych budynku, a nie do zasilania poszczególnych lokali. To na razie konsultacje. Ciekawe co z tgeo wyniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.12.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 A co to ma wspólnego z programem "Mój prąd"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 19.12.2019 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 A co to ma wspólnego z programem "Mój prąd"? Tyle że możesz sobie odliczyć resztę kosztów i zapłacić w sumarycznym rachunku mniej. Może ktoś nie wie że prócz 5 tyś można zrobić odliczenie. Mnie koszt po odliczeniach wyjdzie 1200zł/ kWp przy falowniku 3f i troszkę mniej przy 1f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.12.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Ulga termomodernizacyjna to chyba w ogóle jedyna ulga, którą z moim prądem można łączyć. Żadnych agro dotacji, czystego powietrza itd, a ulga termomodernizacyjna działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 19.12.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 (edytowane) W każdym kraju chcąc rozwinąć jakąś gałąź gospodarki rządy zachęcają poprzez dotacje. I to nawet nieźle działa np u Niemców. Kupują ich prąd za pieniądze i wtedy to moze być dla każdego opłacalne. A polaki ?Polaki mają milion razy prostszy pomysł na wszystkie problemy. Smog ? zakaz palenia.Brak fotowoltaiki ? cena prądu w kosmos i z rozpaczy sami se pozakładają a my weźmiemy milionowe premie. Pierwszy w Polsce mandat 5000 zł za palenie węglem mamy już za sobą.Teraz to już z górki -zakaz palenia czymkolwiek i cena prądu po 2 zeta za kilowatogodzinę już za chwilę. Polska to stan umysłu i to nieciekawy. A te niby to ulgi to raczej tylko podnoszą ceny. Muszą się nachapać audytorzy bankowcy i doradcy cena sprzętu też jest wysoka bo jest ULGA.W poprzednim programie 6kwp było wycenione na 52 k bo to była górna granica dla dotacji 50 proc.26 k udzielono pożyczki a 26 wzięli szpenie od zycia za cudze. Skończyła się ULGA i cena 6 kwp spadła do 20 k.Rząd karmi naszymi podatkami kombinatorów róznej maści a sprzęt i tak kupujemy za swoje. Taka jest prawda . Edytowane 19 Grudnia 2019 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.12.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 W każdym kraju chcąc rozwinąć jakąś gałąź gospodarki rządy zachęcają poprzez dotacje. I to nawet nieźle działa np u Niemców. Kupują ich prąd za pieniądze i wtedy to moze być dla każdego opłacalne. A polaki ? Polaki mają milion razy prostszy pomysł na wszystkie problemy. Smog ? zakaz palenia. Brak fotowoltaiki ? cena prądu w kosmos i z rozpaczy sami se pozakładają a my weźmiemy milionowe premie. Pierwszy w Polsce mandat 5000 zł za palenie węglem mamy już za sobą. Teraz to już z górki -zakaz palenia czymkolwiek i cena prądu po 2 zeta za kilowatogodzinę już za chwilę. Polska to stan umysłu i to nieciekawy. A te niby to ulgi to raczej tylko podnoszą ceny. Muszą się nachapać audytorzy bankowcy i doradcy cena sprzętu też jest wysoka bo jest ULGA. W poprzednim programie 6kwp było wycenione na 52 k bo to była górna granica dla dotacji 50 proc. 26 k udzielono pożyczki a 26 wzięli szpenie od zycia za cudze. Skończyła się ULGA i cena 6 kwp spadła do 20 k. Rząd karmi naszymi podatkami kombinatorów róznej maści a sprzęt i tak kupujemy za swoje. Taka jest prawda . Wypróżniłeś się emocjonalnie i co to ma wspólnego z niniejszym wątkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBAS777 23.12.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 No to ja dodam teraz od siebie. Wniosek złożony elektronicznie 18 a dzisiaj przyszła decyzja o przyznaniu dotacji. Myślę żę jeszcze w tym roku dostanę przelew ale zobaczymy. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 23.12.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Czy mogę skorzystać z programu "Mój Prąd" mając od 3 lat zamontowane PV i licznik dwukierunkowy a rozszerzając instalację o kolejne 4 kWp jakodrugą instalację? Niestety infolinia w NFOŚ nieczynna do 7.01.2020 a umowę na montaż mogę podpisywać po świętach więc może ktoś to już przerabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.12.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.12.2019 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Sugestie do nadzorujących program były zgłaszane przez kilka branżowych portali , sam tez wysłałem maila we wrześniu... Wniosek został przekazany do Departamentu Programowego natomiast na dzień dzisiejszy zgodnie z regulaminem programu Mój Prąd do dofinansowania nie kwalifikują się instalacje, które mają na celu rozbudowę już istniejących. Z poważaniem, Zespół Doradców Energetycznych Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej ul. Konstruktorska 3A 02-673 Warszawa, Polska może jak przystopują trochę nowi chętni na fotowoltaikę , to wtedy rozszerzą program o juz posiadających . Możesz odliczać od podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.12.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Z tego co ostatnio czytałem w kontekście podsumowania I naboru, który skończył się 20 grudnia, nie są planowane w przyszłym roku praktycznie żadne zmiany w programie. Argumenty były takie, że nie ma sensu poprawiać czegoś co dobrze działa. Także na dofinansowanie rozbudowy bym nie liczył tak samo jak na dołożenie magazynów energii - a takie plotki chodziły. Z postulatów które mają zostać zrealizowane, to chyba tylko poszerzenie składania wniosków przez banki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubi16 03.01.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 No to ja dodam teraz od siebie. Wniosek złożony elektronicznie 18 a dzisiaj przyszła decyzja o przyznaniu dotacji. Myślę żę jeszcze w tym roku dostanę przelew ale zobaczymy. ;) i jak otrzymałeś już przelew? który masz numer listy do zatwierdzenia przez ministerstwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.01.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Panowie szybkie pytanie? Jako że nie korzystałem nigdy z jakiejkolwiek dotacji a tutaj niektórzy już prawie się z tego doktoryzowali to zapytam? Jedną instalację robiłem w 2018-tym, drugą w marcu 2019 roku czyli jeszcze przed ogłoszeniem Mój Prąd. Czy jest jakaś szansa na dopłatę? ta z 2018 to już chyba musztarda po obiedzie, nie wiem co z tą z marca ubiegłego roku czy idzie coś wydębić czy tylko pozostaje odliczenie z podatku? Proszę prosto i na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Panowie szybkie pytanie? Jako że nie korzystałem nigdy z jakiejkolwiek dotacji a tutaj niektórzy już prawie się z tego doktoryzowali to zapytam? Jedną instalację robiłem w 2018-tym, drugą w marcu 2019 roku czyli jeszcze przed ogłoszeniem Mój Prąd. Czy jest jakaś szansa na dopłatę? ta z 2018 to już chyba musztarda po obiedzie, nie wiem co z tą z marca ubiegłego roku czy idzie coś wydębić czy tylko pozostaje odliczenie z podatku? Proszę prosto i na temat? Proszę bardzo : NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 05.01.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Nie ma szans na Mój prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Nie ma szans na Mój prąd. Na mój też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.01.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 05.01.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Graniczna data to bodajże 23 lipca 2019. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts