Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

To masz jak w banku że firmy to wykorzystają i będą windować ceny do obrzydliwych ,tak zawsze działają dotacje ,wystarczy popatrzeć na ceny kotłów ekogroszek lub pellet gdzie ceny ich dorównują pompą ciepła 12-60 tys jedynie wyjątki są po ok 8 tys ale też pewnie będą wyrównywać w górę .

Prawdopodobnie tak będzie.

Ale jest nadzieja - fotowoltaika to teraz modne zajęcie więc firm instalacyjnych będzie więcej i może ceny automatycznie spadną.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i mamy to! Ruszył nabór wniosków do programu Mój Prąd! Szczegóły na NFOŚiGW!

Nabór wniosków odbywa się w trybie konkursowym, począwszy od 30 sierpnia do 20 grudnia br. lub do wyczerpania alokacji środków.

Szczegółowe informacje o nowym programie „Mój Prąd” udzielają doradcy z Wydziału Projektu Doradztwa Energetycznego NFOŚiGW

Z wcześniejszych warunków skorzystania z tej formy dofinansowania zapisanych na stronie NFOŚiGW była informacja że przyłączenie do OSD musi nastąpić po ogłoszeniu naboru czyli po 30.08. obecnie nic takiego już nie znalazłem, jak Wy to rozumiecie, czy jeżeli licznik dwukierunkowy był zamontowany przed tym dniem ogłoszenia to czy taki beneficjent po spełnieniu obecnie podanych warunków może liczyć na dotację

Program ma trwać do 20 grudnia http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101422/dotacje-na-fotowoltaike-w-programie-moj-prad-rusza-nabor-wnioskow , a i tak może zostać zamknięty z dnia na dzień paragraf 13 pkt 2 programu :lol2: . Także prognozuję sztuczne zapchanie ZE wnioskami o przyłączenie , i niewyrobienie sie we wskazanym terminie i tak oto państwo na koszt suwerena podbuduje sobie ilość mocy w systemie , ale to i tak nie pozwoli im dobić do zakładanego planu 15% OZE w miksie , a kary już blisko .

Z wcześniejszych warunków skorzystania z tej formy dofinansowania zapisanych na stronie NFOŚiGW była informacja że przyłączenie do OSD musi nastąpić po ogłoszeniu naboru czyli po 30.08. obecnie nic takiego już nie znalazłem, jak Wy to rozumiecie, czy jeżeli licznik dwukierunkowy był zamontowany przed tym dniem ogłoszenia to czy taki beneficjent po spełnieniu obecnie podanych warunków może liczyć na dotację

Z informacji podanych do prasy wynika że można (bylo) wcześniej wymienić licznik na 2 kierunkowy. Ale w pp_moj pra_30.08 w punkcie 7.3 podpunkt 2 piszą "dofinansowaniu podlegają instalacje niezakończone przed dniem złożenia wniosku o dofinansowanie". Gdzieś czytałem że zakończenie to wymiana licznika , czyli z tego wynika że kto ma licznik dwukierunkowy po 23 lipca a przed 30.08 nie łapie się na Mój prąd. Sam czekam z gotową instalacją na zgloszenie do PGE od końca lipca.

Zapis z strony NFOŚiGW:

"Beneficjentem programu jest osoba fizyczna, która jest stroną umowy przyłączeniowej"

Czy osoba zatrudniona na etat, która dodatkowo prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, na ktora aktualnie jest licznik energii może starać się o dotacje w ramach tego programu?

Czy osoba zatrudniona na etat, która dodatkowo prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, na ktora aktualnie jest licznik energii może starać się o dotacje w ramach tego programu?

TAK - licznik jest na osobę fizyczną

NIE - licznik jest na działalność gospodarczą.

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak rozumieć zapis: kopia faktury za dostawę i montaż instalacji fotowoltaicznej opatrzona adnotacją “Zgłoszono do Programu priorytetowego Mój Prąd”,

Czy to wystawca faktury ma na niej dokonać jakichś zapisów, czy chodzi o to żeby na kopiach faktur własnoręcznie podopisywać takie teksty ? Nie za bardzo rozumiem ten zapis a doradcy regionalni nfośigw odpowiadają że nie znają założeń programu "Mój Prąd".

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak rozumieć zapis: kopia faktury za dostawę i montaż instalacji fotowoltaicznej opatrzona adnotacją “Zgłoszono do Programu priorytetowego Mój Prąd”,

Czy to wystawca faktury ma na niej dokonać jakichś zapisów, czy chodzi o to żeby na kopiach faktur własnoręcznie podopisywać takie teksty ? Nie za bardzo rozumiem ten zapis a doradcy regionalni nfośigw odpowiadają że nie znają założeń programu "Mój Prąd".

Na fakturze ma być dopisana adnotacja przez wystawiającego fakturę.

Wykonujesz kopię faktury (xero), a następnie na niej wykonujesz dowolną techniką adnotację "Zgłoszono do Programu priorytetowego Mój Prąd". Wystawca faktury nie powinien umieszczać takich zapisów na fakturze. Zresztą, przecież zapis jednoznacznie określa, co należy zrobić. Dlaczego wszyscy się zachowują, jakby nigdy w życiu nie mieli do czynienia z urzędami? :o

A wystawiający fakturę ma szklaną kulę i wie, że faktura już w momencie wystawienia została zgłoszona. No nie róbcie sobie jaj.

I tu pojawiły sie dwie różne odpowiedzi - :(

Napiszę tak, jak ktoś kupuje poszczególne elementy instalacji (wszystko oddzielnie) to uwierz mi nie trzeba wiele zachodu jak wystawca faktury umieści ten zapis podczas jej wykonywania.

Zapewne gdy firma wykonuje całą instalację pod klucz wraz z odbiorami można tego nie pisać

I tu pojawiły sie dwie różne odpowiedzi - :(

Napiszę tak, jak ktoś kupuje poszczególne elementy instalacji (wszystko oddzielnie) to uwierz mi nie trzeba wiele zachodu jak wystawca faktury umieści ten zapis podczas jej wykonywania.

Zapewne gdy firma wykonuje całą instalację pod klucz wraz z odbiorami można tego nie pisać

Rozumiem. Niemniej słowo adnotacja mówi samo za siebie. Adnotacja jest to (domyślnie ręczna) informacja dopisana przez przekładającego lub odbierającego kopię faktury, zazwyczaj wykonana już na kopii. Ale zawsze można być świętszym od papieża, why not? :D

Bzdura. Ty sobie opisujesz fakturę, tak jak napisał @mitch.

Tylko weź pod uwagę że do tego programu można zaliczyć wydatki poniesione po 27.08.2019 a program wszedł w życie 30.08.

Faktury wystawione pomiędzy 27 a 30 nie mogą mieć tej adnotacji bo program nie został jeszcze ogłoszony.

W regulaminie jest

1) okres kwalifikowalności kosztów od 23.07.2019 r. do 31.12.2025 r., przy czym:

a) rozpoczęcie przedsięwzięcia rozumiane jest jako poniesienie pierwszego kosztu kwalifikowanego

(data opłacenia pierwszej faktury lub równoważnego dokumentu księgowego);

b) zakończenie przedsięwzięcia rozumiane jest jako przyłączenia mikroinstalacji do sieci;

c) koszty kwalifikowane: zakup, montaż oraz odbiór i uruchomienie instalacji objętych

przedsięwzięciem (panele fotowoltaiczne z niezbędnym oprzyrządowaniem) - wymaganym

elementem instalacji są liczniki dwukierunkowe (koszt licznika nie jest kosztem kwalifikowanym).

No a co z fakturami po 23.07 a przed 27.08?

Edytowane przez kubek86

Jakos tego nie mogłem znależć

Punkt 7.3 PP podpunkt 2 i 3 rozwiał moje wątpliwości, montaż licznika przed 30.08 odpada

Pojawiła się poprawka "PROGRAM PRIORYTETOWY" jest szansa na dotacje dla tych którzy nie zakończyli projektu przed 23.07

7.3 Warunki dofinansowania

1) kwota dotacji: do 5 tys. zł, nie więcej niż 50% kosztów kwalifikowanych;

2) dofinansowaniu podlegają instalacje niezakończone przed dniem 23.07.2019 r.;

3) dofinansowanie udziela się na projekty zakończone przed dniem złożenia wniosku

o dofinansowanie;

Pojawiła się poprawka "PROGRAM PRIORYTETOWY" jest szansa na dotacje dla tych którzy nie zakończyli projektu przed 23.07

7.3 Warunki dofinansowania

1) kwota dotacji: do 5 tys. zł, nie więcej niż 50% kosztów kwalifikowanych;

2) dofinansowaniu podlegają instalacje niezakończone przed dniem 23.07.2019 r.;

3) dofinansowanie udziela się na projekty zakończone przed dniem złożenia wniosku

o dofinansowanie;

Przecież to wszystko jest od początku , co tu się zmieniło?