Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

map78 Ja jednak ten licznik przepisałbym na siebie jeśli chciałbym skorzystać z programu mój prąd. jeśli sobie ten program olejesz i od razu wejdziesz w termomodernizacje to nie ma to znaczenia.

Tylko po co?

Tylko pamiętaj, że musisz mieć dochody poniżej 100tys.

Po co i dlaczego? Przecież to nawet lepiej, jak jest w 2 grupie podatkowej, wychodzi większy zwrot :) Nie pomerdało Ci się coś z Czystym Powietrzem? ;)

• 1 month później...
Słyszeliście już najnowszą informację od NFOŚiGW? Od 1 lipca ma zostać uruchomiony Mój Prąd 3.0. na praktycznie niezmienionych zasadach co drugi nabór, czyli dotacja będzie na razie dotyczyła tylko fotowoltaiki i prawdopodobnie będzie nieco niższa. Nie będzie też dotacji do magazynów energii ani ładowarek do elektryków w tym naborze. Po zniesieniu opustów ma zostać uruchomiony Mój Prąd 4.0. i dopiero on być może zostanie rozszerzony o te technologie.

Bo od czasu kiedy program był ogłoszony i dotacja wynosila 5 tys. instalacje potaniały, więc dotacja stanowi większy procent niż kiedyś. Pytanie o ile. W zapowiedziach dotacja miała być zależna od zakresu inwestycji, ale teraz chyba się z tego wycofali, ale trudno powiedzieć. Dziś się dowiemy

"moc instalacji fotowoltaicznej powinna być dostosowana do rocznego zapotrzebowania na energię elektryczną. Instalacja fotowoltaiczna powinna być tak dobrana, aby całkowita ilość energii elektrycznej wyprodukowanej i odprowadzonej do sieci energetycznej przez instalację objętą grantem w rocznym okresie rozliczeniowym nie przekroczyła 120% całkowitej ilości energii elektrycznej pobranej z sieci energetycznej przez Wnioskodawcę (Grantobiorcę) w tym samym okresie rozliczeniowym"

"moc instalacji fotowoltaicznej powinna być dostosowana do rocznego zapotrzebowania na energię elektryczną. Instalacja fotowoltaiczna powinna być tak dobrana, aby całkowita ilość energii elektrycznej wyprodukowanej i odprowadzonej do sieci energetycznej przez instalację objętą grantem w rocznym okresie rozliczeniowym nie przekroczyła 120% całkowitej ilości energii elektrycznej pobranej z sieci energetycznej przez Wnioskodawcę (Grantobiorcę) w tym samym okresie rozliczeniowym"

"wyprodukowanej i odprowadzonej" ? Jak należy to rozumieć? Co z autokonsumpcją?

I co znaczy "powinna" ?? - pożądane czy konieczne ?

No i pytanie jak zamierzają to weryfikować? :)

I znowu ekologia po Polsku. Czy to są proekologiczne decyzje? Dopiero co wielki hałas o propozycję zmiany ustawy o rozliczeniach prosumentów, teraz obniżka dotacji z 5000 do 3000. O co tu kaman????!!! Czy to ma zachęcić Kowalskiego do inwestycji w proekologiczne inwestycje? Cały świat trąbi o obniżeniu CO2, i inwestycji w OZE.

W moim powiecie była jakiś czas temu dotacja z poszczególnych Gmin w wysokości 85%. I to rozumiem. Beneficjent dokładał tylko 15%.

Ja wiem że to nie na temat fotowoltaiki - taki mały off top : " Według raportów z 2015 r. aż 99% szwedzkich odpadów wykorzystuje się do produkcji energii. Dla porównania, w Polsce ten współczynnik sięga około 6%. "

I znowu ekologia po Polsku. Czy to są proekologiczne decyzje? Dopiero co wielki hałas o propozycję zmiany ustawy o rozliczeniach prosumentów, teraz obniżka dotacji z 5000 do 3000. O co tu kaman????!!! Czy to ma zachęcić Kowalskiego do inwestycji w proekologiczne inwestycje? Cały świat trąbi o obniżeniu CO2, i inwestycji w OZE.

W moim powiecie była jakiś czas temu dotacja z poszczególnych Gmin w wysokości 85%. I to rozumiem. Beneficjent dokładał tylko 15%.

Ja wiem że to nie na temat fotowoltaiki - taki mały off top : " Według raportów z 2015 r. aż 99% szwedzkich odpadów wykorzystuje się do produkcji energii. Dla porównania, w Polsce ten współczynnik sięga około 6%. "

No tak...

Dotacji powinno być tak 99%

Tylko wtedy zwykła bułka kosztowałaby 10zł.

Rozumiesz?

PISdzielce działaja na zasadzie - oddaj mi wszystko co zarobisz a my ci damy dotację.

Drą skad się da i ciągle kasy im brakuje.

Adam M.

PISdzielce działaja na zasadzie - oddaj mi wszystko co zarobisz a my ci damy dotację.

Adam M.

Adam zgoda.

Akurat "Mój Prąd" to chyba program finansowany ze środków unijnych. To też w jakoś tam nasze pieniądze.

Ale nie oto mi chodzi. Ten rząd, - jak i każdy poprzedni - jak i każdy następny który będzie w dupie ma ekologię, poprawę stanu powietrza, wody, itp. Najważniejsze jest kto z kim podpisze koalicję, kto z kim się dogada, kto wyjdzie z jakiegoś ugrupowania i dołączy do innego. I tak od lat. Rzygać się chce jak się na to patrzy. Bagno.

Dotacje pojawią się znowu przed następnymi wyborami.

Najwyraźniej wielkim koncernom energetycznym gul w gardle stanął bo źródełko zaczyna wysychać. Sępy. Ile te gospodarstwa domowe zużywają w skali kraju? 20%

A tak na marginesie, dużo jest bezsensownych dotacji. Wiesz ile dotacji mają rolnicy? Do hektara dopłata bezpośrednia, inwestycyjna na zakup sprzętu, na kostkę na podwórku, do siewu, do poplonu, dla młodego rolnika na założenie gospodarstwa, dla likwidującego gospodarstwo, zwrot akcyzy za paliwo, i kilkadziesiąt innych.

Ta do fotowoltaiki może nie jest doskonała i sprawiedliwa ale może chociaż nasze dzieci coś by z niej miały.

No tak...

Dotacji powinno być tak 99%

Tylko wtedy zwykła bułka kosztowałaby 10zł.

Rozumiesz?

Adam M.

Zgadzam się!!

Może też dali by dotację na bułkę :D