rafal9 26.10.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Pomóżcie:Mam namierzoną bardzo ciekawą działkę na terenie z aktualnym planem zagospodarowania. Teren przeznaczony na budownictwo jednorodzinne. W wypisie z miejscowego planu zagospodarowania znajduje się taki zapis:„Działka rolna, teren posiada zgodę na odrolnienie. ....”. Co faktycznie to oznacza?Czy trzeba przeprowadzać całą czasochłonną procedurę odrolnienia? Agent do tej pory nic nie wspominał, że jest to działka rolna.Mówił, że o pozwolenie na budowę można występować nawet dzisiaj. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 26.10.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Zawracasz gitarę gościu umieszczając ten sam problem w kilku tematach i jeszcze podajesz różne dane ale znaj łaskę Wyjątkowo agent nie kłamał i możesz od razu występować o wydanie pozwolenia na budowę jednocześnie składając wniosek o wydanie decyzji o odrolnieniu. Mimo wszystko odwiedź Referat Ładu Przestrzennego Urzędu Gminy na terenie której leży owa działka pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 26.10.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Pomóżcie: Mam namierzoną bardzo ciekawą działkę na terenie z aktualnym planem zagospodarowania. Teren przeznaczony na budownictwo jednorodzinne. Co robić? Jak w planach zagospodarowania przestrzennego grunt jest przewidziany pod zabudowę jednorodzinna to nie masz się czym przejmować. Wystarczy złożyć wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej tej części działki którą zajmie budynek i np tarasy, podjazdy. Jest to w przypadku budownictwa jednorodzinnego bezpłatne i wyłączyć możesz 5,42ar. Gdybyś chciał stawiać na tej działce budynki gospodarcze np garaż, to jest jakaś opłata (zapytaj w gminie). Wydłuży Ci to tylko okres oczekiwania na pozwolenie o ok. jeden miesiąc. Tyle mniej więcej trwa wydanie decyzji o wyłączeniu gruntu z produkcji rolnej. No i musisz zawezwać geodetę który sporządzi do wniosku mapkę z rzutem budynku, tarasów itp, określającą powierzchnię podlegającą wyłączeniu. Tak na marginesie to ja mam działkę IIIkl. rolna przeznaczoną pod zabudowę jednorodzinną bez aktualnego planu. Muszę się starać o warunki zabudowy, później odrolnić i dopiero pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts