Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

Nie rozumiem tego, przecież dotacja nie jest opodatkowania i nie trzeba jej rozliczać.

Nie jest opodatkowana, ale nie przysługuje do niej ulga termomodernizacyjna. Czyli jeśli instalowałeś w 2019, a pieniądze z "Mój prąd" dostałeś w 2019 - to odliczasz od podstawy opodatkowania koszt instalalcji - 5000 zł.

Jeśli instalowałeś w '19, dostałeś przelew w '20 - to za 2019 odliczasz cały koszt instalacji, a za 2020 masz 5000 przychodu. Jest to opisane gdzieś tam w przykładach czy pytaniach na stronie projektu.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Cóż dzieje się z programem ? Nowe listy rankingowe się nie ukazują, nie są nawet rozliczone wnioski z 2019 roku.

Ja, po zapytaniu mailowym, otrzymałem odpowiedź, że mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie i znajduje się na liście nr 80, tyle, że lista nr 80 jeszcze nie została opublikowana.

Cóż dzieje się z programem ? Nowe listy rankingowe się nie ukazują, nie są nawet rozliczone wnioski z 2019 roku.

Ja, po zapytaniu mailowym, otrzymałem odpowiedź, że mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie i znajduje się na liście nr 80, tyle, że lista nr 80 jeszcze nie została opublikowana.

No, ja po wiadomości że jestem na liście rankingowej czekałem jeszcze ponad miesiąc za przelewem. Uzbroić się w cierpliwość i czekać.

Ja jestem na liście nr 79, kilka dni temu dostałem maila, że mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie i czeka na podpis w ministerstwie. Czas na przelew to około miesiąc po podpisaniu więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. :)

To w sumie ciekawe, że jest tak różny czas oczekiwania. Niektórzy z was piszą o 10 dniach, niektórzy o ponad dwóch miesiącach.. Rozumiem jeszcze że jak likwidowano ME, to czas oczekiwania mógł się przeciągnąć, ale teraz teoretycznie wszystko powinno iść sprawniej, drugi nabór niby hula

To w sumie ciekawe, że jest tak różny czas oczekiwania. Niektórzy z was piszą o 10 dniach, niektórzy o ponad dwóch miesiącach.. Rozumiem jeszcze że jak likwidowano ME, to czas oczekiwania mógł się przeciągnąć, ale teraz teoretycznie wszystko powinno iść sprawniej, drugi nabór niby hula

Hula czy jeszcze "trawią" wnioski z pierwszego naboru???

Jest ktoś kto składał wniosek w 2 turze i dostał odpowiedź o rozpatrzeniu wniosku?

Ciekawe co zmieni się w wniosku na 2 nabór.

Złożyłem wniosek 14.01.20. W statusie na stronie Mój Prąd : WNIOSEK NIE ZOSTAŁ JESZCZE ZAREJESTROWANY LUB WPROWADZONO NIEPOPRAWNE DANE. Pisać? Czekać? Co robić?? pozdrawiam

Czekać, na stronie "Mój Prąd" pisze, żeby nie dzwonić szybciej niż po 3 tygodniach. Ja swój wniosek wysłałem 17.12.2019r, dzwoniłem coś koło 20-tego stycznia, pani na infolinii powiedziała mi tylko, że wniosek został poprawnie zweryfikowany. Po prawie tygodniu dostałem oficjalnego maila, że wniosek został skierowany do podpisania i po tym jest miesiąc na przelanie pieniędzy.

Ja mam taki sam napis czyli WNIOSEK NIE ZOSTAŁ JESZCZE ZAREJESTROWANY LUB WPROWADZONO NIEPOPRAWNE DANE. Nie mam pewności czy to ich zapytanie w ogóle działa. Czemu ostatnia lista jest z 20.12.2019?

tu są nowsze:

https://www.gov.pl/web/aktywa-panstwowe/lista-zaakceptowanych-projektow

to zapytanie nie działa - ja, chociaż jestem na ostatniej liście otrzymuję taką samą odpowiedź

Ja dostałem maila wczoraj że wniosek jest pozytywnie rozpatrzony. I żebym czekał cierpliwie na pieniądze. Bardzo ciekawe bo wniosek złożony w listopadzie i dwa miesiące otrzymywałem odpowiedź że coś jest do poprawy albo uzupełnienia. Pogubić się można. Straszny bałagan. Odpowiedzi na maile po kilka tygodni, infolinia po 50 oczekujących a jak po godzinie wiszenia na linii nawiązuje połączenie to i tak nic nie potrafią pomóc. Zobaczymy czy przeleją pieniądze bo przecież w systemie nadal mój wniosek czeka na uzupełnienie a list rankingowych próżno szukać.