foratus 27.07.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 W Polsce standardowa grubość kontrlaty wynosi 2,5cm. Niektórzy doradzają mi by dać grubsze, 3-4 cm, dla lepszego przewiewu. Krowie długie na 7m, kąt nachylenia 30st., dachówka ceramiczna. Pełne deskowanie+papa. Czy zastosowanie grubszych kontrlat może mieć jakieś wady (poza kilkuset zł większym wydatkiem)? Czy ma to jakoś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 27.07.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Pieniadze wyrzucone w bloto przy tej konstrukcji jaka opisujesz, bo wentylacje masz rozwiazana pod poszyciem i kryciem wstepnym a nie na i tam wyzsza szczelina ma sens ale nie na. To chyba rady tzw. Januszy budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 29.07.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 (edytowane) W Polsce standardowa grubość kontrlaty wynosi 2,5cm. Niektórzy doradzają mi by dać grubsze, 3-4 cm, dla lepszego przewiewu. Krowie długie na 7m, kąt nachylenia 30st., dachówka ceramiczna. Pełne deskowanie+papa. Czy zastosowanie grubszych kontrlat może mieć jakieś wady (poza kilkuset zł większym wydatkiem)? Czy ma to jakoś sens? Moze i technologicznienie nie ma sensu, ale jesli doliczysz dodatkowo roznice miedzy 2,5 a 3cm, to ile doplacisz? 200-400 na calym dachu? Zaleta jest taka, ze grubsze to i szersze - trudniej rozszczepic. Inna sprawa, ze w tartaku widzialem standardowo laty 3x4 oraz 4x6 i nic posredniego. Laty 2,5 tna sobie z calowki na budowach chyba. Jako kontrlate dalem 4x6 i taki laty tez pojda, Wiem, przeplacilem, ale co mi tam. Kontrlaty poszlo 350mb czyli cale 0,85m3 czyli cale 700. Moglem kupic 3x4 i zaplacic 350, albo listewki 2.5x3 za 250. Przy kosztach calkowitych to prawie jak nic. Sa pewne plusy z tego ze kontrlata jest solidna. Edytowane 30 Lipca 2019 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts