jawczan 28.07.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Witam, Mieszkam w budynku w ktorym nie moge ocieplic scian zewnetrznych, a niestety wystepuje efekt przemarzania scian.Czytalem o kilku rozwiazaniach i chyba najlatwiejszym i nie zmniejszajacym powierzchni mieszkalnej wydaje sie aerożel. Pytanie czy ktos sie z tym spotkal i czy to naprawde dziala ?.. Inne metody o ktorych czytalem to wykonanie stelaza w odleglosci okolo 3-5cm od sciany i polozenie ocieplenia i na to regips ale w taki sposob zeby pozostala pusta przestrzen pomiedzy sciana a ociepleniem. Dodam ze powinno sie chyba jeszcze polozyc folie paroprzepuszczalna o ile dobrze pamietam.Wydaje sie to dobre rozwiazanie ale zabiera ono 10cm powierzchni pomieszczenia. I ostatnie rozwiazanie o ktorym czytalem to polozenie regipsu izolacyjnego. Jest to regips ze styropianem. Zadaniem styropianu jest odizolowanie zimnej sciany od regipsu. Jak powyzej, zmniejsza to pomieszczeniei tak naprawde nie wiem czy to dziala. Najbardziej pasuje mi aerożel, tylko troche nie jestem przekonany. Ktos sie wypowie ? Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.07.2019 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Żadna wełna i stelaże bo grzyb masz jak w banku , jest coś takiego jak płyty multipor do kupienia wszędzie to jedyny materiał który nadaje się na docieplenia od wewnątrz nie powodujący grzyba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawczan 29.07.2019 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 (edytowane) A dlaczego tak ? Ja czytalem ze pozostawienie wolnej przestrzeni pomiedzy sciana a ociepleniem powoduje wyeliminowanie roznicy temperatur sciany a pomieszczenia. Ja sie naprawde zastanawiam nad zastosowaniem aerozelu ale nigdzie nie moge nic znalesc na ten temat bo to stosunkowo nowe rozwiazanie do stosowania w budownictiwe i chyba kazdy sie tego materialu jeszcze boji. Edytowane 29 Lipca 2019 przez jawczan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 29.07.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Ten multipor to sprawdzony i dedykowany materiał więc po co kombinować na sobie ? packa grzebieniowa nakładasz klej i kleisz na scianach tych najbardziej narażonych i gotowe bez niespodzianek a efekt pewny więc po co komplikować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawczan 29.07.2019 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Ten multipor to sprawdzony i dedykowany materiał więc po co kombinować na sobie ? packa grzebieniowa nakładasz klej i kleisz na scianach tych najbardziej narażonych i gotowe bez niespodzianek a efekt pewny więc po co komplikować . No wlasnie po to kombinuje zeby nie tracic 5-10cm powierzchni pomieszczenia na przynajmniej dwoch scianach w kazdym pomieszczeniu. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 01.08.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Nie jest tak że zastosowanie przedścianki z wypełnieniem z wełną spowoduje zagrzybienie ściany. Faktem jest że taka przedścianka powinna zostać przeanalizowana najpierw w programach cieplno-wilgotnościowych by sprawdzic czy nie będzie wykraplania się kondensatu. Jeżeli chodzi o folię to owszem stosuje się je ale w tym wypadku musi to być folia paroizolacyjna i to najlepiej z ekranem aluminiowym tak by jej opór dyfuzyjny był jak największy. Rzeczywiście rozwiązanie z zastosowaniem bloczków Multipor firmy Ytong wydaje się być najszybszym i najprostszym rozwiązaniem, aczkolwiek najpierw sugeruje kontakt z ich działem doradztwa technicznego tak by Panowie dokonali obliczeń cieplno-wilgotnościowych i dobrali odpowiednią grubość ocieplenia do panujących warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 05.08.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Tak z ciekawosci, gdzie ten aerożel chcesz wtłoczyć? jeśli na powierzchnie ściany, to jakiej grubości bedzie warstwa? nie bedziesz jej niczym zabezpieczał? Bo wydaje mi sie, że wszystko sie sprowadza do jednego, do zmniejszenia powierzchni pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts