Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

https://www.gov.pl/attachment/c15444c9-b0bb-4745-a4c9-2bf69933e43f

wskazano, że prosumenci będą pobierać mniejszą ilość energii z sieci – docelowo

na poziomie ponad 7 TWh. Ta wielkość energii nie zostanie dostarczona przez sprzedawców energii tym prosumentom i tym samym sprzedawcy nie wygenerują na tej niedostarczonej energii marży

to jest w tej koncepcji zapisane ?

Edytowane przez cuuube

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prosument i fotowoltaika to wrzód na dupie energetyki!

Energetyka ma ZARABIAĆ na produkcji i dostarczaniu prądu a nie robić ludziom dobrze.

Ktoś tu miał jakieś złudzenia?

Kombinują jak mogą. Obciążają za moc bierną, kombinują opłaty stałe i co się da.

I tak jak brali stówę co miesiac tak będą ją brali dalej.

NAWET WTEDY jak CAŁY PRĄD sobie sami "zrobicie".

Chcielibyście, aby Wam dopłacali?

Za to, że robicie im same problemy?

Adam M.

Jeszcze nie przebrnąłem przez to coś.

To rocznie sobie liczą ? Gdzie o tym napisali (str) ?

Ładne kilka mld zł im brakuje

To jest całość, po "nasyceniu rynku", str 69. No będzie im brakowało z każdym rokiem coraz więcej, bo prosumenci nie kupują energii to mają dołek i trzeba to jakoś zasypać. No a to tylko ich "strata". Gdzie reszta, jak modernizacja sieci? Może zrobią za free. No nic zobaczymy. Ja tak czy siak miałem kupować jakiś magazyn, Zresztą moim celem jest pobieranie najmniejszej ilość z sieci. Mam cel wyznaczony, zobaczymy co wyjdzie.

• Like 1

Dzięki za podpowiedz

co masz na myśli ?

Np. stacje trafo. Współczynnik jednoczesnosci jest na wielu zapewne przekroczony. Widzę to po swojej okolicy. Domów masę a stare trafo jakie było takie jest. Będzie potrzebne kiedyś nowe. Najlepiej z odczepami i automatyka. Nie wiem ile to kosztuje ale to chyba nie sa tanie rzeczy. Lepszym rozwiązaniem chyba byłoby sprzedawać prąd np. bezpośrednio sąsiadowi. Jak masz kogoś w miarę blisko co nie ma PV i jest możliwość to kabel oraz podlicznik. Nie obciażasz sieci tylko na to to nikt nie pozwoli ale ja osobiście uważam ze to dobra opcja. .

Dofinansowanie może być udzielone jedynie na nowe urządzenia (wyprodukowane nie później niż 24 miesiące przed instalacją ) jak się ten zapis ma, chyba nie wychodzą na dach sprawdzić datę produkcji?;). Pewnie jakieś oświadczenie firmy montującej bo nie spełnienie tego zapisu - brak 5 tys na koncie.

Dofinansowanie może być udzielone jedynie na nowe urządzenia (wyprodukowane nie później niż 24 miesiące przed instalacją ) jak się ten zapis ma, chyba nie wychodzą na dach sprawdzić datę produkcji?;). Pewnie jakieś oświadczenie firmy montującej bo nie spełnienie tego zapisu - brak 5 tys na koncie.

Twoje oświadczenie. Jest we wniosku.

Oświadczenie o zgodności mikroinstalacji z Programem Priorytetowym

Oświadczam, że mikroinstalacja fotowoltaiczna objęta niniejszym wnioskiem o dofinansowanie:

a) dotyczy montażu nowych urządzeń, wyprodukowanych nie wcześniej niż 24 miesiące przed dniem jej

montażu

https://www.gov.pl/attachment/c15444c9-b0bb-4745-a4c9-2bf69933e43f

Tak sobie pobieżnie przestudiowałem ten raport i nie wiem jak to wszystko rozumieć

Piszą że przy obecnym systemie opustu 0,8 te 20% to mało na utrzymanie "systemu" i energetyka dopłaca...

Wg ich kalkulacji opust powinien być 0,6 by energetyka nie dopłacała do prosumentów

Przeliczyłem więc na własnym przykładzie wg proponowanego wariantu 2

Oczywiście rozumiem że przy obecnie dobrze przewymiarowanej instalacji nic nie zapłacę(nie licząc obecnych opłat), a w nowej wersji tak czy owak wyrwią ode mnie dodatkową kasę :(

ale:

Falownik mam 6kW - opłaty rocznej wyszło by 6kW*4,5PLN*12mies=324PLN/rok

obecnie po obliczeniu poborów itd koszt 20% magazynowania kosztował mnie ok 1MWh

Gdyby mi zabrakło powiedzmy te 1000 kWh w magazynie i musiał bym dokupić prądu o cenie średniej powiedzmy 0,45 PLN/kWh kosztowało by mnie to 450PLN.

Wychodzi więc w tej wersji że ja zyskam na tym 126PLN, a energetyka jest na plusie zamiast na minusie :)

Jak więc to 1000kWh jak oni sprzedają to tracą dopłacają, a jak mi oddają na 1:1 to ja jestem na + i oni są na +???

Wychodzi na to że nie umieją sprzedać energii po cenie 45gr/kWh z przesyłami by na tym zarobić?