icemerc 24.07.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Siemka. Jakiś czas temu stalem sie posiadaczem działki, na której planuje budowe domu. Działke tymczasowo ogrodziłem ( prowizorka ), równam teraz teren itp. Na mojej dzialce jest wodociąg ( zaraz przy granicy ). I niestey sasiada na przeciwko tez mam i o nim włąsnie mowa. Poczatkowo teren był nie ogrodzony - tabliczka " teren prywatny, wstep wzbroniony ) Po kilku dniach przyjeżdzam na działkę robic ogrodzenie a ten do mnie , że on do tego wodociągu jest podpiety i mam sie odsunąc z ogrodzeniem aby on miał tez do niego dostep - hahaha. telefon do ZGK - rozmowa z prezesem - nic nie musze sie odsuwać. Baaardzo delikatne wytłumaczenie mu, żeby nie wtrącał sie w nieswoje sprawy. Po kilku dniach zona dzowni, że koleś na żółto pomalował właz do wodociągu i wstawił jakiś slupek. Ponownie telefon do ZGK czy to czasem nie oni bo wystapiłem o przyłącze wody - odpowiedz negatywna. Co ciekawe ten sam kolor maja jego slupki w granicy jego działki. Słupek wyrzucilem, zdjęcia porobione. Szala goryczy sie w tym momencie przelała.... I teraz pytanie - walczyć i ukrócić go zgodnie z litera prawa czy jednak : "po swojsku" wytłumaczyć, że moj teren to moja własnosć i jak go bedzie tam nosić to... no wiadomo. Postanowilem ocywiście porobić zdjęcia zpomalowanego włazu wodociągu i powiadomoć ZGK o tym zajsciu. Co radzicie dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 24.07.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Ja się tylko dziwie jakim cudem dali studzienke (rozumiem że z zasuwą) do jego przyłącza na czyjejś działce. Przecież pomiedzy wami jest droga na ktorej takie rzeczy się robi.Twoje przyłącza pewnie pojdą ta droga i jesli to działka wspolna to bedziesz potrzebował jego zgodę na ich pociągniecie.. Pamietaj o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icemerc 24.07.2019 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 działka nie jest wspólna. On jest na przeciwko mnie. dzieli nas droga gminna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 24.07.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Przede wszystkim, po co mu dostęp do wodociągu? Przecież to nie jego wodociąg tylko ZGK i to oni się będą martwić dostępem do niego. On nawet nie ma prawa się go tykać .... Czuje to nosem grzyba którego boli, ze ktoś się buduje w pobliżu i szuka dziury w całym. Grzecznie, ale stanowczo pilnowałbym swojego co Ci wejdzie na głowę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.07.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 jeżeli sąsiad "wpiął się" do wodociągu na dziko - to faktycznie ma problem. Jeżeli posiada Zapewnienie i Warunki Techniczne podłączenia do sieci na Twojej działce - to pytanie : kto wydał takie warunki ? jeśli nie ma - powinien o nie wystąpić lub wskazać dokumenty związane z jego przyłączem wodociągowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icemerc 24.07.2019 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Tez mu wytłumaczyłem, że to nie jego własnosc i ZGk jak bedzie chciało wejśc na moja posesje to musi mnie poinformowac i uzyskać zgodę - odbylem z prezesem ZGK rozmowę. Jego faktycznie boli ze ktoś - czyli ja, tam będzie i pewne zabudowania sie pojawią. Rozmawiałem z prawnikiem zaprzyjaźnionym to polecił mi pisemnie upomniec go z art 193 KK ze jak jeszcze raz naruszy moj teren prywatny musi liczyć sie z konsekwencjami. On czegoś sie boi - też zaczynam podejrzewać jakieś braki formalne w tym przyłączu wody po jego stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 24.07.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Jeśli nie macie zadnej wspolnej wlasnosci w drodze to nie ma problemu i nigdy nie zablokuje ci budowy czy budowy przyłączy. Ogrodzić się, postawić tabliczkę i wzywać Policje jeśli wejdzie.Wodociągi nigdy nie robią studzienek z zaworami i zasów na prywatnych działkach bo możesz je ogrodzić i zamknać i jak wtedy wejdą odciąc komuś wode jak nie płaci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icemerc 25.07.2019 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 No tutaj zrobiły przed podziałem działek i jak juz jest to jest. Generalnie porobilem zdjęcia i zgłosilem do ZGK - zobaczymy co zrobią ( o ile co kolwiek zrobią ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.07.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 z drugiej strony ( aby być obiektywnym ), nie możesz pozbawiać sąsiada dostępu do wody, kanalizacji, drogi, itdkupując działkę też ( chyba ) miałeś wgląd w mapę i przebiegającą sieć na Twojej działce i ( tym samym ) konsekwencje jakie mogą z tego wynikać. Projektowałem ostatnio dom na działce z siecią wodociągową. Wodociągi ustaliły strefą ochronną sieci 10m od osi sieci ( w sumie pas 20-o metrowy ) i dobrze, że Inwestorzy mają dużą działkę, dla mniejszych działek taka sieć może stworzyć wiele problemów z samą lokalizacją, czy też możliwością zabudowy działki. spróbuj się dogadać z sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gereld41 27.08.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Warto to skonsultować z radcą prawnym. __ [reklama na forum jest płatna - moderacja] Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nykulla 28.08.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Studzienka na czyjejś działce... Dlaczego to możliwe? Dlatego, że Polska to kraj absurdu po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts