Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  Dariusz1983 napisał:
Informacje o Mój Prąd 4.0:

-start 15 kwietnia 2022

i

TYLKO dla prosumentów na NOWYCH GORSZYCH ZASADACH lub dla starych jak przejdą na nowe zasady!

https://globenergia.pl/15-kwietnia-rusza-nabor-do-moj-prad-4-0-dofinansowanie-nawet-do-20-500-zl-znamy-szczegoly/

Czyli jak zainstalowałem 1 lutego br, to mogę zapomnieć o dopłacie?

O właśnie aby kasę na fotowoltaikę w kwocie max 4000zł. dostać trzeba:

-wejść do prosumenta po 1 kwietnia 2022(czyli już na nowych zasadach) lub

-mieć stare zasady i się ich zżec przechodząc na nowe i instalacja musi ona być zgłoszona do ZE po 1 lutym 2020!

Jak ktoś robudowuje instalację to jak się zżeknie starych zasad to dostanie 2000zł.

Magazany i automatyke pomijam.

To się może opłacać osobom, które przewymiarowały instalację o 300-400% i nie planują zwiększenia zużycia(raczej takich nie ma, bo kto dowalił więcej niż musiał ten miał na to plan jak zużyć nadmiar), bo sprzeda za 20groszy nadwyżkę, kupi po 60groszy i wyjdzie na około 0, a do tego zgarnie te superaśne 4000zł i jak królisko żyć będzie. Taki żart.

Edytowane przez Dariusz1983

Net-billing ma ochronę przed przewymiarowaniem. W ustawie jest taki zapis jak w załączniku dwadzieścia procent.jpg

Net-billing będzie najbardziej opłacalny dla osób, które postawią na maksymalne zwiększenie autokonsumpcji. Wtedy też mogą liczyć na większą dotację

coachu13 napisał:
Czy jeżeli oddałem instalację do użytkowania w zeszłym roku ale nie załapałem się na MP 3.0 mogę ubiegać się o dofinansowanie z MP 4.0 ?

Pod warunkiem przejścia na net-billing. Trzeba będzie do wniosku dołączyć oświadczenie że się rozlicza w net-billingu a nie opustach

Swoją drogą osoby, które skorzystały z Mojego Prądu 3.0. też będą mogły skorzystać z wersji 4.0 jeśli będą chciały zainwestować w magazyn energii lub ciepła. Wtedy dostaną dotacje na ten dodatkowy element i 2 tys. na PV. Oczywiście też pod warunkiem przejścia na net-billing

Konsultant Viessmann napisał:
Pod warunkiem przejścia na net-billing. Trzeba będzie do wniosku dołączyć oświadczenie że się rozlicza w net-billingu a nie opustach

Tak sobie myślę ze skoro przechodzi wymiana licznika bez instalacji PV to może przejdzie oświadczenie o net-bilingu bez net-bilingu :D

coachu13 napisał:
Jakie są różnice pomiędzy "starym" typem rozliczania, a "net-billingiem" ?

To całkiem inny system. Przede wszystkim energia nie będzie rozliczana ilościowo a wartościowo, a więc o sprzedaż nadwyżek wyprodukowanej energii po cenach giełdowych. Prosumenci będą mieli swoje konta z depozytem prosumenckim, na które będą trafiały te nadwyżki.

marvinetal napisał:
Tak sobie myślę ze skoro przechodzi wymiana licznika bez instalacji PV to może przejdzie oświadczenie o net-bilingu bez net-bilingu :D

Zależy czy oświadczenia będą wewnętrzne w ramach programu, czy zewnętrzne od OSD