cuuube 27.09.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 (edytowane) https://www.gov.pl/attachment/c15444c9-b0bb-4745-a4c9-2bf69933e43f wskazano, że prosumenci będą pobierać mniejszą ilość energii z sieci – docelowo na poziomie ponad 7 TWh. Ta wielkość energii nie zostanie dostarczona przez sprzedawców energii tym prosumentom i tym samym sprzedawcy nie wygenerują na tej niedostarczonej energii marży to jest w tej koncepcji zapisane ? Edytowane 27 Września 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Prosument i fotowoltaika to wrzód na dupie energetyki!Energetyka ma ZARABIAĆ na produkcji i dostarczaniu prądu a nie robić ludziom dobrze.Ktoś tu miał jakieś złudzenia?Kombinują jak mogą. Obciążają za moc bierną, kombinują opłaty stałe i co się da.I tak jak brali stówę co miesiac tak będą ją brali dalej.NAWET WTEDY jak CAŁY PRĄD sobie sami "zrobicie".Chcielibyście, aby Wam dopłacali?Za to, że robicie im same problemy? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 27.09.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 to jest w tej koncepcji zapisane ? Tak w tej koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.09.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Jeszcze nie przebrnąłem przez to coś.To rocznie sobie liczą ? Gdzie o tym napisali (str) ? Ładne kilka mld zł im brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 27.09.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Jeszcze nie przebrnąłem przez to coś. To rocznie sobie liczą ? Gdzie o tym napisali (str) ? Ładne kilka mld zł im brakuje To jest całość, po "nasyceniu rynku", str 69. No będzie im brakowało z każdym rokiem coraz więcej, bo prosumenci nie kupują energii to mają dołek i trzeba to jakoś zasypać. No a to tylko ich "strata". Gdzie reszta, jak modernizacja sieci? Może zrobią za free. No nic zobaczymy. Ja tak czy siak miałem kupować jakiś magazyn, Zresztą moim celem jest pobieranie najmniejszej ilość z sieci. Mam cel wyznaczony, zobaczymy co wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.09.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Dzięki za podpowiedz ...Gdzie reszta, jak modernizacja sieci? Może zrobią za free... co masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 27.09.2019 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Dzięki za podpowiedz co masz na myśli ? Np. stacje trafo. Współczynnik jednoczesnosci jest na wielu zapewne przekroczony. Widzę to po swojej okolicy. Domów masę a stare trafo jakie było takie jest. Będzie potrzebne kiedyś nowe. Najlepiej z odczepami i automatyka. Nie wiem ile to kosztuje ale to chyba nie sa tanie rzeczy. Lepszym rozwiązaniem chyba byłoby sprzedawać prąd np. bezpośrednio sąsiadowi. Jak masz kogoś w miarę blisko co nie ma PV i jest możliwość to kabel oraz podlicznik. Nie obciażasz sieci tylko na to to nikt nie pozwoli ale ja osobiście uważam ze to dobra opcja. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Dobra - dla kogo?WOLNOŚCI I NIEZALEŻNOŚCI OD PAŃSTWA CI SIĘ ZACHCIEWA?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 29.09.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Dofinansowanie może być udzielone jedynie na nowe urządzenia (wyprodukowane nie później niż 24 miesiące przed instalacją ) jak się ten zapis ma, chyba nie wychodzą na dach sprawdzić datę produkcji?. Pewnie jakieś oświadczenie firmy montującej bo nie spełnienie tego zapisu - brak 5 tys na koncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 30.09.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Dofinansowanie może być udzielone jedynie na nowe urządzenia (wyprodukowane nie później niż 24 miesiące przed instalacją ) jak się ten zapis ma, chyba nie wychodzą na dach sprawdzić datę produkcji?. Pewnie jakieś oświadczenie firmy montującej bo nie spełnienie tego zapisu - brak 5 tys na koncie. Twoje oświadczenie. Jest we wniosku. Oświadczenie o zgodności mikroinstalacji z Programem Priorytetowym Oświadczam, że mikroinstalacja fotowoltaiczna objęta niniejszym wnioskiem o dofinansowanie: a) dotyczy montażu nowych urządzeń, wyprodukowanych nie wcześniej niż 24 miesiące przed dniem jej montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 30.09.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 https://www.gov.pl/attachment/c15444c9-b0bb-4745-a4c9-2bf69933e43f Tak sobie pobieżnie przestudiowałem ten raport i nie wiem jak to wszystko rozumieć Piszą że przy obecnym systemie opustu 0,8 te 20% to mało na utrzymanie "systemu" i energetyka dopłaca... Wg ich kalkulacji opust powinien być 0,6 by energetyka nie dopłacała do prosumentów Przeliczyłem więc na własnym przykładzie wg proponowanego wariantu 2 Oczywiście rozumiem że przy obecnie dobrze przewymiarowanej instalacji nic nie zapłacę(nie licząc obecnych opłat), a w nowej wersji tak czy owak wyrwią ode mnie dodatkową kasę ale: Falownik mam 6kW - opłaty rocznej wyszło by 6kW*4,5PLN*12mies=324PLN/rok obecnie po obliczeniu poborów itd koszt 20% magazynowania kosztował mnie ok 1MWh Gdyby mi zabrakło powiedzmy te 1000 kWh w magazynie i musiał bym dokupić prądu o cenie średniej powiedzmy 0,45 PLN/kWh kosztowało by mnie to 450PLN. Wychodzi więc w tej wersji że ja zyskam na tym 126PLN, a energetyka jest na plusie zamiast na minusie Jak więc to 1000kWh jak oni sprzedają to tracą dopłacają, a jak mi oddają na 1:1 to ja jestem na + i oni są na +??? Wychodzi na to że nie umieją sprzedać energii po cenie 45gr/kWh z przesyłami by na tym zarobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Co liczyszDODAJ planowane 150% podwyżki...Od razu czas zwrotu Ci się zmniejszy!!!Ale też od razu Cię skubną.No, i mała korekta tak od 1:0,5 do 1:0,7Oczywiście 1:0,7 jak masz 1kWp. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.10.2019 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 ~1/3-1/4 wniosków odrzucona, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.10.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Ciekawe, z jakich przyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.10.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Ciekawe, z jakich przyczyn Przyczyn nie podają, tzn ja nie znalazłem aby ktoś podawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.10.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Dane jakoś z przed tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Czyli większość to instalacje oddane przed wejsciem programu. Teraz takich wniosków bedzie już coraz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 03.10.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Czy może ktoś z osób które już dostało dofinansowanie wrzucić spis wszystkich potrzebnych dokumentów,certyfikatów, uprawnień itp. żeby uniknąć odrzucenia wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 04.10.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 jak długo czekaliście na oświadczenie osd z Tauronu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homeboy 08.10.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 jak długo czekaliście na oświadczenie osd z Tauronu? Ja czekam już dwa tygodnie. Zawsze do tej pory, gdy coś załatwiałem w Tauronie, to "gubili papiery" i trzeba było składać ponownie. Ciekawe, czy i tym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts