tobiasz86 04.02.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mam przed sobą wniosek z PGE, u nich pkt7- Oświadczenie instalatora mikroinstalacji - nikt nie pyta czy monterem jest właściciel czy osoba trzecia. Osoba podpisująca się powinna mieć ważne certyfikaty/uprawnienia i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mam przed sobą wniosek z PGE, u nich pkt7- Oświadczenie instalatora mikroinstalacji - nikt nie pyta czy monterem jest właściciel czy osoba trzecia. Osoba podpisująca się powinna mieć ważne certyfikaty/uprawnienia i tyle. Dokładnie tak - ale to już wszyscy wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jeszcze raz (odnośnie Taurona)-wg fotki ,którą wrzuciłem nie wpisujesz siebie jako instalator , tylko kogoś kto Ci to podpisze... Więc przy kontroli nie musisz mieć żadnych uprawnień. Jeśli nie znasz się na elektryce , to nadal możesz wykonać instalację systemem gospodarczym i zlecić komuś z (odpowiednimi) uprawnieniami wykonanie elektryki. Jeśli jesteś "elektryczny" , a nie masz uprawnień -to bierzesz flaszkę i prosisz kolegę... No właśnie instalacji fotowoltaicznej nie powinno się robić systemem gospodarczym tak samo jak nie robi się rozdzielni elektrycznej systemem gospodarczym. Dlaczego - bo ta instalacja może kogoś zabić - dlatego potrzebne są uprawnienia i taką instalację osoba która podpisuje powinna nadzorować. Jeśli ktoś bierze na siebie taką odpowiedzialność za flaszkę - gratuluję głupoty. W razie W jak to było wcześniej napisane operator wszystkie papiery z pieczątkami znajdzie. Co do kontroli jak już pisałem wcześniej informacja z doradztwa energetycznego które obsługuje informację dla programu mój prąd - będą kontrole przez 3 lata - sprawdzane będzie czy instalacja działa, deklarowana moc sprzętu, numery seryjne - czy sprzęt nie jest stary i certyfikaty, uprawnienia. Jak mi powiedzieli montaż samodzielny jest ustępstwem dla instalatorów z uprawnieniami a nie dla ludzi z sąsiadem instalatorem. Jeśli sam wnioskodawca nie ma uprawnień nie może złożyć oświadczenia o samodzielnym wykonaniu instalacji bo sam jej nie wykonał. Powinien mieć fakturę za uruchomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Wnioskodawcy którzy posiadają niezbędne kwalifikacje mogą dokonać samodzielnego montażu zakupionej mikroinstalacji PV. W takiej sytuacji należy zaznaczyć to we wniosku (punkt 21) oraz przedstawić stosowny załącznik nr 5 (zaświadczenia o samodzielnym wykonaniu montażu mikroinstalacji fotowoltaicznej). cytat z NFOŚiGW tak jak mówiłem wszystko wyjdzie przy kontrolach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jak mi powiedzieli montaż samodzielny jest ustępstwem dla instalatorów z uprawnieniami a nie dla ludzi z sąsiadem instalatorem. Jeśli sam wnioskodawca nie ma uprawnień nie może złożyć oświadczenia o samodzielnym wykonaniu instalacji bo sam jej nie wykonał. Powinien mieć fakturę za uruchomienie. Kto tak powiedział? Nie rozumiem. Niby w jaki sposób miałby to być ustępstwem dla instalatora? Postawi sam sobie jako firma (faktura na żonę z 8% vat), postawi jako osoba fizyczna - 23% vat... gdzie to ustępstwo skoro będzie w plecy 15%? No chyba, że coś pokręciłem. Powinien mieć fakturę za uruchomienie Nie ma w wymaganiach czegoś takiego, jest faktura za montaż i faktury za klamoty. Zobacz jak wygląda deklaracja samoróbki... tam nawet nie ma wspomnienia o uprawnieniach elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 cytat z NFOŚiGW tak jak mówiłem wszystko wyjdzie przy kontrolach. A teraz rozumiem co miałeś na myśli pisząc o ułatwieniu dla instalatorów. Dla ciebie instalator to elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) No właśnie instalacji fotowoltaicznej nie powinno się robić systemem gospodarczym tak samo jak nie robi się rozdzielni elektrycznej systemem gospodarczym. Dlaczego - bo ta instalacja może kogoś zabić - dlatego potrzebne są uprawnienia i taką instalację osoba która podpisuje powinna nadzorować. Jeśli ktoś bierze na siebie taką odpowiedzialność za flaszkę - gratuluję głupoty. W razie W jak to było wcześniej napisane operator wszystkie papiery z pieczątkami znajdzie. Co do kontroli jak już pisałem wcześniej informacja z doradztwa energetycznego które obsługuje informację dla programu mój prąd - będą kontrole przez 3 lata - sprawdzane będzie czy instalacja działa, deklarowana moc sprzętu, numery seryjne - czy sprzęt nie jest stary i certyfikaty, uprawnienia. Jak mi powiedzieli montaż samodzielny jest ustępstwem dla instalatorów z uprawnieniami a nie dla ludzi z sąsiadem instalatorem. Jeśli sam wnioskodawca nie ma uprawnień nie może złożyć oświadczenia o samodzielnym wykonaniu instalacji bo sam jej nie wykonał. Powinien mieć fakturę za uruchomienie. Nikt tu nie pisał ,żeby bezmyślnie podbijać papiery-tak jak pisałem : jeśli ktoś nie zna się na elektryce , to niech sobie znajdzie kogoś z uprawnieniami -ten ktoś może nawet wystawić rachunek za montaż np o równowartości flaszki... Kontrola ma na celu sprawdzić czy sprzęt był fizycznie nowy i czy działa , a nie czy ktoś ma fakturę za montaż PV... Celem programu jest produkcja "Zielonej energii" , dlatego widać ukłony ustawodawcy w tę stronę kiedy zmieniali przepisy np : -o Vacie 8% -o możliwości samodzielnego montażu przy dotacji Ludzie-takim myśleniem można się nakręcać dosłownie wszystkim... Chyba pozostaniemy przy swoim .... Każdy ma swój rozum i niech decyduje... A róbta se co chceta ! Adyjos PS Kiedyś miałem SEP , może przy okazji sobie odświeżę papiórek i jakby co , to przy " super kontroli z NFOŚ" okażę się aktualną legitymacją (w programie Mój Prąd nie musiałem takich danych podawać , a NFOŚ nie będzie widzieć co wpisałem do mojego ZE...) Edytowane 4 Lutego 2020 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Ustępstwem takim że jak jesteś instalatorem i wnioskodawcą to mimo tego że kupujesz sprzęt 23% to nie musisz płacić za montaż instalacji bo zrobisz to sobie sam. Nawiązywałem do wątku podpis instalacji za flaszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Nikt tu nie pisał ,żeby bezmyślnie podbijać papiery-tak jak pisałem : jeśli ktoś nie zna się na elektryce , to niech sobie znajdzie kogoś z uprawnieniami -ten ktoś może nawet wystawić rachunek za montaż np o równowartości flaszki... Kontrola ma na celu sprawdzić czy sprzęt był fizycznie nowy , a nie czy ktoś ma fakturę za montaż PV... Celem programu jest produkcja "Zielonej energii" , dlatego widać ukłony ustawodawcy w tę stronę kiedy zmieniali przepisy np : -o Vacie 8% -o możliwości samodzielnego montażu przy dotacji Ludzie-takim myśleniem można się nakręcać dosłownie wszystkim... Chyba pozostaniemy przy swoim .... Każdy ma swój rozum i niech decyduje... A róbta se co chceta ! Adyjos Ja tam nie wiem jak do końca będzie z tymi kontrolami - ale myślę że muszą choć wyrywkowo to wszystko zweryfikować bo na dobrą sprawę papier przyjmie wszystko i to nie tylko o uprawnienia chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 A teraz rozumiem co miałeś na myśli pisząc o ułatwieniu dla instalatorów. Dla ciebie instalator to elektryk. Osoba która instaluje PV i ma stosowne uprawniania czy certyfikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Jeszcze jedno-jeśli mówimy tu o samodzielnym montażu , to najczęściej chodzi o realny fizyczny montaż -a nie system gospodarczy.System gospodarczy chyba nie wpadł mi nawet w ucho-przyjmuję to za teoretyczną możliwość.Dyskusja dotyczy głównie osób "technicznych" w dwóch opcjach :-z SEP-i bez SEPNie ma co tego gmatwać... Ach -kolega Tobias właśnie taki system zaproponował ,więc już będzie wiedział co i z czym to się wiąże Edytowane 4 Lutego 2020 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 System za dobrze działał, więc zaczęli to "naprawiać" Prędzej chyba zwrot z PITu dostanę, niż przelew z Mój Prąd Dzisiaj pani na infolinii powiedziała że obecnie wypłacane są dotacje z listy 78 ale już dużo nie zostało więc od jutra pewnie 79. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jeszcze jedno-jeśli mówimy tu o samodzielnym montażu , to najczęściej chodzi o realny fizyczny montaż -a nie system gospodarczy. System gospodarczy chyba nie wpadł mi nawet w ucho-przyjmuję to za teoretyczną możliwość. Dyskusja dotyczy głównie osób "technicznych" w dwóch opcjach : -z SEP -i bez SEP Nie ma co tego gmatwać... Ja swoją instalację zrobiłem sobie sam. Bratu wystawiłem fakturę na montaż bo mi powiedzieli że tylko wnioskodawca mający uprawnienia może zrobić sobie sam. Że jeśli on napisze oświadczenie o samodzielnym montażu to mogą przy kontroli dotację cofnąć - bo nie może takiego oświadczenia wystawić bo jest niezgodne z prawdą. Nie wiem czy w ogóle coś takiego będą weryfikować ale wolałem dla świętego spokoju tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Ja swoją instalację zrobiłem sobie sam. Bratu wystawiłem fakturę na montaż bo mi powiedzieli że tylko wnioskodawca mający uprawnienia może zrobić sobie sam. Że jeśli on napisze oświadczenie o samodzielnym montażu to mogą przy kontroli dotację cofnąć - bo nie może takiego oświadczenia wystawić bo jest niezgodne z prawdą. Nie wiem czy w ogóle coś takiego będą weryfikować ale wolałem dla świętego spokoju tak zrobić. No i git-a osoby nie prowadzące DG napiszą sobie umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 No i git-a osoby nie prowadzące DG napiszą sobie umowę. I tu kolejny szkopuł tylko faktury są przez nich przyjmowane zastanawiam się czy w jakiś sposób to w ogóle będzie weryfikowane wszystko. Przy kontroli u sąsiada z czystego powietrza sprawdzili wszystko - musiał zwrócić dotacje na piec bo okna miały nieodpowiedni współczynnik. Co jak ktoś zgłosi do OSD instalację PV a w rzeczywistości jej nie założy tylko sprzeda? Dotacje otrzyma bo będzie miał faktury i OSD zmieni mu licznik. Kontrole mają niby to weryfikować ale przecież wszystkich nie sprawdzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.02.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) I tu kolejny szkopuł tylko faktury są przez nich przyjmowane zastanawiam się czy w jakiś sposób to w ogóle będzie weryfikowane wszystko. Przy kontroli u sąsiada z czystego powietrza sprawdzili wszystko - musiał zwrócić dotacje na piec bo okna miały nieodpowiedni współczynnik. Co jak ktoś zgłosi do OSD instalację PV a w rzeczywistości jej nie założy tylko sprzeda? Dotacje otrzyma bo będzie miał faktury i OSD zmieni mu licznik. Kontrole mają niby to weryfikować ale przecież wszystkich nie sprawdzą? To jest na to jedno wyjście -podszkolić się i zrobić SEP... To jest naprawdę baaardzooo prooosty temat... U nas w firmie nawet zwykli mechanicy musieli zrobić SEP , bo czasem żaróweczkę wymieniają... Dodam tylko ,że sam przegapiłem to szkolenie i po prostu nie zdążył bym ... Edytowane 4 Lutego 2020 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ltom 04.02.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 To jest na to jedno wyjście -podszkolić się i zrobić SEP... To jest naprawdę baaardzooo prooosty temat... U nas w firmie nawet zwykli mechanicy musieli zrobić SEP , bo czasem żaróweczkę wymieniają... Najważniejsze żeby osoba montująca miała świadomość co robi i jakie mogą być konsekwencje. Wiem że nie zawsze to idzie w parze z uprawnieniami ale zawsze jest szansa że na takim kursie coś ktoś zasłyszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) To jest na to jedno wyjście -podszkolić się i zrobić SEP... To jest naprawdę baaardzooo prooosty temat... U nas w firmie nawet zwykli mechanicy musieli zrobić SEP , bo czasem żaróweczkę wymieniają... Dodam tylko ,że sam przegapiłem to szkolenie i po prostu nie zdążył bym ... Inaczej wygląda kurs "SEP" grupowy dla firm a inaczej dla ludzi z ulicy Ale niestety masz rację - prostota zdobycia tych papierów jest niedorzeczna. Oczywiście mam tu na myśli dysproporcje miedzy teoretycznie wymaganą wiedzą a tą praktycznie sprawdzaną. Edytowane 4 Lutego 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 04.02.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Kilka dni temu złożyłem wniosek elektronicznie.Jak wygląda dalsza procedura gdy wniosek jest OK lub gdy trzeba coś uzupełnić.Dostaję jakieś powiadomienie na mejla czy muszę na stronie sprawdzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 04.02.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Kilka dni temu złożyłem wniosek elektronicznie.Jak wygląda dalsza procedura gdy wniosek jest OK lub gdy trzeba coś uzupełnić.Dostaję jakieś powiadomienie na mejla czy muszę na stronie sprawdzać? Najpierw dostaniesz powiadomienie na maila, a po kilku tygodniach dostaniesz pieniądze i będziesz na liście, jeśli wniosek pozytywnie "przejdzie" przez dział księgowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts