Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam pytanie odnośnie drogi dojazdowej do działki którą w najbliższym czasie planuję zakupić.

Kilka dokumentów już skompletowałem i tak załączam w celu wizualizacji wyrysy z MPZP i rejestru gruntów oraz mapę zasadniczą.

Wraz z zakupem działki zostanę wpisany do innej KW zw.:

"SŁUŻEBNOŚĆ DROGI KONIECZNEJ BLIŻEJ OKREŚLONA W POSTANOWIENIU O USTANOWIENIE DROGI KONIECZNEJ"

która obejmuje działki (drogę) 2053/125 , 2023/125, 2037/125, 2051/125 - czyli tereny przed 'moją' działką i na lewo ode mnie, tyle że mnie to nie urządza bo główna droga jest na północ od działek, gdzie droga dojazdowa oznaczona jest jako 'dr' na wyrysie z rejestru gruntów. Zaś do drogi dojazdowej dr, wg. wyrysu blokuje mi dostęp działka 1320/125 (widać to tylko na wyrysie, na MPZP, geoportal, mapie zasadniczej i fizycznie w realu jest tam normalna droga).

Czy będzie problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę? Fizycznie droga istnieje, wg. wyrysu z rejestru gruntów nie mam do niej dostępu. Gdzie dopytywać o tą sprawę? w którym wydziale urzędu miasta? Czy może u architekta / geodety?

W załączniku skany. Z góry dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam.

droga dojazdowa.jpg

Wyrys z mapy ewidencyjnej.jpg

Mapa zasadnicza.jpg

Wyrys z MPZG.jpg