Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość kontrłaty

foratus

Recommended Posts

W Polsce standardowa grubość kontrlaty wynosi 2,5cm. Niektórzy doradzają mi by dać grubsze, 3-4 cm, dla lepszego przewiewu. Krowie długie na 7m, kąt nachylenia 30st., dachówka ceramiczna. Pełne deskowanie+papa. Czy zastosowanie grubszych kontrlat może mieć jakieś wady (poza kilkuset zł większym wydatkiem)? Czy ma to jakoś sens?

W Polsce standardowa grubość kontrlaty wynosi 2,5cm. Niektórzy doradzają mi by dać grubsze, 3-4 cm, dla lepszego przewiewu. Krowie długie na 7m, kąt nachylenia 30st., dachówka ceramiczna. Pełne deskowanie+papa. Czy zastosowanie grubszych kontrlat może mieć jakieś wady (poza kilkuset zł większym wydatkiem)? Czy ma to jakoś sens?

Moze i technologicznienie nie ma sensu, ale jesli doliczysz dodatkowo roznice miedzy 2,5 a 3cm, to ile doplacisz? 200-400 na calym dachu?

Zaleta jest taka, ze grubsze to i szersze - trudniej rozszczepic.

Inna sprawa, ze w tartaku widzialem standardowo laty 3x4 oraz 4x6 i nic posredniego. Laty 2,5 tna sobie z calowki na budowach chyba.

Jako kontrlate dalem 4x6 i taki laty tez pojda, Wiem, przeplacilem, ale co mi tam. Kontrlaty poszlo 350mb czyli cale 0,85m3 czyli cale 700. Moglem kupic 3x4 i zaplacic 350, albo listewki 2.5x3 za 250. Przy kosztach calkowitych to prawie jak nic.

Sa pewne plusy z tego ze kontrlata jest solidna.

Edytowane przez Di.