xadamus 26.10.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Mam taki problem. Sprzedalem mieszkanie ktore mialem krocej niz 5 lat. Jesli w ciagu 2 lat nie wydam tych pieniedzy na wlasne cele mieszkaniowe bede musial zaplacic 10% podatek od wartosci sprzedazy. Jeszcze troche mi zostało do wydania I teraz pytanie: wiem ze te pieniadze moge tez wydac na remont. Czy wydatki te moge rowniez jednoczesnie odliczyc w ramach ulgi remontowej ? Wiem ze nie mozna dwa razy odliczac tych samych wydatkow, ale tu odliczenie jest jedno. No wlasnie, czy jedno ? Moze ktos z Was sie z tym spotkał? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 26.10.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Dowiadywałam się w US, nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xadamus 26.10.2004 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Dowiadywałam się w US, nie można. ech... : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 26.10.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Nie dam sobie głowy uciąć, bo tego nie przerabiałam na własnej skórze, ale o ile dobrze pamiętam, to owszem, da sie odliczyć, ale trzeba odjąć w odliczaniu ulgi remontowej 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 26.10.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Może ja źle zrozumiałam. Wszystkie faktury, które mam z datą po sprzedaży mieszkania mogę, czy one będą z remontu innego mieszkania, czy z budowy domu (pod warunkiem, że mam prawo do danego lokum), wykorzystać do rozliczenia tego podatku 10 % od sprzedaży mieszkania. Muszę się tylko zdecydować, czy bardziej mi się opłaca zapłacić część podatku i wykorzystać ulgę remontową, czy rozliczyć się z tego podatku za pomocą tych faktur. Nie mogę rozliczyć się z podatku od sprzedaży przedstawiając dane faktury w US, a następnie te same faktury wykorzystać do ulgi remontowej. A chyba to właśnie miał nadzieję zrobić pytający. Też bym tak chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 27.10.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 CześćJak zapłacisz 10 % podatku + odsetki, to odliczysz 19 % w ramach ulgi remontowej. Przelicz co ci się opłaca i ewentualnie jak najszybciej zapłać 10% podatku (odsetki będą mniejsze). RysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 04.11.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Nie wiem czy ja dobrze zrozumiałem. Ale jestem w troche podobnej sytuacji. Proszę o podpowiedź. Załóżmy, że mam 10 tys do wydania na cele mieszkaniowe i w ciągu 2 lat muszę się rozliczyć w tym zakresie z US. Wiem, że będę miał wydatki w ciągu tych 2 lat na poziomie 20 tys. Wydaje w tym roku 10 tys zł-czy mogę to rozliczyć w ramach ulgi remontowej, czy muszę to zaliczać do rozliczenia się z fiskusem? Pozostałe 10 tys planuje wydać w następnym roku i faktury za te 10 tys przedstawić fiskusowi do rozliczenia. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 07.11.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Będę stała przed podobnym problemem,może ktoś podpowie czy po sprzedaży mieszkania mogę przeznaczyć środki na spłatę kredyty zaciągniętego na budowę domu.Jak wtedy z tym podatkiem?Budowa jest na dwie osoby które nie są w związku małżeńskim (oczywiście mam tu na myśli akt notarialny , pozwolenie na budowę i całą resztę innych papierków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 13.11.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 Będę stała przed podobnym problemem, może ktoś podpowie czy po sprzedaży mieszkania mogę przeznaczyć środki na spłatę kredyty zaciągniętego na budowę domu. Jak wtedy z tym podatkiem? Budowa jest na dwie osoby które nie są w związku małżeńskim (oczywiście mam tu na myśli akt notarialny , pozwolenie na budowę i całą resztę innych papierków) Może być na spłatę kredytu. Sam myślałem wziąźć kredyt (pożyczkę) na 1 rok, choć chyba nie potrzebuję tych pieniędzy. I może tak zrobię, jeśli koszt obsługi kredytu nie będzie większy od rocznej lokaty niż 5 %. Wtedy bank zarobi 5 % i ja zarobię 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.11.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 jest tak- załóżmy zę poniosłęś wydatki rzędu 20 tys zł. to 10% odliczasz jako procenty od sprzedanego mieszkania (na poczet podatku) a reszte możesz spokojnie wliczyć w ulgę budowlaną. spłata kredytu z odsetkami może wejśc w odliczenie kosztów poniesionych ( w ciągu 2 lat) o ile nastąpiło podpisanie kredytu po sprzedazy mieszkania. Miałam taką suytuację 2 lata temu i taką wykłądnie dostałam do pani w US. najlepiej tam iśc i się dopytac ( udając totalnego nieuka- panie sie uciesza wszystko wyjaśnia i po sprawie) przynajmniej u mnie tak jest- ale ja mam chyba dizwnych urzędników bo wwszędzie sa bardzo mili Sylvia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 16.11.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Sylvia1, czy to oznacza że kredyt mogę zaciągnąć dopiero po sprzedaży mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 16.11.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 marcenka u ans była tak sytuacja że myśmy najpierw kupili mieszkanie a dopiero potem sprzedali stare - na szczęście pieniądze z kredytu zostały przelane po dacie sprzedaży mieszkania a to było głównym czynnikiem dla US ( data uruchomienia kredytu) co do szcegółów do proponuję zapytać w US . w moim sa super panie... może w twoim też ci wytłumaczą co i jak? ale jakby coś to pytaj w miarę skromnych możliwości odpowiemSylvia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 16.11.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 ok. dzięki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts