irqul 26.07.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Piewa to Coś, co zasługuje na odrębną nazwę. PIEWA- bo podstawowym składnikiem potrawy są PIEczone WArzywa. Trochę inne (od tradycyjnego) danie jednogarnkowe. Łatwe do przyrządzenia, zaskakuje nowym smakiem pospolitych warzyw. Można zrobić z tego co akurat mamy, albo skomponować zestaw. Wielką zaletą jest brak sztywnego przepisu- można dodać główkę czosnku, cebulę, grzyby, kapustę, jabłko, gruszkę, a nawet rabarbar i przyrządzić oryginalną, dopasowaną do swoich upodobań piewę. Piewa ze skrzydełkiem indyka: Ziemniaki kroimy w kostkę 4-5cm, warzywa twarde (marchew, seler, pietruszka) 2-3cm, miękkie (cukinia, cebula) 5-6cm Skrzydło dzielimy na porcje. Układamy wszystko w blaszce, dodajemy na wierzch smalec wieprzowy, solimy i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę 245 st C, czas pieczenia- 60minut. Nie trzeba przewracać, przykrywać, zaglądać, regulować. Warzywa skarmelizowane, skórka skrzydełka chrupiąca, mięso wewnątrz soczyste dzięki pieczeniu razem z warzywami. Wyjmujemy i podajemy gorące na stół. Warzywa nie chłoną tłuszczu przy pieczeniu w wysokiej temperaturze. Jeżeli jadasz niskokalorycznie, to trzeba przełożyć gorącą potrawę na ogrzany półmisek. W blaszce pozostanie doskonały, smakowy smalec- do smarowania chleba, okrasy. Piewa z filetem z karpia Warzywa: ziemniaki, seler, kalafior, pieczarki Wszystko jak wyżej, ale filety i pieczarki dodajemy na 35 minut przed końcem pieczenia, gruszkę pieczemy 10 minut. Niezmienne w przyrządzaniu piewy są: czas 60minut i temperatura 245stC, smalec wieprzowy i sól jako jedyna przyprawa. Różnicujemy wielkość i czas pieczenia niektórych składników. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.07.2019 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Najzwyklejsze kurcze duszone z tymi warzywami i owocami. Nie to jest teraz dla mnie priorytetowe.Powstały sos z tego duszenia jest wspaniałą bazą gdy użyjemy blendera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 28.07.2019 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 ...Najzwyklejsze kurcze duszone z tymi warzywami i owocami....Powstały sos z tego duszenia jest wspaniałą bazą gdy użyjemy blendera . Najciekawsze w kuchni są produkty miejscowe, regionalne. Jesteśmy krajem rolniczym, mamy dobrej jakości mięsa, warzywa i owoce . Są tanie i chyba zbyt mało doceniane. Przykład: Piewa z móżdżkiem Sam nie wiem czy przedstawić to jako wykwintny luksus, czy kuchnię biedaków. Składnikiem jest przecież pietruszka po 18zł/kilo, a z drugiej strony móżdżek wieprzowy (kiedyś rarytas)- teraz można kupić po 3-5zł za kilogram. Składniki: ziemniaki, marchew, por, gruszka, pietruszka, móżdżek Przepis jak w pierwszym poście, z tym, że lekko opanierowany, w mące z solą, móżdżek pieczemy 30 minut, gruszkę 10 minut Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.07.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Najciekawsze w kuchni są produkty miejscowe, regionalne. Jesteśmy krajem rolniczym, mamy dobrej jakości mięsa, warzywa i owoce . Są tanie i chyba zbyt mało doceniane. Przykład: Piewa z móżdżkiem Sam nie wiem czy przedstawić to jako wykwintny luksus, czy kuchnię biedaków. Składnikiem jest przecież pietruszka po 18zł/kilo, a z drugiej strony móżdżek wieprzowy (kiedyś rarytas)- teraz można kupić po 3-5zł za kilogram. Składniki: ziemniaki, marchew, por, gruszka, pietruszka, móżdżek Przepis jak w pierwszym poście, z tym, że lekko opanierowany, w mące z solą, móżdżek pieczemy 30 minut, gruszkę 10 minut [ATTACH=CONFIG]432930[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]432931[/ATTACH] Smacznego Witam. Wiesz sama nazwa już co niektórym przysparza problemów w interpretacji do czego to dodać ,a przecież nie zasmakowali tego wyjątkowego dania. Jak na razie jestem pod wielkim wrażeniem Twoich inspiracji.Nie wiem jaki odniosą skutek wśród niektórych czytających ale ja jak na razie jestem mile zaskoczony. Na koniec jeśli pozwolisz , móżdżek podawało się u mnie w domu li tylko jako danie z pieczywem. Inspiracja kolejna bardzo mi się podoba zważywszy na fakt ,że móżdżek jest w naszym domu częstym gościem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.07.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Nie mogę znaleźć fotek ale przypominam sobie ,że robiłem kości wieprzowe nazwę to" po schabowe " w warzywach i owocach w rękawie ,pieczone w piekarniku.Smakowały wybornie ale jeszcze lepiej gdy rzeźnik się pomylił i za dużo mięsa na nich zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.07.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 (edytowane) irqul, namówiłeś mnie ... (i nie żałuję) Dziś "big cyc" (z indyka) Najpierw na gęsim tłuszczu opiekłem cyca w wysokiej temp. z wszystkich stron by "zamknąć białko" (zawsze tak robię przed dalszym pieczeniem) Następnie owinąłem go w plastry wędzonego boczku, i włożyłem do wysmarowanego tym samym tłuszczem stosownego naczynia. Dodałem paprykę, rzodkiew, cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy ... ... z owoców, dodałem winogrona (w postaci płynnej) a pod sam koniec pieczenia koktailowe pomidorki ... zapiekałem całość przez godzinę w temp. 220°C (trochę niższej niż proponowałeś) ... jeżeli ktoś lubi można przed podaniem posypać tartym serem (do indyka dobrze by się sprawdził ostry cheddar) ... tym razem jednak tego nie zrobiłem Edytowane 28 Lipca 2019 przez Chef Paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.07.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 cd ... smakowało wyśmienicie irqul, dzięki za inspirację z pozdrowieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 29.07.2019 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Dzięki, Wam, za dobre słowo Piewa jest tolerancyjna dla kucharza i rzeczywiście są to bardziej inspiracje, niż przepisy. Wszelkie zmiany i odmiany są akceptowalne i mile widziane, może jeszcze ktoś z Forum się skusi i pokaże własną piewę Mięso jest tylko jednym ze składników potrawy (ważnym, ale nie najważniejszym) i nie wynika to z doktryny. Jakoś tak jest to postrzegane; raczej- O! dobra ta cebula!- niż pochwała, na przykład, polędwiczki. Przy takim pieczeniu dobrze udają się jednoporcjowe kawałki mięsa, nie ma obawy, że wyschną. Smaczne są zwykłe mielone (40 minut pieczenia)- fotek, niestety, nie mam. Piewa z wątróbką: Składniki: ziemniaki, seler, burak, marchewka, grzyby, wątróbka Przepis: w pierwszym poście, wątróbka 10 minut Wspomniana cebula Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.07.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Witam Cie.Wybacz za tą małą prostą inspiracje która pochodzi z "Biedronki". Smakuje super ale nieco inne produkty. Polędwica wieprzowa, warzywa grillowane , olej sezamowy ,jabłko w kostkę , cebula w kostkę Polędwica pokrojona w plastry marynowana w oleju sezamowym, occie balsamicznym ,sól , pieprz. Usmażona po minucie z każdej ze stron Na odrobinę oleju sezamowego jabłko i cebula w grubą kostkę krojone , a po zeszkleniu mrożone w/w warzywa około 10 min jak proponują w przepisie. Do tego polędwica i duszenie bez przykrycia około 10 min Przepraszam za mrożonki ale tak mnie zainspirowały ,że nie mogłem przejść od tej łatwizny obok.Obiecuje ,że następnym razem warzywa będą z rodzimego grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 30.07.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Czyli z angielskiego jeden garnek... Super prosto, super szybko, super smacznie i super skromnie... Palce lizać! Edytowane 30 Lipca 2019 przez Władca Przysmaków plus zdjecie na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 31.07.2019 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Mam nadzieję, że udało mi się przedstawić potencjał piewy. Potencjał, bo przyznaję - to co pokazałem, było robione według zasady- "Z tego co jest", albo "warto spróbować jak smakuje " i co ciekawe- wszystko było co najmniej jadalne, jeżeli nie smaczne. To co najlepsze , czyli ciekawie skomponowane, kompletne zestawy mięs i warzyw jeszcze nie zostało odkryte i obfocone. Jeżeli coś uda mi się coś takiego zrobić, to pokażę. Ostatnie, ale nie najgorsze ze sfotografowanych: Piewa z szaszłykiem. Składniki: Kalafior, marchew, ziemniaki, gruszka. Przepis- tak jak w pierwszym poście, szaszłyk- 40 minut , gruszka- 10. Warto spróbować P.S. Czasem mam chęć napisać o czymś, że było smaczne, ale przypomina mi się wtedy moja św. pamięci teściowa, która zawsze chwaliła potrawy dwusłowem- dobre miękkie, pyszne miękkie, smaczne miękkie. Czasem bywała u nas na grillu i o moich produkcjach mówiła krótko- pyszne- a ja to odbierałem jako przytyk. Minęły lata i zaczynam rozumieć, że stan uzębienia jest równie dobrym kryterium oceny potrawy jak każde inne, więc następnym tematem, w którym bym się wyprodukował byłyby "zupki". Tradycyjne polskie, ale i orientalne. Miękkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.08.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 irgul, czy takie danie podlega pod pojęcie "piewa" ? ... nie jest pieczone w piekarniku ... choć warzyw i mięsa sporo (skirt steak) Smacznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 15.08.2019 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 ... czy takie danie podlega pod pojęcie "piewa" ?.../QUOTE] PIEWA (jako nazwa potrawy) może żyć swoim życiem i mnie to nie przeszkadza. Poszła w świat i sam nie wiem co z tego wyrośnie. Każdy post coś dodaje i możliwe, że ta najlepsza będzie bez smalcu i mięsa- zostaną same warzywa- ot taka Piewa wegetariańska, czy inna vegańska. Maszynowa, z robota kuchennego- dlaczego nie? Twoja jest ciekawa, inna, apetyczna i o to chodzi. Jeżeli miałbym wskazać różnice, to wersja piekarnikowa pozwala na rozdzielenie składników- można nałożyć na talerz czegoś więcej lub mniej, albo wcale- przecież nie każdy lubi, dajmy na to, marchewkę albo rozmaryn Piewa z rozmarynem i dwoma rodzajami mięs- klopsik i móżdżek. Składniki: Ziemniaki, marchew, cukinia, pomidory, rozmaryn. Przepis- taki jak w pierwszym poście- z tym że cukinia, móżdżek, klopsiki- 30minut , pomidory, rozmaryn- 5. Jadam też inne potrawy, więc trochę przerwy w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.08.2019 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 ... czy takie danie podlega pod pojęcie "piewa" ?... PIEWA (jako nazwa potrawy) może żyć swoim życiem i mnie to nie przeszkadza. Poszła w świat i sam nie wiem co z tego wyrośnie. Każdy post coś dodaje i możliwe, że ta najlepsza będzie bez smalcu i mięsa- zostaną same warzywa- ot taka Piewa wegetariańska, czy inna wegańska. Maszynowa, z robota kuchennego- dlaczego nie? Twoja jest ciekawa, inna, apetyczna i o to chodzi. Jeżeli miałbym wskazać różnice, to wersja piekarnikowa pozwala na rozdzielenie składników- można nałożyć na talerz czegoś więcej lub mniej, albo wcale- przecież nie każdy lubi, dajmy na to, marchewkę albo rozmaryn Piewa z rozmarynem i dwoma rodzajami mięs- klopsik i móżdżek. Składniki: Ziemniaki, marchew, cukinia, pomidory, rozmaryn. Przepis- taki jak w pierwszym poście- z tym że cukinia, móżdżek, klopsiki- 30minut , pomidory, rozmaryn- 5. [ATTACH=CONFIG]433597[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]433598[/ATTACH] Jadam też inne potrawy, więc trochę przerwy w temacie Super pomysł wegańskiej czy wegetariańskiej Twojej Piewa. Spróbuję Piewa (lepiej nie odmieniać) , zrobić w piekarniku ale poddając warzywa przeróżnym farszom. https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marchewka-faszerowana-miesem Cukinia faszerowana warzywami https://smaker.pl/przepis-cukinia-zapiekana-z-warzywami,57183,maudie.html Bakłażan faszerowany warzywami. https://jemyinietyjemy.pl/baklazan-faszerowany-warzywami/ Dlaczego to wklejam u Ciebie w topiku. Wydaję mi się ,że można obyć się bez mięsa (ja jeszcze nie mogę) i gdym dostał coś na talerzu w tej prezentowanej wersji byłbym uradowany .Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 17.08.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 ... a coś z własnej kuchni, zamiast tych fotek skopiowanych z neta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 02.11.2020 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Jesiennie, kolorowo z wyborem leśnych grzybów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.11.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Jesiennie, kolorowo z wyborem leśnych grzybów [ATTACH=CONFIG]449833[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]449834[/ATTACH] Cudowne .......ale nie ma pieczarek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 07.11.2020 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Pieczarki nie są złe, kupuję kiedy nie mam normalnych grzybów. Na talerz trafiły purchawka, sarniak, płachetka i czubajka- wg nazw atlasowych, bo lokalne są inne. Pominąłem koźlarza, bo upieczony był bardzo smaczny, ale niefotogeniczny- czarny i półpłynny. Pieczenie wg przepisu na Piewę uwydatnia smak grzybów, ma się wrażenie jakby to była przyprawa. Prosto z piekarnika-na stół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.11.2020 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Brawo .Cudowne danko.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.