Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka działowa, narożniki, połączenie ślizgowe przy płytach GK

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie oryginalnych specjalnie zwężonych i zaokrąglonych krawędzi płyt gk (takich jak na pierwszym zdjęciu). Gdy łączą się dwie takie na ścianie to wiadomo, siatka czy tam fizelina i gips a moje pytania dotyczą:

1 - gdy robimy ściankę działową z gk, dajemy połączenie ślizgowe między istniejącą ścianą murowaną a pierwszą płytą gk i czy wówczas ta pierwsza płyta, która dochodzi do istniejącej ściany murowanej może zaczynać się właśnie tą oryginalną zwężaną i zaokrągloną krawędzią, wtedy słupek na 60cm i 120cm? I wówczas nierówność wyrównujemy gipsem do linii prostej z resztą płyty? czy ucinamy te parę cm żeby zakończenie płyty było bez oryginalnego zakończenia tylko kąty proste krawędzi i wówczas słupki już np 10cm wcześniej?

2 - a przy połączeniu sufitu podwieszanego z płyt GK z istniejącą ścianą murowaną czy może ona się łączyć tą oryginalną zwężaną i zaokrągloną krawędzią z taśmą ślizgową? bo na drugim boku, gdzie jest frezowana to nie ma problemu a wszędzie na rysunkach (obrazek drugi) widzę tylko te frezowane krawędzie stąd takie pytanie (

3 - majster od kominka wstawił mi dwie ściany w narożniku tworząc kąt prosty i o zgrozo stykają się właśnie dwa takie narożniki z obrazka - czy przy wstawieniu narożnika aluminiowego (trzeci obrazek) i szpachlowaniu wyjdzie mi linia prosta z resztą płyty? Te narożniki mają specjalne wybrzuszenie zamiast idealnego kąta prostego ale czy wyrówna ono nierówność materiału w tym miejscu?

541273_1.jpg92a1812c6e86dd59.jpgp_61094_foto1.jpg

Edytowane przez lyll