Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana starych okien w ścianie trzywarstwowej- jaka głębokość?

Recommended Posts

Witam, niedługo przybywają do mnie okienka, które udało mi się niedrogo kupić i zastanawiam się nad ich montażem.

Ściany są trzywarstwowe, z pustką powietrzną (dom z lat '80), obecne stare okna pvc dochodzą do węgarka i są z zewnątrz na równo zakryte tynkiem, nie podoba mi się to praktycznie cała rama okienna schowana jest w węgarku.

Planuję w przyszłym roku/za dwa lata ocieplenie chatki, pewnie styro 150mm i waham się czy nowych okien nie licować ze ścianą zewnętrzną, musiałbym wtedy kotwić je do ścianki za pustką powietrzną, nie wiem czy tak będzie ok?

Czy jest jakaś minimalna głębokość parapetów? Jesli zlicuję okna ze ścianą zewnętrzną, parapet będzie głębokości niewiele większej niż styro 150 cm, do tego zastanawiam się jak to będzie wyglądać gdy po stronie wewnętrznej będę miał wnęki z oknami głębokie na prawie 40 cm?

Jak myślicie jaki montaż w moim wypadku będzie najlepszy?

Pozdrawiam!

Biorąc pod uwagę to co napisałeś (planowe ocieplenie +15cm) powinieneś okna montować z licem ściany. Parapety są od kilu cm, także to nie problem.

Wygląd - kwestia gustu. Wg mnie zwyczajnie.

Jak to zamontować? Pytaj osobę która zmierzyła okna i je dobierała do otworu - ona może powiedzieć najwięcej o sytuacji która jest u Ciebie. Dla nas to będzie tylko wróżenie.

Piękne dzięki za odpowiedź,

Okien nikt mi nie mierzył, niedrogo kupiłem dobre okna (dwukomorowe, ciepła ramka, profil rehau synego, Uw na poziomie 0,88, listwa podparapetowa), które nie spodobały się żonie inwestora po zamontowaniu ich podczas budowy, powisiały rok i zmieniają na identyczne ale w innym kolorze, stąd będę zmniejszał otwory okienne tak by owe okna zamontować u siebie, sam sobie jestem inwestorem i wykonawcą przeróbek wszelakich :-) ot takie małe hobby, przy okazji oszczędzam na wycieczki z rodzinką :-)

Źle ująłem pytanie o rodzaj montażu, chodziło mi właśnie o to na jakiej głębokości on będzie, sam montaż będzie tradycyjny, na kotwy montażowe + piana, jeszcze dumam nad ciepłymi parapetami zamiast listwy,

Będę wdzięczny za więcej komentarzy na ten temat,

@edit

Jeszcze jedno pytanie, czy jeśli zwężę suporeksem otwory okienne, nie będzie on zbytnio dostawał w tył od zewnątrz? Jak go zabezpieczyć tymczasowo przed izolacją, klej + siatka?

Pozdrawiam!

Edytowane przez Tedisan

Jeśli przerabiasz otwory to masz pełną dowolność montażu i Jak napisał Fin - sensownie będzie wysunąć się do (przyszłego) ocieplenia.

bardzie zastanowił mnie tekst

sam montaż będzie tradycyjny, na kotwy montażowe + piana, jeszcze dumam nad ciepłymi parapetami zamiast listwy,

Dołóż 5 pln i zrób porządny, szczelny montaż.