Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i kolejne zapowiedzi :D W przyszłym naborze, który planowany jest na początek przyszłego roku, do programu mają zostać dołączone pompy ciepła. Jeszcze nie wiadomo do końca na jakich zasadach, ale pewnie będzie to dobry impuls dla nowych budynków

Na początek wybierając ogrzewanie za pomocą ciepłej pompy inwestor musi być świadomy że ma stawiać dom bez komina spalinowego. Tym samym projekty domów które kupujemy powinny być pozbawione tego elementu - a sami wiemy jak to jest. Komin był, jest, i będzie. Więc murarze go postawią, a później zaczyna się skamlanie ciepła pompa 30k PLN ale mam już komin, kotłownie, to se kupię ekogroszek lub pellet za 1/3 ceny pompy ciepła.

Być może program będzie przeznaczony dla świadomych inwestorów ;) Zresztą nabór w 2021 roku oznacza też inne - nowe warunki techniczne, które wcale nie tak łatwo spełnić. W takim wypadku warto wiedzieć, że jest możliwość otrzymania wsparcia połączenie PC + PV. No ale... na szczegóły trzeba poczekać, bo teraz to tylko zapowiedzi

Chcę powiedzieć, że tam było oczko ;)

Nigdy się wszystkim nie dogodzi. Zawsze się znajdą tacy, co nie rozumieją, albo nie mają ochoty, itp. To nie znaczy jednak, że program nie powinien powstać. Aktualnie pompy ciepła w nowych budynkach nie mają żadnego wsparcia, a jest ono potrzebne. Dlatego taki ukłon w stronę prosumentów jest moim zdaniem bardzo dobry. Czy skorzystają z niego świadomie? Tego się nie dowiemy dopóki program nie wejdzie w życie. Niemniej jednak, nie od dziś wiadomo, że edukacja ekologiczna jest potrzebna.

Ukłonem w stronę prosumentów było by dodanie starych prosumentów aby mogli skorzystać z 5000+ a nie tylko dla nowych. W czym my jesteśmy gorsi, Ci którzy 100% kasy za PV zapłacili z własnej kieszeni? Pompa ciepła fajna sprawa ale nie w cenach po 35k można kupić jakąś LG Therma V za połowę tych pieniędzy, można jakiegoś Chińczyka monobloka. Bo płacić za takiego Viessmana czy Panasonica T-Capa 35k PLN nawet z dotacją 5000+ to poroniony pomysł.
  • Like 1

Ukłonem w stronę prosumentów było by dodanie starych prosumentów aby mogli skorzystać z 5000+ a nie tylko dla nowych. W czym my jesteśmy gorsi, Ci którzy 100% kasy za PV zapłacili z własnej kieszeni? Pompa ciepła fajna sprawa ale nie w cenach po 35k można kupić jakąś LG Therma V za połowę tych pieniędzy, można jakiegoś Chińczyka monobloka. Bo płacić za takiego Viessmana czy Panasonica T-Capa 35k PLN nawet z dotacją 5000+ to poroniony pomysł.

masz 100% racji jestem identycznego zdania

Nie wiadomo jeszcze na jakiej zasadzie będą dołączone pompy ciepła i w jakiej kwocie będzie dofinansowanie.

W czym są gorsi? Proszę.... Tak można mówić do dosłownie każdego programu wsparcia. Przecież zawsze musi być data początkowa.

W sumie to nawet jak ktoś ma PV bez dotacji może założyć nowa instalację za 10 k i po odliczeniach wyjdzie ok 3 tys (5000+podatek) a jak ten program się skończy to założy kolejną ja mam jeszcze 2 duże połacie wsch zachód.