Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ bio w tych warunkach

ktl

Recommended Posts

Cześć,

doradźcie proszę lub wyraźcie opinię czy w takich warunkach jak na opinii geologicznej jest w ogóle sens rozważać oczyszczalnię?

Drenażowa tzw. ekologiczna odpada - tego jestem świadom.

Jest sens rozglądać się za biologiczną? Wiem, że ilość odpływu będzie taka sama, ale może z biologicznej jakoś da się bardziej powierzchniowo rozprowadzić tą wodę/ściek, bardziej liczyć na parowanie może?

Rozważałem biologiczną + zbiornik 10 m3 jak na deszczówkę i w okresach letnich wylewać na trawnik, pod drzewka ile się da a w zimie ... cóż, wzywać asenizację.

Czy lepiej zapomnieć i pogodzić się z szambem? Szans na kanalizację na wiele lat nie ma.

Dziękuję za wszelkie opinie i wskazówki

http://kotyla.pl/forum.muratordom.pl/ktlx2.png

http://kotyla.pl/forum.muratordom.pl/ktlx1.png

// edit: walczę z załącznikami, forum zmniejsza je do nieczytelnych rozmiarów

Edytowane przez ktl

Tu wóżki albo jasnowidza potrzeba jaka duża działka ile przeznaczone pod zabudowę drogi etc.

Jak duża to i na rozsączanie można się zgodzić w końcu 1,5 metra a jak obsadzisz roslinnościa o wysokich potrzebach wodnych to ładnie to wyeksportuje w powietrze. Ale to znowu przy założeniu zamieszkania samotniczego ew. parki zapomnieniu o długotrwałych ablucjach etc.

Można pokusić się o budowę oczyszczalni biologicznej o duużej powierzchni czynnej aby źródlana z niej spływała i budowie stawu/ zbiornika.

Ale nie napiszę co masz robić, bo to duża forsa

Weź zamów wizyte fachowca ,koniecznie z dużym doświadczeniem . Powiedz jaki dach opady tez trzeba jakoś zagospodarować ,ilość domowników , ich zwyczaje higieniczne (ile wody ci schodzi w dzisiejszym mieszkaniu) To będzie wiedział ile wody ma ta działka zagospodarować. Wysłuchaj co powie i policz czy przy budowie będzie cię stać na wydanie tyle forsy czy nie starczy właśnie duże szambo na pierwszą dekadę spłat kredytu. Bo na mój rozum te pieniądze lepiej przeznaczyć na spłate kapitału. A po tej dekadzie z dokładną wiedzą ile szamb wypompowaną co rok, budować BOŚ nawet ze stawem kąpielowym

Nie ukrywam, że w tym momencie wszystkie rozważania zmierzają do wybrania najbardziej optymalnego pod względem kosztów rozwiązania. Kredyt jest i dlatego właśnie próbuję rozeznać się w temacie kosztów jednego i drugiego rozwiązania. Obawiam się, że biologiczna może okazać się bardzo kosztowna (oprócz samej

W projekcie jest szambo. Koszt wywozu 150 brutto / 10m3

Rodzina 2+1 , kiedyś może 2+2, raczej tryb życia raczej stacjonarny :)

Zużycie wody (w bloku) ~6 m3 / m-c

Dach dwuspadowy, na razie spływa sobie obok domu (w budowie) , długo stojących kałuż nigdy nie było, ale wiosną był okres, że jak się chodziło to grunt wydawał odgłosy "jak gąbka" - widać było, że jest nasączony wodą, ale kałuż też nie było..

Stawu raczej wolałbym nie mieć, rozważałem teraz albo za jakiś czas dorobienie oczyszczalni hydrobotanicznej, poletka ok 20 m2 i tam zrzucać wodę, ale to już zaczynają wchodzić niemałe koszty.

Bardziej liczyłem chyba podświadomie na podpowiedzi osób, które miały styczność z taką sytuacją, że 1,2 metra pod poziomem terenu glina pozwala na rozsączenie wody/ścieku z biologicznej z przeciętnego gospodarstwa domowego, zwiększając długość drenażu o (N)%

Plan zagospodarowania działki.

mimo wszystko dziękuję

plan.jpg

Edytowane przez ktl

Masz rację pozwala jak ta glina/warstwa nieprzepuszczalna ze spadkiem , Z badania widzę ze między otworami geo masz spadek ok 10 cm . Wykop dziurę głęboką na ten metr półtora wylej do nie te dwa wiatra wody i zanotuj kiedy stanie sie bezwodna. To da ci orientację co i jak . A z innych..... w domu zainwestuj w instalację wody szarej . Zredukuje to ilość ścieków