Uparty 26.07.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Witam Planuję we własnym zakresie zainstalować wentylację z odzyskiem ciepła, jako że jestem nowicjuszem mam parę pytań jak i pewnie nie uniknąłem błędów. Dom z poddaszem użytkowym, około 100m2. Cała instalacja miałaby znaleźć się na stryszku. Czerpnia i wyrzutnia rura SPIRO 160mm, reszta instalacji na pe-flex 75. Poniżej przedstawiam wyliczenia (trzeba kliknąć w obrazek): Anemostaty: - Nawiewne 6 sztuk ( u góry, na parterze) - Wywiewne 5 sztuk ( u góry, na parterze) 1. Planuję wyrzutnię i czerpnię SPIRO o średnicy 160mm - czy wystarczy? Jak grubą izolację przyjąć (5cm)? 2. Wyrzutnia i czerpnia będą miały około 5 metrów długości każda, jakie Pa przyjąć? Czy wliczać to w całość Pa? 3. Od jednostki centralnej planuję rury 160mm do dwóch rozdzielaczy (jeden nawiewny, drugi wywieny) - czy te założenie jest ok czy jednak powinienem rozdzielić parter od piętra? 4. Poza dwoma pomieszczeniami wszędzie planuję doprowadzić po jednej rurze pe-flex o średnicy 75mm, czy nie będzie to zbyt mała ilość? 5.W salonie mam dwa okna - lepiej połączyć dwie rury 75 do jednego anemostatu czy rozdzielić na dwa okna = dwa anemostaty? 6. Kuchnia i wywiewy - j.w. czyli połączyć dwie rury 75 do jednego anemostatu czy rozdzielić na dwa anemostaty? 6. Na co zwrócić uwagę przy wyborze rekuperatora poza tymi punktami: - nawiew i wywiew na poziomie 230 m3/h więc rekuperacji powinna pracować na 2gim biegu na takim poziomie? Czy sumuję obie wartości tj 460 m3/h czy obie są niezależne? - efektywność czyli % odzysku ciepła - spręż dyspozycyjny czyli czy mieszczę się w zakresie? Dziękuję za pomoc Edytowane 28 Lipca 2019 przez Uparty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 27.07.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) Co do np.salonu chcąc zrobić nawiew=90m3/h dwoma rurami to będzie zbyt duża prędkość przepływu powietrza ok.4m/s czego konsekwencją będzie zbyt głośna instalacja.Dla nawiewu powinno się przyjmować ok.2m/s co jest równoznaczne z tym że należy zwiększyć ilość kanałów doprowadzających powietrze do tego pomieszczenia.Gdyby rzeczywiście nawiew do salonu miał być 90m3/h to musiałoby iść do niego 4przewody fi 75 (powiedzmy 2 anemostaty po dwie rury) Ile osób zamieszkuje ten budynek?Jak ci się uda policzyć wydatki powietrza to wtedy na podstawie wyników można dobrać odpowiednią centralę.Średnicę rur od centrali do czerpni i wyrzutni oraz do skrzynek rozdzielczych narzucą ci króćce samej centrali.Do dobru centrali liczysz tylko np.sam nawiew(oczywiście wywiew powinien być podobny)-nie sumujesz nawiewu i wywiewu.Należy też policzyć spadki ciśnienia od czerpni i wyrzutni dla wszystkich anemostatów co nie jest takie proste.Średnicę czerpni i wyrzutni daj o jeden rozmiar większą od średnicy rur od centrali np.jak rury od centrali fi.160 to czerpnia fi 200 Mam nadzieję że będziesz miał w miarę dobry dostęp do centrali na stryszku bo co jakiś czas należy wymieniać w niej filtry i że będzie odpowiednia temp.otoczenia.Należy też pomyśleć o odprowadzeniu kondensatu Edytowane 27 Lipca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 28.07.2019 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedź. Na start w budynku będą dwie osoby jednak na przestrzeni najbliższych lat będą cztery. Wyliczenia są w tabeli, kliknij ją proszę (zielony mały obrazek).Wydatki powietrza - czyli nawiew i wywiew w m3/s bądź l/s? Przeliczając z m3/h całość nawiewu i wywiewu to wartość 0.063 m3/s bądź 63.88 l/s każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 28.07.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 (edytowane) Ja bym to widział jak w załączniku przy założeniu że sypialnia jest dla 2osób,pokoik obok 1osoba,pokój komin 1osoba.Korytarza nie wentylujemy.Wydatki powietrza w m3/h Bardziej doświadczeni koledzy mogą wprowadzić ewentualne poprawki)Czyli centrala jakaś 300tka Co do sprężu centrali przy danej wydajności to należałoby to policzyć ale jak już wspomniałem to nie jest takie proste.Tu dla mnie główną przeszkodą jest brak info producentów skrzynek rozdzielczych co do ich strat ciśnienia. Edytowane 30 Lipca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 30.07.2019 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Dzięki, jeszcze pozostały mi te pytania: 1. Co z grubością izolacji na spiro w poddaszu?2. Nie ma problemu z brakiem rozdzielenia pięter (tj na jednym rozdzielaczu cały nawiew a na drugim cały wywiew)?3. Lepiej rozdzielić nawiew w salonie na dwa anemostaty czy zostać na jednym?4. Czy jeśli mam 3 rury do anemostatu to liczgę spręż anemostatu pojedynczo czy trzykrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 30.07.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) 1)Nie wiem)2)Jak instalacja nie jest rozbudowana myślę że można zrobić nawiew na jednej skrzynce i tak samo wywiew.Widziałem tak zrobioną instalację.Ja tylko uda ci się pochować kanały od skrzynek rozdzielczych do poszczególnych anemostatów3)Jeżeli robisz WM dla 4osób to tak jak już pisałem dałbym dla salonu nawiew 80m3/h Chcąc zachować prędkość w kanałach zalecane 2m/s powinieneś dać tam 4rury.Z tego co wiem przynajmniej skrzynki rozprężne firmy PE-FLEX dla rur fi 75 mają wyjścia na max 3rury.Z uwagi na powyższe sugeruje 2 anemostaty po 2przewody4)Liczysz pojedynczo.Przykładowo weźmy ten salon 80m3/h dzielisz na dwa(bo dwa anemostaty)czyli mamy dla 1 anemostatu 40m3/h, 40m3/h dzielisz znów na 2 bo do niego idą 2przewody,czyli 20m3/h dla jednego przewodu. Jeden przewód fi 75 przy nawiewie 20m3/h będzie miał stratę ciśnienia na 1mb ok.1,4Pa teraz tą wartość mnożysz przez odległość od skrzynki rozdzielczej do anemostatu, w twoim przypadku jest to chyba 15,3mb? czyli 1,4x 15,3=21,4Pa i to jest strata ciśnienia na przewodach od skrzynki rozdzielczej do danego anemostatu Edytowane 30 Lipca 2019 przez Kondensat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.09.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Witam, Wydajność rekuperatora dobierana jest na podstawie sumy wszystkich punktów nawiewnych i nie sumuje Pan tej wartości z wywiewem. Rekuperator warto dobrać na nominalne parametry. Dla przykładu nasza centrala wentylacyjna HRV2-230 zalecana jest na nominalne parametry przepływu powietrza wynoszące 230m3/h. Natomiast zakres jej pracy wynosi od 30 m3/h do 300m3/h. Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z naszą ofertą central wentylacyjnych z rekuperatorem marki Buderus. Rekuperator Logavent HRV2 cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą. Wyszukiwarkę naszych instalatorów można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts