Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program "Mój prąd"

grv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A słyszeliscie, ze będzie 500+, 1000+ i 4000+ ?

No, jak tylko ktoś te wybory wygra to wtedy to SFINANSUJEMY!

No i obowiązkowo po 5000 zł dla kazdego...

Cholera... z czego ja im na to dam?

Jeść przestanę czy auto na rower zamienię?

Adam M.

Yoda uprawnienia do CO2 sprzedają, to jest kasa,

Nie mam uprawnień do sprzedania.

CO2 mogę produkować. Uprawnień - nie.

Czyli ta kasa nie dla mnie a odemnie.

Wy, w większości, też tak macie.

8 milionów wypłacono.

Oblicz i napis ile milionów z tego wróciło z tytułu podatków i opłat.

Napisz też - do kogo wróciło.

Podpowiem...

"Dostajesz" 5000zł. Realnie zostaje Ci 3200zł.

Reszta im "wraca"

Tylko... kto to są ci ONI do których wraca?

Adam M.

I co w tym złego że wraca? liczy się "moje koryto" jak można chapnąć to trzeba łapać no ale i tak wyszło że się nie opłaca bo instalatorzy to złodzieje a latanie po dachu to nie dla mnie.

No cóż idą wybory trzeba głosować przeciw tym co prowadzą kraj do upadku, przeciwko złodziejom i tęczowym chłopakom.. czyli wybórnie niwielki zagłosuję na konfederacje bo już nie mogę patrzeć na eko fanatyzm. A wystarczyło by iść w kierunku taniego prądu i modernizacji energetyki + tanich rozwiązań energooszczędnych dotego obniżmy vat. ale nie 500+ i rozdawnictwo

"Dostajesz" 5000zł. Realnie zostaje Ci 3200zł.

Reszta im "wraca"

Tylko... kto to są ci ONI do których wraca?

Jak policzyłeś te 3200? Na mój gust: instalacja kosztuje 25000, "dostaje" 5000, to oznacza, że instalacja zamiast 25000 kosztuje mnie 20000. Gdzie zginęło w takim razie 1800 zł, bo jak dla mnie 25-5=20, a nie 25-5=21,8.

Ps. oczywiście na potrzeby dyskusji ignorujemy ulgę termomodernizacyjną, która dodatkowo pomniejsza koszt inwestycji.

Popieram

Istotne dla mnie jest nie to do kogo wraca, ale to - od kogo na to doją!

A doją odemnie...

Adam M.

Od każdego kto płaci podatki, płacę wiec ode mnie też doją. Dlaczego mam nie skorzystać? Czy lepiej będzie jak polska będzie płaciła kary ? Przecież ten program ma cel w zwiększeniu produkcji z odnawialnych źródeł.

Sam jestem mocno przeciwny rozdawnictwu, ale uważam że to ma sens w dalszej perspektywie.

Adam ma rację pieniądze na ten program pochodzą z naszych podatków.

A ściema że instalacja kosztuje 25000 PLN - 5000 PLN = 20000 to trochę wygląda inaczej. Firma instalująca wie że kupujący dostanie 3200 PLN do łapy więc trzeba cenę zawyżyć aby kasa się zgadzała.

Przecież sami oglądamy wyceny różnych instalacji jedna kosztuje 4000 PLN/kWp inna 5000 PLN/kWp tym samym sama instalacja 5kWp która kosztuje 20000 PLN nagle kosztuje 25000 - 3200 = 21800 a to chora i poroniona cena ponieważ nie sięgając specjalnie daleko w przeszłość oglądaliśmy wycenę 18900PLN/5kWp czyli poniżej 4kPLN/kWp. A tu wskazujemy że 5000 dostajemy za nic, 500+ też dostajemy za nic, górmicy 13, 14 i 15 pensję też dostają za nic, emeryci 13 emeryturę też dostają za nic... za nasze podatki. Golą nasz z każdej strony ale widzimy tylko że dają.

A co to ma za znaczenie? Jak gubisz gdzieś 1800 zł, to już tak nie marudź, że musisz płacić podatki. Bo podatki płacić trzeba i teraz i trzeba było płacić 5 czy 10 lat temu. To, że zmienił się sposób redystrybucji dochodów państwa, to normalna rzecz i ma miejsce w każdym kraju. Chcesz to zmienić, to idź na Wiejską, bo Twoje marudzenie na forum nic nie ma szansy zmienić. Tylko nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że Tobie chodzi o to, ze Ty podatków płacić w ogóle nie chcesz :bash: Tak czy owak, dyskusje na temat tego, że Tobie zabierają pieniądze (w tym 1800 zł, które gdzieś zgubiłeś) w tym temacie są bez sensu. Kompletnie nic swoimi wypowiedziami nie wnosisz. Nie dziw się więc, że musisz płacić na 5000+. Potraktuj to jako karę za spamowanie wątku :offtopic:

A ściema że instalacja kosztuje 25000 PLN - 5000 PLN = 20000 to trochę wygląda inaczej. Firma instalująca wie że kupujący dostanie 3200 PLN do łapy więc trzeba cenę zawyżyć aby kasa się zgadzała.

W takim razie zmień instalatora na uczciwego. Mój instalator w tej chwili bierze tyle samo ile brał przed wprowadzeniem programu "Mój prąd". To nie ściema, a fakt. Pretensje, że są cwaniacy na rynku są głupie, bo cwaniacy są wszędzie, nie tylko na rynku PV.

Poza tym, skąd wy bierzecie kwotę 3200, skoro dotacja jest 5 kpln i było to już wielokrotnie tłumaczone. Jak grochem o ścianę. Ja rozumiem, że nie każdy wie, jak rozliczyć PIT, ale na litość boską, dotacja jest 5000 zł a nie 3200. Zakodujcie to sobie raz na zawsze.

Adam ma rację pieniądze na ten program pochodzą z naszych podatków.

Skoro dają dotacji 5 tyś dlaczego liczycie 3200 ? Te 5 tyś ma być nieopodatkowane.

Zamówiłem instalacje PV dokładnie 10.07.2019 wpłacając zaliczkę, 23 ogłoszono program Mój Prąd cena została ustalona wcześniej kto niby mnie tak goli?

To nie ja tylko forumowicze policzyli TU, W TYM WĄTKU, dokładnie każdą złotówkę tej "dotacji".

Przekręt jest oczywisty!

"DAJĄ" 5000 z których MUSISZ oddać daniną tyle, ze bierzesz 3200 do łapy, ale MUSISZ spełnić kilka warunków.

A jak do łapy wpadnie cokolwiek (dają - to brać a jak biją - uciekać!) to reszta nikogo już nie obchodzi!

A ta reszta to 1800zł a jednej instalacji.

Pożyteczni idioci piszą, ze podatki płacić trzeba...

A ja pytam - ZAWSZE I NA KAŻDY KAPRYS RZADU?

Urban już zauważył, że rząd się wyżywi!

Dawno było, ale aktualnosci nie straciło.

Są cele, na które JA NIE CHCĘ DAWAĆ SIĘ OKRADAĆ!!!!

Adam M.

??? Nie napisałeś jak wyliczywszy 3200 .Napisałeś że sprzedawcy podnieśli ceny jak wszedł Mój prąd oczekuje ze mi wyjaśnisz do końca kto mnie tak goli i na czym.

Biedna sierotka umysłowa...

JESZCZE nie wie...

- TO NIECH PŁACI... aż się dowie.

Adam M.

To nie ja tylko forumowicze policzyli TU, W TYM WĄTKU, dokładnie każdą złotówkę tej "dotacji".

Przekręt jest oczywisty!

"DAJĄ" 5000 z których MUSISZ oddać daniną tyle, ze bierzesz 3200 do łapy, ale MUSISZ spełnić kilka warunków.

A nie doczytałeś, że te 5000zł nie jest opodatkowane ?

To dla czego zostaje w łapie tylko 3200 ?

Nazwij to co zabieraja "kosztami operacyjnymi".

Dla mnie - danina.

Znasz kogoś komu dali 5000 i dostał 5000 i mu zostało 5000 po całej operacji?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk