Gość grend 24.07.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 (edytowane) ... został przekroczony poziom 30 EURO - rekord wszechczasów. W tym momencie przestaje się opłacać ogrzewanie czystym prądem - jeszcze dramatu na cenach prądu nie widać bo jak to mówią niektórzy - "Morawiecki kupuje wyborców" - i cen uprawnień nie widać w rachunku Ja jestem użytkownikiem ogrzewania na prąd i zdaję sobie sprawę że może dojść do sytuacji ze ceny prądu wzrosną o 100% albo więcej. Dlatego dzięki [moderowano] zacznę walczyć o klimat, chociaz nie wiem czy z korzyścią dla niego samego. Przeprosiłem sie juz z kominkiem którego już nie uzywałem i dla dobra klimatu w sposób posredni ściąłem 4 drzewa przez to ograniczylem konsumpcję CO2 przez te drzewa - później bedę je namietnie palić "syfiąc" na cała okolice i może tez bede palić smieci. Przypuszczam ze ja nie bede jedyny... - te moje wzorcowe zachowanie bedzie przyjete przez [moderowano] z zachwytem bo według nich Polska ograniczyła emisję CO2, który jest liczony w elektrociepłowniach a nie w domkach jednorodzinnych. [moderowano] promuja spalanie smieci kosztem pozyskiwania energi z elektrowni która ma systemy, filtry które redukują w ponad 90% emisję zanieczyszczeń. Do tego energochłonny pprzemysł typu Huta Częstochowa ze wzgledów ekonomicznych bedzie przeniesiona na Ukraine albo do Chin gdzie też nie ma żadnych obostrzen w emisji zanieczyszczeń i tam ta sama produkcja zasyfi Ziemię 5 razy gorzej niż gdyby odbywało się to w Polsce.... Oczywiscie [moderowano] znowu zobacza redukcję CO2 w Polsce... reasumuja lepiej nie bedzie - trzeba gromadzić drzewo i w nowych domach przestać decydować się na ogrzewanie czystym prądem Edytowane 25 Lipca 2019 przez Redakcja język! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2019 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Opony dobrze się palą i dają sporo ciepła.No, fakt, kociołek letko trza przerobić.Ktoś tu już testował to ścieżka przetarta. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 (edytowane) Ja jestem użytkownikiem ogrzewania na prąd i zdaję sobie sprawę że może dojść do sytuacji ze ceny prądu wzrosną o 100% albo więcej. Dlatego dzięki [moderowano] zacznę walczyć o klimat, chociaz nie wiem czy z korzyścią dla niego samego. Przeprosiłem sie juz z kominkiem którego już nie uzywałem i dla dobra klimatu w sposób posredni ściąłem 4 drzewa przez to ograniczylem konsumpcję CO2 przez te drzewa - później bedę je namietnie palić "syfiąc" na cała okolice i może tez bede palić smieci. Przypuszczam ze ja nie bede jedyny... - te moje wzorcowe zachowanie bedzie przyjete przez [moderowano] z zachwytem bo według nich Polska ograniczyła emisję CO2, który jest liczony w elektrociepłowniach a nie w domkach jednorodzinnych. [moderowano] promuja spalanie smieci kosztem pozyskiwania energi z elektrowni która ma systemy, filtry które redukują w ponad 90% emisję zanieczyszczeń. ... reasumuja lepiej nie bedzie - trzeba gromadzić drzewo i w nowych domach przestać decydować się na ogrzewanie czystym prądem Co to jest "czysty prąd" ? Ten prąd produkowany przy pomocy czystego polskiego lub rosyjskiego bez emisyjnego węgla? 90% wyłapią filtry a 10% nasze płuca ? Nie będzie wzrostu cen energii elektrycznej więc co ciebie obchodzi cena uprawnień CO2 ? Edytowane 25 Lipca 2019 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Opony dobrze się palą i dają sporo ciepła. No, fakt, kociołek letko trza przerobić. Ktoś tu już testował to ścieżka przetarta. Sam chyba nie testowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.07.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Po tym sezonie miałem założyć bufor i sprzedać kocioł a teraz co?? prawdopodobnie będę kopcił dalej:) Już posadziłem topole na diząłce do kominka i mam zamówione palety do pocięcia do kominka też zrobią klimat. I ta ekologia wyjdzie bokiem:) W kamienicach pewnie zbierają już kalosze do palenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 I ta ekologia wyjdzie bokiem:) Brak dbałości o nasze środowisko wyjdzie nam bokiem. Dokładniej: zabije nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.07.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Ale zanim to się stanie to każdy najpierw spojrzy na poprtfel i walnie kalosza do kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 24.07.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Po tym sezonie miałem założyć bufor i sprzedać kocioł a teraz co?? prawdopodobnie będę kopcił dalej:) Już posadziłem topole na diząłce do kominka i mam zamówione palety do pocięcia do kominka też zrobią klimat. I ta ekologia wyjdzie bokiem:) W kamienicach pewnie zbierają już kalosze do palenia:) Ja juz widziałem technologie kropelkową oleju sillnikowego. Inwencja Polaków na pewno się zwiekszy jak dostana rachunek za prąd x2 - może pojawia się nowe patenty, jak malokosztowo ogrzac mieszkanie, czy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 (edytowane) Czysty prąd tzn ogrzewanie prądem w postaci grzałki albo kabli - podstawowe stwierdzenie czego znowu nie rozumiesz... Nie ma czegoś takiego jak "czysty prąd" produkowany z węgla. Rząd prowadzi swoją politykę i jeżeli uważa, że należy "kupować wyborców" za 20 mld PLN to jest sprawa rządu i tych kupowanych wyborców. To jest bardzo proste. Ktoś jest za rządem tylko wtedy kiedy coś od tego rządu dostaje kosztem innych. Jak trzeba za coś samemu zapłacić to jesteś już przeciwny (tym opłatom). Trzeba przymuszać rząd (ten i każdy inny) do działań proekologicznych tak aby sprzedawać prawa do emisji a nie kupować. Edytowane 25 Lipca 2019 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.07.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 (edytowane) W sezonie zimowym płacę za CO i CWU ok 1300zł i gotowy byłem przejść na prąd i płacić więcej w tych 2000bym się zamknął później dołożył klimę i PV do pokrycia większości zapotrzebowania. Było by taniej niż teraz w taki sposób zostanę praktycznie zablokowany. Bo jeśli będę miał płacić za CO i CWU 3000zł z COP-1 to nie będę się bawił w swój kilkuletni plan modernizacji a zostanę przy ekogrochu i kominku. Edytowane 25 Lipca 2019 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.07.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 "... a zostanę przy ekogrochu i kominku." A nie mówiłem? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Sam chyba nie testowałeś? Nie. Widziałem na Youtube i w TV pokazali mi jak górniki testowały w warszafce. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 Ja juz widziałem technologie kropelkową oleju sillnikowego. Inwencja Polaków na pewno się zwiekszy jak dostana rachunek za prąd x2 - może pojawia się nowe patenty, jak malokosztowo ogrzac mieszkanie, czy dom To jest już nieźle dopracowane. To testowałem osobiście i stwierdzam - działa! Cholera... znowu trza się wracać do starych technik... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 (edytowane) [quote=kulibob;7836695 W sezonie zimowym płacę za CO i CWU ok 1300zł i gotowy byłem przejść na prąd i płacić więcej w tych 2000bym się zamknął później dołożył klimę i PV do pokrycia większości zapotrzebowania. Było by taniej niż teraz w taki sposób zostanę praktycznie zablokowany. Bo jeśli będę miał płacić za CO i CWU 3000zł z COP-1 to nie będę się bawił w swój kilkuletni plan modernizacji a zostanę przy ekogrochu i kominku.Czyli należy modernizować elektrownie a nie budować kolejne węglowe i przerzucać koszty na odbiorców którzy potem mówią o "ekodebilach" i ekofanatykach.. Czy, wg Twojej metodologi, takie działania nie należy nazywać "debilnymi" ?O ile wzrośnie cena prądu na skutek osiągnięcia "rekordu wszechczasów" czyli ponad 30 EUR za ... 1 tonę CO2 ? Ten wzrost ceny uprawnień nie jest spowodowany spekulacjami giełdowymi? Edytowane 25 Lipca 2019 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 (edytowane) Same uprawnienia to jedna wielka spekulacja! https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/rekordowa-emisja-co2-z-wulkanu-etna-elektrownia-belchatow-emituje-tyle-przez-rok Adam M. Edytowane 25 Lipca 2019 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.07.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 ... został przekroczony poziom 30 EURO - rekord wszechczasów. W tym momencie przestaje się opłacać ogrzewanie czystym prądem - jeszcze dramatu na cenach prądu nie widać bo jak to mówią niektórzy - "Morawiecki kupuje wyborców" - i cen uprawnień nie widać w rachunku Ja jestem użytkownikiem ogrzewania na prąd i zdaję sobie sprawę że może dojść do sytuacji ze ceny prądu wzrosną o 100% albo więcej. Dlatego dzięki eurodebilom zacznę walczyć o klimat, chociaz nie wiem czy z korzyścią dla niego samego. Przeprosiłem sie juz z kominkiem którego już nie uzywałem i dla dobra klimatu w sposób posredni ściąłem 4 drzewa przez to ograniczylem konsumpcję CO2 przez te drzewa - później bedę je namietnie palić "syfiąc" na cała okolice i może tez bede palić smieci. Przypuszczam ze ja nie bede jedyny... - te moje wzorcowe zachowanie bedzie przyjete przez eurodebili z zachwytem bo według nich Polska ograniczyła emisję CO2, który jest liczony w elektrociepłowniach a nie w domkach jednorodzinnych. Eurodebile promuja spalanie smieci kosztem pozyskiwania energi z elektrowni która ma systemy, filtry które redukują w ponad 90% emisję zanieczyszczeń. Do tego energochłonny pprzemysł typu Huta Częstochowa ze wzgledów ekonomicznych bedzie przeniesiona na Ukraine albo do Chin gdzie też nie ma żadnych obostrzen w emisji zanieczyszczeń i tam ta sama produkcja zasyfi Ziemię 5 razy gorzej niż gdyby odbywało się to w Polsce.... Oczywiscie eurodebile znowu zobacza redukcję CO2 w Polsce ... reasumuja lepiej nie bedzie - trzeba gromadzić drzewo i w nowych domach przestać decydować się na ogrzewanie czystym prądem Przecież to było od dawno wiadome. Tylko u nas zaskoczeni. Zapytaj posłów d...li, którzy siedzieli w sejmie od 2006 rok dlaczego nic nie zrobili w kwestii OZE. Dlaczego np. zablokowali wiatraki ? Ostrołęka? No tak ale to ta UE jest zła. Jak daje to super i kasę fajnie brać. Same uprawnienia to jedna wielka spekulacja! Eurodebili i nie tylko. Adam M. Jasne. Polska na tym też nieźle zarabia, bo zarobiła prawie 1,5 mld euro na sprzedaży tych uprawnień. Teraz dają śmieszną kasę i udają, że coś robią, resztę przejadają, a potem będzie płacz, że prąd drogi to unia zła bo CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.07.2019 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 "... a zostanę przy ekogrochu i kominku." A nie mówiłem? :) czas pokaże co będzie z cenami. Na aletani prąd po 27gr jest ok ale jak by miał zdrożeć powiedzmy do 40 to kalosze pójdą kominem:) A najśmieśniejsze jest to że prąd ma podrożeć z powodu niczego. Ekobzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 25.07.2019 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Jednym słowem komuna w czystej postaci , prąd to towar więc w normalnym świecie czy taj nie EU prąd to cena wytworzenia podatku i sprzedaży ale unia to komuna więc wymyśla sobie jak nabić kieszonki ot dla swojej dziwnej idei . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 25.07.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Roczny koszt 500+ z nawiązką wystarcza na budowę elektrowni atomowej. Za 5 lat w Polsce mogłoby nie być węgla. Ale po co myśleć dalej niż najbliższe wybory, lepiej rozdać kasę żeby się utrzymać na stołkach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 25.07.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Ekobzdury Tia. Chłopie ograni się. Tu nie chodzi tylko o mnie czy Ciebie, moje czy Twoje płuca. Pomyśl jak będą żyły przyszłe pokolenia. Masz np. problem wody. Wiesz ilu ludziom wyschły studnie? Zresztą tego problemów jest masę. Także uważaj, bo niedługo nie będzie mógł sobie kupić mąki na chleb, o chlebie nie wspominając. “Patrzymy na to, żeby tanio kupić ser, chleb. Tylko że na ten chleb gdzieś muszą rosnąć zboża” Tutaj poczytaj o suszy w Polsce. Na ale takich geniuszy nie brakuje. Szyszko: Jedyną wadą węgla jest to, że jest polski Polityka klimatyczna Unii Europejskiej oparta o pakiet klimatyczno-energetyczny (…) bardzo mocno ingeruje w państwa, których gospodarka oparta jest o taki nośnik, jak węgiel kamienny. Padło tu dokładnie na Polskę. Jest to walka z Polską - stwierdził Jan Szyszko, K... skąd oni się biorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts