Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piewa to Coś, co zasługuje na odrębną nazwę. PIEWA- bo podstawowym składnikiem potrawy są PIEczone WArzywa.

 

Trochę inne (od tradycyjnego) danie jednogarnkowe. Łatwe do przyrządzenia, zaskakuje nowym smakiem pospolitych warzyw. Można zrobić z tego co akurat mamy, albo skomponować zestaw. Wielką zaletą jest brak sztywnego przepisu- można dodać główkę czosnku, cebulę, grzyby, kapustę, jabłko, gruszkę, a nawet rabarbar i przyrządzić oryginalną, dopasowaną do swoich upodobań piewę.

 

Piewa ze skrzydełkiem indyka:

 

Ziemniaki kroimy w kostkę 4-5cm, warzywa twarde (marchew, seler, pietruszka) 2-3cm, miękkie (cukinia, cebula) 5-6cm Skrzydło dzielimy na porcje. Układamy wszystko w blaszce, dodajemy na wierzch smalec wieprzowy, solimy i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę 245 st C, czas pieczenia- 60minut.

 

Nie trzeba przewracać, przykrywać, zaglądać, regulować. Warzywa skarmelizowane, skórka skrzydełka chrupiąca, mięso wewnątrz soczyste dzięki pieczeniu razem z warzywami.

 

Wyjmujemy i podajemy gorące na stół.

 

indyk_p.jpgindyk_t.jpg

 

Warzywa nie chłoną tłuszczu przy pieczeniu w wysokiej temperaturze. Jeżeli jadasz niskokalorycznie, to trzeba przełożyć gorącą potrawę na ogrzany półmisek. W blaszce pozostanie doskonały, smakowy smalec- do smarowania chleba, okrasy.

Piewa z filetem z karpia

 

Warzywa: ziemniaki, seler, kalafior, pieczarki

Wszystko jak wyżej, ale filety i pieczarki dodajemy na 35 minut przed końcem pieczenia, gruszkę pieczemy 10 minut.

 

karp_p.jpgkarp_t.jpg

 

Niezmienne w przyrządzaniu piewy są: czas 60minut i temperatura 245stC, smalec wieprzowy i sól jako jedyna przyprawa. Różnicujemy wielkość i czas pieczenia niektórych składników.

 

Smacznego :stirthepot:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Najzwyklejsze kurcze duszone z tymi warzywami i owocami....Powstały sos z tego duszenia jest wspaniałą bazą gdy użyjemy blendera .

 

Najciekawsze w kuchni są produkty miejscowe, regionalne. Jesteśmy krajem rolniczym, mamy dobrej jakości mięsa, warzywa i owoce . Są tanie i chyba zbyt mało doceniane.

 

Przykład: Piewa z móżdżkiem

Sam nie wiem czy przedstawić to jako wykwintny luksus, czy kuchnię biedaków. Składnikiem jest przecież pietruszka po 18zł/kilo, a z drugiej strony móżdżek wieprzowy (kiedyś rarytas)- teraz można kupić po 3-5zł za kilogram.

Składniki: ziemniaki, marchew, por, gruszka, pietruszka, móżdżek

 

Przepis jak w pierwszym poście, z tym, że lekko opanierowany, w mące z solą, móżdżek pieczemy 30 minut, gruszkę 10 minut

 

mozdzek_p.jpg mozdzek_t.jpg

Smacznego :stirthepot:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najciekawsze w kuchni są produkty miejscowe, regionalne. Jesteśmy krajem rolniczym, mamy dobrej jakości mięsa, warzywa i owoce . Są tanie i chyba zbyt mało doceniane.

 

Przykład: Piewa z móżdżkiem

Sam nie wiem czy przedstawić to jako wykwintny luksus, czy kuchnię biedaków. Składnikiem jest przecież pietruszka po 18zł/kilo, a z drugiej strony móżdżek wieprzowy (kiedyś rarytas)- teraz można kupić po 3-5zł za kilogram.

Składniki: ziemniaki, marchew, por, gruszka, pietruszka, móżdżek

 

Przepis jak w pierwszym poście, z tym, że lekko opanierowany, w mące z solą, móżdżek pieczemy 30 minut, gruszkę 10 minut

 

[ATTACH=CONFIG]432930[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]432931[/ATTACH]

Smacznego :stirthepot:

 

Witam.

 

Wiesz sama nazwa już co niektórym przysparza problemów w interpretacji do czego to dodać ,a przecież nie zasmakowali tego wyjątkowego dania. Jak na razie jestem pod wielkim wrażeniem Twoich inspiracji.Nie wiem jaki odniosą skutek wśród niektórych czytających ale ja jak na razie jestem mile zaskoczony. Na koniec jeśli pozwolisz , móżdżek podawało się u mnie w domu li tylko jako danie z pieczywem. Inspiracja kolejna bardzo mi się podoba zważywszy na fakt ,że móżdżek jest w naszym domu częstym gościem. Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

irqul, namówiłeś mnie :) ... (i nie żałuję)

 

Dziś "big cyc" (z indyka) :)

 

FB_IMG_1564346411703.jpg

Najpierw na gęsim tłuszczu opiekłem cyca w wysokiej temp. z wszystkich stron by "zamknąć białko" (zawsze tak robię przed dalszym pieczeniem)

 

FB_IMG_1564346424164.jpg

Następnie owinąłem go w plastry wędzonego boczku, i włożyłem do wysmarowanego tym samym tłuszczem stosownego naczynia. Dodałem paprykę, rzodkiew, cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy ...

 

FB_IMG_1564346432213.jpg

... z owoców, dodałem winogrona (w postaci płynnej) :) a pod sam koniec pieczenia koktailowe pomidorki

 

FB_IMG_1564346450078.jpg

... zapiekałem całość przez godzinę w temp. 220°C (trochę niższej niż proponowałeś)

 

FB_IMG_1564346455680.jpg

... jeżeli ktoś lubi można przed podaniem posypać tartym serem (do indyka dobrze by się sprawdził ostry cheddar) ... tym razem jednak tego nie zrobiłem :)

FB_IMG_1564346432213.jpg

FB_IMG_1564346450078.jpg

FB_IMG_1564346455680.jpg

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, Wam, za dobre słowo ;)

 

Piewa jest tolerancyjna dla kucharza i rzeczywiście są to bardziej inspiracje, niż przepisy. Wszelkie zmiany i odmiany są akceptowalne i mile widziane, może jeszcze ktoś z Forum się skusi i pokaże własną piewę :)

 

Mięso jest tylko jednym ze składników potrawy (ważnym, ale nie najważniejszym) i nie wynika to z doktryny. Jakoś tak jest to postrzegane; raczej- O! dobra ta cebula!- niż pochwała, na przykład, polędwiczki. Przy takim pieczeniu dobrze udają się jednoporcjowe kawałki mięsa, nie ma obawy, że wyschną. Smaczne są zwykłe mielone (40 minut pieczenia)- fotek, niestety, nie mam.

 

Piewa z wątróbką:

Składniki: ziemniaki, seler, burak, marchewka, grzyby, wątróbka

Przepis: w pierwszym poście, wątróbka 10 minut

 

wątróbka_p.jpg

 

 

Wspomniana cebula

 

cebula_t.jpg

 

Smacznego :stirthepot:

wątróbka_p.jpg

cebula_t.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Cie.Wybacz za tą małą prostą inspiracje która pochodzi z "Biedronki". Smakuje super ale nieco inne produkty.

 

Polędwica wieprzowa, warzywa grillowane , olej sezamowy ,jabłko w kostkę , cebula w kostkę

 

918c67c1329f8874.jpg

 

Polędwica pokrojona w plastry marynowana w oleju sezamowym, occie balsamicznym ,sól , pieprz.

 

45ccd0e206a8f58e.jpg

 

Usmażona po minucie z każdej ze stron

 

112a3788671e835e.jpg

 

Na odrobinę oleju sezamowego jabłko i cebula w grubą kostkę krojone , a po zeszkleniu mrożone w/w warzywa około 10 min jak proponują w przepisie.

 

42727e30a3bc07af.jpg

 

Do tego polędwica i duszenie bez przykrycia około 10 min

 

65fcd6563ebe12d6.jpg

 

Przepraszam za mrożonki ale tak mnie zainspirowały ,że nie mogłem przejść od tej łatwizny obok.Obiecuje ,że następnym razem warzywa będą z rodzimego grilla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że udało mi się przedstawić potencjał piewy. Potencjał, bo przyznaję - to co pokazałem, było robione według zasady- "Z tego co jest", albo "warto spróbować jak smakuje " i co ciekawe- wszystko było co najmniej jadalne, jeżeli nie smaczne.

 

To co najlepsze , czyli ciekawie skomponowane, kompletne zestawy mięs i warzyw jeszcze nie zostało odkryte i obfocone. Jeżeli coś uda mi się coś takiego zrobić, to pokażę.

 

Ostatnie, ale nie najgorsze ze sfotografowanych: Piewa z szaszłykiem.

 

Składniki: Kalafior, marchew, ziemniaki, gruszka. Przepis- tak jak w pierwszym poście, szaszłyk- 40 minut , gruszka- 10.

 

szaszłyk_p.jpg szaszłyk_t.jpg

 

Warto spróbować :stirthepot:

 

P.S. Czasem mam chęć napisać o czymś, że było smaczne, ale przypomina mi się wtedy moja św. pamięci teściowa, która zawsze chwaliła potrawy dwusłowem- dobre miękkie, pyszne miękkie, smaczne miękkie.

 

Czasem bywała u nas na grillu i o moich produkcjach mówiła krótko- pyszne- a ja to odbierałem jako przytyk.

 

Minęły lata i zaczynam rozumieć, że stan uzębienia jest równie dobrym kryterium oceny potrawy jak każde inne, więc następnym tematem, w którym bym się wyprodukował byłyby "zupki". Tradycyjne polskie, ale i orientalne.

 

Miękkie ! :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
... czy takie danie podlega pod pojęcie "piewa" ?.../QUOTE]

 

PIEWA (jako nazwa potrawy) może żyć swoim życiem i mnie to nie przeszkadza. Poszła w świat i sam nie wiem co z tego wyrośnie. Każdy post coś dodaje i możliwe, że ta najlepsza będzie bez smalcu i mięsa- zostaną same warzywa- ot taka Piewa wegetariańska, czy inna vegańska. Maszynowa, z robota kuchennego- dlaczego nie?

 

Twoja jest ciekawa, inna, apetyczna i o to chodzi.

 

Jeżeli miałbym wskazać różnice, to wersja piekarnikowa pozwala na rozdzielenie składników- można nałożyć na talerz czegoś więcej lub mniej, albo wcale- przecież nie każdy lubi, dajmy na to, marchewkę albo rozmaryn ;)

 

Piewa z rozmarynem i dwoma rodzajami mięs- klopsik i móżdżek.

Składniki: Ziemniaki, marchew, cukinia, pomidory, rozmaryn.

 

Przepis- taki jak w pierwszym poście- z tym że cukinia, móżdżek, klopsiki- 30minut , pomidory, rozmaryn- 5.

 

klops_p.jpg klops_t.jpg

 

Jadam też inne potrawy, więc trochę przerwy w temacie :stirthepot: :bye:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... czy takie danie podlega pod pojęcie "piewa" ?...

 

PIEWA (jako nazwa potrawy) może żyć swoim życiem i mnie to nie przeszkadza. Poszła w świat i sam nie wiem co z tego wyrośnie. Każdy post coś dodaje i możliwe, że ta najlepsza będzie bez smalcu i mięsa- zostaną same warzywa- ot taka Piewa wegetariańska, czy inna wegańska. Maszynowa, z robota kuchennego- dlaczego nie?

 

Twoja jest ciekawa, inna, apetyczna i o to chodzi.

 

Jeżeli miałbym wskazać różnice, to wersja piekarnikowa pozwala na rozdzielenie składników- można nałożyć na talerz czegoś więcej lub mniej, albo wcale- przecież nie każdy lubi, dajmy na to, marchewkę albo rozmaryn ;)

 

Piewa z rozmarynem i dwoma rodzajami mięs- klopsik i móżdżek.

Składniki: Ziemniaki, marchew, cukinia, pomidory, rozmaryn.

 

Przepis- taki jak w pierwszym poście- z tym że cukinia, móżdżek, klopsiki- 30minut , pomidory, rozmaryn- 5.

 

[ATTACH=CONFIG]433597[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]433598[/ATTACH]

 

Jadam też inne potrawy, więc trochę przerwy w temacie :stirthepot: :bye:

 

Super pomysł wegańskiej czy wegetariańskiej Twojej Piewa. Spróbuję Piewa (lepiej nie odmieniać) , zrobić w piekarniku ale poddając warzywa przeróżnym farszom.

 

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marchewka-faszerowana-miesem

 

image-0ktssdg.jpeg

 

Cukinia faszerowana warzywami

 

https://smaker.pl/przepis-cukinia-zapiekana-z-warzywami,57183,maudie.html

 

af469823bde207f8df3c0d7cf813bd31_281257_5485c19e45105_wm.jpg

 

Bakłażan faszerowany warzywami.

 

IMG_20180511_141528.jpg

 

https://jemyinietyjemy.pl/baklazan-faszerowany-warzywami/

 

Dlaczego to wklejam u Ciebie w topiku. Wydaję mi się ,że można obyć się bez mięsa (ja jeszcze nie mogę) i gdym dostał coś na talerzu w tej prezentowanej wersji byłbym uradowany .Pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...

Pieczarki nie są złe, kupuję kiedy nie mam normalnych grzybów.

Na talerz trafiły purchawka, sarniak, płachetka i czubajka- wg nazw atlasowych, bo lokalne są inne. Pominąłem koźlarza, bo upieczony był bardzo smaczny, ale niefotogeniczny- czarny i półpłynny. Pieczenie wg przepisu na Piewę uwydatnia smak grzybów, ma się wrażenie jakby to była przyprawa.

 

Prosto z piekarnika-na stół

grzyby21.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...