Xesxpox 04.02.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Witam Koledzy kto może starać się o dofinansowanie w tym programie? Chodzi mianowicie o taką kwestię. Dom jest własnością X, dom wynajmuje Y. Na Y jest licznik i rachunki. Y chce założyć panele i skorzystać z dofinansowania-czy je dostanie skoro nie jest właścićelem nieruchomości? Kto zarządza tym programem-starostwa czy gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.02.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Według założeń programu beneficjentem jest zawsze osoba fizyczna wytwarzająca energię elektryczną na własne potrzeby, która ma zawartą umowę kompleksową regulującą kwestie związane z wprowadzaniem do sieci energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji. Ważna jest umowa z OSD. Jeśli jest zawarta przez Y to Y powinien być wnioskodawcą. A jeśli chodzi o fakturę VAT i nie ma możliwości by ona była wystawiona na beneficjenta, czyli Y, to konieczne jest by dane na fakturze wskazywały że dotyczą tej konkretnej instalacji - adres, nazwa towaru/usługi. Programem zarządza Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Tam kierujesz wniosek albo drogą papierową albo elektroniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Wykonywanie pełnej instalacji samodzielnie jest dosyć trudne, do pomocy posłuży mi kuzyn (nieodpłatnie) z uprawnieniami- czy jest w stanie taki przykład obejść system? No wykonujemy sami, jest przy tym podoba z uprawnieniami. Czy myślicie że to jest ok? Nie mam zamiaru robić czegoś niezgodnie z prawem ale też nie mam ochoty wydać niepotrzebnie pieniędzy. Sam zamontowałem sobie całą instalację-do odbiorów w ZE jest potrzebne min uprawnienie SEP osoby montującej ( u mnie to był mój kolega tj imię i nazwisko +nr uprawnienia ). Przy dotacji Mój Prąd zaznaczasz tylko ,że sam montujesz. Zresztą -jeśli ktoś by chciał sprawdzać "uprawnienia" do montażu instalacji PV , to tylko ZE -a nie ludzie z dotacji...A skoro ZE pisze ,że wystarcza SEP-to czym Wy ludzie się gryziecie ? Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 04.02.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Sam zamontowałem sobie całą instalację-do odbiorów w ZE jest potrzebne min uprawnienie SEP osoby montującej ( u mnie to był mój kolega tj imię i nazwisko +nr uprawnienia ). Przy dotacji Mój Prąd zaznaczasz tylko ,że sam montujesz. Zresztą -jeśli ktoś by chciał sprawdzać "uprawnienia" do montażu instalacji PV , to tylko ZE -a nie ludzie z dotacji...A skoro ZE pisze ,że wystarcza SEP-to czym Wy ludzie się gryziecie ? Tymczasem Tak też podejrzewałem, dziękuję A tak dla podsumowania: do ZE wypełnia instalator podając swoje uprawnienia, natomiast na Mój Prąd przedstawiam fakturę zakupu + oświadczenie o samodzielnym montażu + wniosek- i to wszystko po zakończeniu instalacji i odbiorze jej przez ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 ...A skoro ZE pisze ,że wystarcza SEP-to czym Wy ludzie się gryziecie ? Tymczasem Może gryzą się dlatego, że jakieś ludki z forum powtarzają, że wystarczy SEP... nie ma czegoś takiego jak uprawnienia SEP! Bądź dobrym kolegą i napisz (sprecyzuj) jakie uprawnienia są potrzebne do odebrania mikroinstalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Może gryzą się dlatego, że jakieś ludki z forum powtarzają, że wystarczy SEP... nie ma czegoś takiego jak uprawnienia SEP! Bądź dobrym kolegą i napisz (sprecyzuj) jakie uprawnienia są potrzebne do odebrania mikroinstalacji. Ok--SEP ,to potocznie... Wystarczy ,że osoba instalująca posiada np Świadectwo Kwalifikacyjne GR 1 E wydane przez NOT Dodam tylko ,że każda osoba pracująca zawodowo z instalacjami do 1kV musi mieć takie uprawnienia.. Żadne czary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Tak też podejrzewałem, dziękuję A tak dla podsumowania: do ZE wypełnia instalator podając swoje uprawnienia, natomiast na Mój Prąd przedstawiam fakturę zakupu + oświadczenie o samodzielnym montażu + wniosek- i to wszystko po zakończeniu instalacji i odbiorze jej przez ZE? Dokładnie TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Ok--SEP ,to potocznie... Wystarczy ,że osoba instalująca posiada np Świadectwo Kwalifikacyjne GR 1 E wydane przez NOT Sęk w tym przyjacielu, że to też nie jest do końca prawda i nie mam namyśli pomyłki z URE. Mogę cie dalej pociągnąć za język? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Sęk w tym przyjacielu, że to też nie jest do końca prawda i nie mam namyśli pomyłki z URE. Mogę cie dalej pociągnąć za język? Dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Dawaj To cię wyręczę i podpowiem, że jak sobie wygoglujesz taką przykładową legitymację E1 to w środku niej, na prawej stronie, na dole będą takie pozycje: montażu, remontów, konserwacji, kontrolno-pomiarowym - jak się domyślasz nie każdy elektryk posiada legitymację w której takowe wpisy widnieją a powinny. A to dopiero początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 04.02.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 To jest program centralny, więc wnioski rozpatruje NFOŚiGW w Warszawie. Co do wymagań - masz być stroną umowy przyłączeniowej, skoro licznik i rachunki jest na Y, powinno to być możliwe (tak jak kiedyś ulga remontowa - wystarczył tytuł prawny do lokalu, czyli w zasadzie umowa najmu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 To cię wyręczę i podpowiem, że jak sobie wygoglujesz taką przykładową legitymację E1 to w środku niej, na prawej stronie, na dole będą takie pozycje: - jak się domyślasz nie każdy elektryk posiada legitymację w której takowe wpisy widnieją a powinny. A to dopiero początek W Tauronie takowe uprawnienie jest honorowane ...I mnie to odpowiada... No , ale niestety -bardzo dobrze mi z tym i nie mam zamiaru się biczować z tego powodu ,że z w/w uprawnieniami mam odebraną instalację PV... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Dodam jeszcze fotkę z wniosku Tauronowego o przyłącze mikroinstalacji Zaznaczyłem czerwonym kolorem o czym pisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) W Tauronie takowe uprawnienie jest honorowane ...I mnie to odpowiada... No , ale niestety -bardzo dobrze mi z tym i nie mam zamiaru się biczować z tego powodu ,że z w/w uprawnieniami mam odebraną instalację PV... Honorowane? Jeśli to prawda to będziesz pierwszym znanym mi przypadkiem, gdzie mikroinstalacja narobiła szkód w krajowej sieci elektroenergetycznej i właściciel jechał z papierami do rejonu. Zakładam, że tak nie jest i się zwyczajnie mylisz. ZE ma takie wymagania nie dlatego żeby kontrolować jaką kowalski ma instalację za licznikiem . Weź to na chłopski rozum. Powiem wprost: W razie jakiegokolwiek W te wszystkie uprawnienia będą weryfikowane i ewentualnie honorowane! A teraz dobra wiadomość - raczej tylko wtedy Edytowane 4 Lutego 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Dodam jeszcze fotkę z wniosku Tauronowego o przyłącze mikroinstalacji [ATTACH=CONFIG]440409[/ATTACH] Zaznaczyłem czerwonym kolorem o czym pisałem... Tauron to nie jedyny dostawca energii elektrycznej ale trzeba przyznać wymagania ma małe (przynajmniej początkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Honorowane? Jeśli to prawda to będziesz pierwszym znanym mi przypadkiem, gdzie mikroinstalacja narobiła szkód w krajowej sieci elektroenergetycznej i właściciel jechał z papierami do rejonu. Zakładam, że tak nie jest i się zwyczajnie mylisz. ZE ma takie wymagania nie dlatego żeby kontrolować jaką kowalski ma instalację za licznikiem . Weź to na chłopski rozum. Powiem wprost: W razie jakiegokolwiek te wszystkie będą weryfikowane! A teraz dobra wiadomość - raczej tylko wtedy Oj-chyba zaczynamy się kręcić w kwadratowe kółeczko... Dla mnie sprawa wygląda jasno : -ZE odebrał moją PV z uprawnieniem "SEP" -sprzęt ma odpowiednie certyfikaty A jak będzie coś nie halo , to zobaczymy -tylko nasuwa mi się pytanie : czy ZE odłączy mi PV ,czy będzie drążyło zagadnienie... Tymczasem PS Chyba wszyscy obeznani z tematem zasilania elektrycznego,wiedzą jakie piki/sriki wprowadzają maszyny i nawet "normalne" urządzenia do sieci i jakoś się kręci kabarecik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Tauron to nie jedyny dostawca energii elektrycznej ale trzeba przyznać wymagania ma małe (przynajmniej początkowe). Ok-nie wiem jak jest w innych ZE (choć nie przypominam sobie ,żeby było to nie możliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mi w doradztwie energetycznym powiedzieli że na etapie wnioskowania nie ma weryfikacji uprawnień. Ale przy kontrolach owszem. I jak się wytłumaczyć z oświadczenia że się wykonało instalacje samodzielnie zgodnie z posiadanymi uprawnieniami skoro się ich nie posiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mi w doradztwie energetycznym powiedzieli że na etapie wnioskowania nie ma weryfikacji uprawnień. Ale przy kontrolach owszem. I jak się wytłumaczyć z oświadczenia że się wykonało instalacje samodzielnie zgodnie z posiadanymi uprawnieniami skoro się ich nie posiada? Jeszcze raz (odnośnie Taurona)-wg fotki ,którą wrzuciłem nie wpisujesz siebie jako instalator , tylko kogoś kto Ci to podpisze... Więc przy kontroli nie musisz mieć żadnych uprawnień. Jeśli nie znasz się na elektryce , to nadal możesz wykonać instalację systemem gospodarczym i zlecić komuś z (odpowiednimi) uprawnieniami wykonanie elektryki. Jeśli jesteś "elektryczny" , a nie masz uprawnień -to bierzesz flaszkę i prosisz kolegę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Ok-nie wiem jak jest w innych ZE (choć nie przypominam sobie ,żeby było to nie możliwe) Energa podobnie do taurona ale już*PGE wymaga zostawienia protokołów z pomiarów... Zaryzykuje stwierdzenie, że gdybyś w ich wniosku w polu nr kwalifikacji napisał losowe liczby to też by to przeszło Oni będą się czepiać jak tylko coś się stanie po ich stronie z powodu mikroinstalacji (lub domniemanego powodu). Zacznie nie się od niepełnych kwalifikacji a skończy na normie PN-EN która to reguluje. Tfu oby nic takiego nie miało miejsca Jeśli ktoś jest zainteresowany wymogami i szeroko pojętymi papierami to służę pomocą, informacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts