adam_mk 29.06.2021 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 No, przecież już dzieci mają!Dług jak stąd do Ameryki!!!Rząd jest hojny. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.06.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Zgadzam się!! Może też dali by dotację na bułkę Dadzą dadzą jak każdy z nas będzie zarabiał 10000 zł. tylko chleb będzie kosztował 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 29.06.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Jeszcze się okaże, że po roku, jak zbilansują i wyprodukowałeś 121% więcej niż odebrałeś, to każą zwrócić tą dotację do budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 29.06.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Jeszcze się okaże, że po roku, jak zbilansują i wyprodukowałeś 121% więcej niż odebrałeś, to każą zwrócić tą dotację do budżetu. Zawsze można żelazko zostawić włączone na cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 29.06.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 No właśnie i czy to nie powoduje patologii? Zużywanie niepotrzebnie energii, jej marnowanie, tylko dlatego , że stałem się bardziej oszczędny i nie zużywam tyle energii ile planowałem.Z drugiej strony nowa ustawa, ma dawać możliwość sprzedaży energii po cenach rynkowych, wiec jaki jest sens ograniczać produkcje takimi zapisami. Chce sprzedawać więcej, niż w późniejszym czasie odbierać, więc przewymiaruje instalację, żeby produkowała więcej. Ale to już rozumiem, będzie problem programu "Mój Prąd 4.0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.06.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 No i pytanie jak zamierzają to weryfikować? Powiem szczerze że jeszcze tak się nie wgłębiałem, więc trudno mi odpowiedzieć, ale to faktycznie ciekawe pytanie No właśnie i czy to nie powoduje patologii? Zużywanie niepotrzebnie energii, jej marnowanie, tylko dlatego , że stałem się bardziej oszczędny i nie zużywam tyle energii ile planowałem. Z drugiej strony nowa ustawa, ma dawać możliwość sprzedaży energii po cenach rynkowych, wiec jaki jest sens ograniczać produkcje takimi zapisami. Chce sprzedawać więcej, niż w późniejszym czasie odbierać, więc przewymiaruje instalację, żeby produkowała więcej. Ale to już rozumiem, będzie problem programu "Mój Prąd 4.0" Ale zapis dotyczy wersji 3.0. programu. Nie ma jeszcze regulaminu 4. wersji. A jak dzisiaj wiceminister klimatu podobno zapowiedział na śniadaniu prasowym program 4.0. możliwe że będzie wspierać od 25% do 50% wartości magazynu energii, także regulamin może być całkowicie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.06.2021 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Jeszcze się okaże, że po roku, jak zbilansują i wyprodukowałeś 121% więcej niż odebrałeś, to każą zwrócić tą dotację do budżetu. Nie policzą (bo w jaki sposób?) ile wyprodukowałeś tylko ile oddałeś do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 29.06.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Orientuje się ktoś czy w Tauronie wysyłają " Zaświadczenie potwierdzające przyłączenie mikroinstalacji – dla prosumenta " przez eBOK, czy trzeba się pofatygować osobiście. A może wystarczy skan umowy we wniosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 01.07.2021 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Ten mój prąd jeszcze działa ?To jest 5kPLN zwrotu po zainstalowaniu czy 5kPLN odpisania od podatku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorvex 01.07.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2021 Orientuje się ktoś czy w Tauronie wysyłają " Zaświadczenie potwierdzające przyłączenie mikroinstalacji – dla prosumenta " przez eBOK, czy trzeba się pofatygować osobiście. A może wystarczy skan umowy we wniosku? Dostaniesz listem do domu , ja tak miałem 4 miesiące temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 15.07.2021 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2021 Mam fakturę za instalację PV wystawioną w lipcu. Stoję przed dylematem, bo planuje również instalację pompy ciepła, więc mam możliwość skorzystania z Czystego Powietrza i wziąć 5000 zł a nie 3000zł. Natomiast jest jeszcze kwestia dofinansowania na pompę i progów:- moi rodzice prawdopodobnie w Picie za 2021 będą się kwalifikować do podwyższonego dofinansowania i chce wziąć pompę ciepła z tego dofinansowania 18000zł.- panele PV założone w 2021 więc muszę się zapisać w ciągu 6 miesięcy Czy ktoś się orientuje, czy jestem w stanie zarejestrować się do programu Czyste Powietrze w tym roku, zrobić pompę w przyszłym i wziąć wyższe dofinansowanie, czy po prostu darować sobie te 5000 zł na PV i wziąć te 3000 zł z Mój Prąd i w przyszłym roku, jak będzie Pit to wtedy się zarejestrować do programu Czyste Powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 16.07.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2021 Wyślij zapytanie do Ministerstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 13.08.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy ktoś po skorzystaniu z dofinansowania "mój prąd" rozbudowywał swoją instalacje przez dołożenie np. kilku paneli? Czy takie coś jest formalnie możliwe? PS. Znalazłem info na stronie mojprad - można rozbudować ale nie można nic dotowanego zdemontować. Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez anatema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.08.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Jakbyś miał coś zdemontować to też możesz, ale dopiero po zakończeniu okresu trwałości, który wynosi 3 lub 5 lat od otrzymania dotacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 25.08.2021 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 To prawda, że w Mój Prąd 3.0 maksymalna dopłata to już tylko 3kPLN, a nie 5kPLN jak było wcześniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.08.2021 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 To prawda, że w Mój Prąd 3.0 maksymalna dopłata to już tylko 3kPLN, a nie 5kPLN jak było wcześniej ? To wiadomo już od dawna....tak dotacja obecnie to 3kPLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.08.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Ale chyba z Czystego powietrza jest 5k PLN za PVAle jest haczyk-trzeba to zgłosić z wymianą źródła ciepła...Koło się zatoczyło... Edytowane 25 Sierpnia 2021 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.08.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Mam fakturę za instalację PV wystawioną w lipcu. Stoję przed dylematem, bo planuje również instalację pompy ciepła, więc mam możliwość skorzystania z Czystego Powietrza i wziąć 5000 zł a nie 3000zł. Natomiast jest jeszcze kwestia dofinansowania na pompę i progów: - moi rodzice prawdopodobnie w Picie za 2021 będą się kwalifikować do podwyższonego dofinansowania i chce wziąć pompę ciepła z tego dofinansowania 18000zł. - panele PV założone w 2021 więc muszę się zapisać w ciągu 6 miesięcy Czy ktoś się orientuje, czy jestem w stanie zarejestrować się do programu Czyste Powietrze w tym roku, zrobić pompę w przyszłym i wziąć wyższe dofinansowanie, czy po prostu darować sobie te 5000 zł na PV i wziąć te 3000 zł z Mój Prąd i w przyszłym roku, jak będzie Pit to wtedy się zarejestrować do programu Czyste Powietrze? Z tego co ostatnio wyczytałem (syn się przymierza do PC i PV) , to w Czystym Powietrzu możesz wykonać inwestycję i ją zgłosić do tego programu do 6 miesięcy od jej zakończenia. Ja bym jednak wolał te 2kPLN więcej przytrulić-czyli wykonałbym wszystko w ramach Czystego Powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 25.08.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 OK. Dzięki za informację. Coś nie wspiera się PV ostatnimi czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.08.2021 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2021 Fotowoltaika jest chyba najbardziej wspieranym źródłem OZE, a efekty tego wsparcia są widoczne na liczbach. Mamy teraz już ponad 600 tysięcy prosumentów wytwarzających na swoje potrzeby energię z PV. Dla porównania prosumentów z innych źródeł jest około dwustu i to nie tysięcy . Wsparcie dla PV to zresztą nie tylko dotacje, a głównie system rozliczeń gwarantowany na 15 lat. I tu prawda, że będzie się od tego odchodzić. To że wsparcie dotacyjne zmalało tez nie jest w sumie aż tak dziwne, bo przecież technologia znacząco staniała w ostatnich latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts