Tedisan 25.07.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Witam, niedługo przybywają do mnie okienka, które udało mi się niedrogo kupić i zastanawiam się nad ich montażem. Ściany są trzywarstwowe, z pustką powietrzną (dom z lat '80), obecne stare okna pvc dochodzą do węgarka i są z zewnątrz na równo zakryte tynkiem, nie podoba mi się to praktycznie cała rama okienna schowana jest w węgarku. Planuję w przyszłym roku/za dwa lata ocieplenie chatki, pewnie styro 150mm i waham się czy nowych okien nie licować ze ścianą zewnętrzną, musiałbym wtedy kotwić je do ścianki za pustką powietrzną, nie wiem czy tak będzie ok? Czy jest jakaś minimalna głębokość parapetów? Jesli zlicuję okna ze ścianą zewnętrzną, parapet będzie głębokości niewiele większej niż styro 150 cm, do tego zastanawiam się jak to będzie wyglądać gdy po stronie wewnętrznej będę miał wnęki z oknami głębokie na prawie 40 cm? Jak myślicie jaki montaż w moim wypadku będzie najlepszy? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Biorąc pod uwagę to co napisałeś (planowe ocieplenie +15cm) powinieneś okna montować z licem ściany. Parapety są od kilu cm, także to nie problem.Wygląd - kwestia gustu. Wg mnie zwyczajnie. Jak to zamontować? Pytaj osobę która zmierzyła okna i je dobierała do otworu - ona może powiedzieć najwięcej o sytuacji która jest u Ciebie. Dla nas to będzie tylko wróżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedisan 26.07.2019 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Piękne dzięki za odpowiedź, Okien nikt mi nie mierzył, niedrogo kupiłem dobre okna (dwukomorowe, ciepła ramka, profil rehau synego, Uw na poziomie 0,88, listwa podparapetowa), które nie spodobały się żonie inwestora po zamontowaniu ich podczas budowy, powisiały rok i zmieniają na identyczne ale w innym kolorze, stąd będę zmniejszał otwory okienne tak by owe okna zamontować u siebie, sam sobie jestem inwestorem i wykonawcą przeróbek wszelakich ot takie małe hobby, przy okazji oszczędzam na wycieczki z rodzinką Źle ująłem pytanie o rodzaj montażu, chodziło mi właśnie o to na jakiej głębokości on będzie, sam montaż będzie tradycyjny, na kotwy montażowe + piana, jeszcze dumam nad ciepłymi parapetami zamiast listwy, Będę wdzięczny za więcej komentarzy na ten temat, @edit Jeszcze jedno pytanie, czy jeśli zwężę suporeksem otwory okienne, nie będzie on zbytnio dostawał w tył od zewnątrz? Jak go zabezpieczyć tymczasowo przed izolacją, klej + siatka? Pozdrawiam! Edytowane 26 Lipca 2019 przez Tedisan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 27.07.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Jeśli przerabiasz otwory to masz pełną dowolność montażu i Jak napisał Fin - sensownie będzie wysunąć się do (przyszłego) ocieplenia. bardzie zastanowił mnie tekst sam montaż będzie tradycyjny, na kotwy montażowe + piana, jeszcze dumam nad ciepłymi parapetami zamiast listwy, Dołóż 5 pln i zrób porządny, szczelny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedisan 27.07.2019 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Panowie dziękuję za uwagi, okno zlicowałem ze ścianą zewnętrzną, koniec końców zdecydowałem się na montaż bez parapetu oraz bez taśm, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts