Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Właśnie otrzymałem informację, ze wniosek został pozytywnie rozpatrzony !.

Choć musiałem złożyć pewną korektę ale wszystko opisałem. Przy okazji jest jedna bardzo ważna rzecz odnośnie wpisania właściwej daty zapłaty za produkty na które mamy faktury !. Zwróćcie w szczególności na to uwagę. Jest tylko 5 dni na odesłanie wniosku, jak się nie wyrobicie lub wykonacie to z błedami wówczas wniosek przepadnie. W formularzu korekcyjnym jest to wyraźnie opisane. Po za tym na YT pojawiły się nowe informacje również o osobach które poprawnie uzupełniły wniosek i mają już werykfację pozytywną.Najlepiej przefiltować po frazie Mój prąd 3.0 Pozytwna weryfikacja oraz zmienić datę na ostatnio dodane.

• 2 weeks później...
Informacje o Mój Prąd 4.0:

-start 15 kwietnia 2022

i

TYLKO dla prosumentów na NOWYCH GORSZYCH ZASADACH lub dla starych jak przejdą na nowe zasady!

https://globenergia.pl/15-kwietnia-rusza-nabor-do-moj-prad-4-0-dofinansowanie-nawet-do-20-500-zl-znamy-szczegoly/

Czyli jak zainstalowałem 1 lutego br, to mogę zapomnieć o dopłacie?

O właśnie aby kasę na fotowoltaikę w kwocie max 4000zł. dostać trzeba:

-wejść do prosumenta po 1 kwietnia 2022(czyli już na nowych zasadach) lub

-mieć stare zasady i się ich zżec przechodząc na nowe i instalacja musi ona być zgłoszona do ZE po 1 lutym 2020!

Jak ktoś robudowuje instalację to jak się zżeknie starych zasad to dostanie 2000zł.

Magazany i automatyke pomijam.

To się może opłacać osobom, które przewymiarowały instalację o 300-400% i nie planują zwiększenia zużycia(raczej takich nie ma, bo kto dowalił więcej niż musiał ten miał na to plan jak zużyć nadmiar), bo sprzeda za 20groszy nadwyżkę, kupi po 60groszy i wyjdzie na około 0, a do tego zgarnie te superaśne 4000zł i jak królisko żyć będzie. Taki żart.

Edytowane przez Dariusz1983

Net-billing ma ochronę przed przewymiarowaniem. W ustawie jest taki zapis jak w załączniku dwadzieścia procent.jpg

Net-billing będzie najbardziej opłacalny dla osób, które postawią na maksymalne zwiększenie autokonsumpcji. Wtedy też mogą liczyć na większą dotację

Czy jeżeli oddałem instalację do użytkowania w zeszłym roku ale nie załapałem się na MP 3.0 mogę ubiegać się o dofinansowanie z MP 4.0 ?

Pod warunkiem przejścia na net-billing. Trzeba będzie do wniosku dołączyć oświadczenie że się rozlicza w net-billingu a nie opustach

Swoją drogą osoby, które skorzystały z Mojego Prądu 3.0. też będą mogły skorzystać z wersji 4.0 jeśli będą chciały zainwestować w magazyn energii lub ciepła. Wtedy dostaną dotacje na ten dodatkowy element i 2 tys. na PV. Oczywiście też pod warunkiem przejścia na net-billing

Jakie są różnice pomiędzy "starym" typem rozliczania, a "net-billingiem" ?

To całkiem inny system. Przede wszystkim energia nie będzie rozliczana ilościowo a wartościowo, a więc o sprzedaż nadwyżek wyprodukowanej energii po cenach giełdowych. Prosumenci będą mieli swoje konta z depozytem prosumenckim, na które będą trafiały te nadwyżki.

Tak sobie myślę ze skoro przechodzi wymiana licznika bez instalacji PV to może przejdzie oświadczenie o net-bilingu bez net-bilingu :D

Zależy czy oświadczenia będą wewnętrzne w ramach programu, czy zewnętrzne od OSD