Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia i problem ze studniarzami

baczan

Recommended Posts

Witam

Mam niedawno wykopana studnie na kilkadziesiat metrów. Rura 125, na dole filtry, obsypka. Studniarz po niedługim czyszczeniu wrzucil swoja pompe , a że było za głęboko (uszkodzony kabel) to zawisnęła 20 m nad dnem. No i zaczął się przysłowiowy horror. Trwa już to 2 tygodnie, wykonawca po zgarnieciu pieniędzy nie bardzo się faktyguje z dokończeniem, opuścił w końcu pompe niżej kilka metrów od dna (o ile jest tyle ile teoretcyznie wywiercił), a tam dużo szlamu takiego jak podczas kopania. i znow powrócił do czyszczenia (kompresor, pompka zwana przez niego mamutem , doprowadzone powietrze i rura odplywowa). I znow zniknął na pare dni mówiąc ze trzeba to co jakiś czas załączać żeby się szlam wydmuchał. Studnia była wiercona na płuczke.

Obecnie jak jeszcze była wrzucona normalna pompa mogłem nią pompować 250l przez ok 10 min. Pozniej było trzeba czekać z 30 min żeby znów tyle napłynęło.

Nie wiem jaki będzie efekt tego czyszczenia. Co powinienem od nich wymagac , co sprawdzić. Jestem troche zielony w temacie a chiałbym im troche rzetelnych argumentów przedstawić. Kolejne pytanie to jaki zbiornik hydroforowy , na jakiej wysokości od dna pompe zawiesić ? użyć liny stalowej czy plecionki ?

Wykonawcy zaproponowali grundfos 1-65, i zbiornik 100l. Dom zasilany po czesci - cześciowo łazienki gdyż na to pozwala mi obecna instalacja bez przeróbki. No i ogródek.

Na moją wiedzę, studnia po wywierceniu i pojedyńczym ciągłym pompowaniu oczyszczającycm trwającycm kilkanascie godzin +, powinna byc gotowa do eksploatacji i nie wymagać od czasu do czasu przeczyszczenia. Opisana sytuacja sugeruje błąd w kombinacji kilku czynników - decyzji zakończenia wiercenia w nieodpowiedniej warstwie, zły filtr studzienny, zły filtr żwirowy. Ja bym sprawę skonsultował z inną firmą.

Dobór hydroforu i pompy po ustabilizowaniu się jakości wody, oraz badaniach wody. Odżelazianie wody (to bardzo częste zanieczyszczenie) często najprościej i najtaniej wykonać napowietrzając wody, co wymaga hydroforu bez worka.

Pompowałem kilka/kilkanaście godzin pompa do oczyszczania - zwana przez studniarza mamutem (kompresor, powietrze i wydmuchujemy), chyba doszedłem do dna studni bo już nie bardzo się poruszam, ja nia intensywnie poruszam to przez chwilkę leci mi brudna woda -szara z resztkami chyba iłu, później czysta, przejrzysta. Nie wiem czy jest to sens dalej w ten sposób oczyszczać czy wrzucić normalna pompę i zawiesić (nad dnem ?).

no i dobrze . Dla pewności po dobie odpoczynku zacznij pompować znów . Jak szambo będzie to nie wiadomo czy przy wrzucaniu żwiru siatki studziennej z rur nie zdarło. Ale z relacji widać że raczej w porządku to montuj docelowa pompę i używaj na zdrowie. Ale "pompowałem" to mało napisałeś: jaki wydatek ,jaki lej depresyjny po godzinnym pompowaniu, jak szybko się wypełnia etc. To jak w to się nie bawiłeś to raczej docelowa, jak ci studniarze zalecili . Zakładam że mierzyli wydajność i prawidłowo dobrali pompę do źródła

no wiem już chyba wszystko, studniarze na urlopie, po zapłaceniu ciężko się z nimi gada , a zapłacilem (moja głupota po zobaczeniu wody) kilkanaście tysięcy. Wode mam już czystą nie (może min osad ja kja odstoję prawie niezauważalny) , pompe studniarzy wrzuciłem prawie na samo dno ok 71m. przypływ wody to 600 litrow na godzine (nie za dużo) a podnosi się do glebokosci 15m jak nic nie pompuje. Filtry mam 6m tzn od dna pelna, filtr,pełna filtr (rury 3m). Na dnie studni szlam zakorkowal dno. stawiając pompe na dnie potrafi się w tym troche zamulic Powatpiewam w wiedze tych specjalistow. Pytanie jaka pompa i na jakiej glebokosci ja powiesić. i czy jest szansa ze ta przepustowość się zwiększy (tak opowiadają specjaliści).

No to w samej rurze zbiera sie ponad 7 kubików wody tylko wg mnie to za mało rury pod pompą zostawiłeś . Podciągnij te 2 metry w górę, ten drobny syf będzie miał się osadzać przez kilka lat. Wydajność może się zwiększyć albo zmniejszyć , ale skoro mówi że może się zwiększyć jak wodonośna to jest żwir i to gruby to całkiem możliwe. Ale ten pył co przez filtr przechodzi jak mało i wypłuka się ze żwiru to duże prawdopodobieństwo jest. Pompa musi być poniżej wydajności źródła , przy założeniu ciągłości poboru . A dokładnie to nikt nie powie jak jeszcze płuczką robiona, to kompetentna byłaby jedynie wróżka . a tak to gdybologia oparta na doświadczeniu. Nikt nie zagwarantuje że masz tam gniazdko pyłu czy iłu i za kilka lat nie zamuli filtra i pompy . No nie powinno ale szansa jak w Lotku jest.

A poprawa jest w końcu powyżej napisałeś:"Obecnie jak jeszcze była wrzucona normalna pompa mogłem nią pompować 250l przez ok 10 min. Pozniej było trzeba czekać z 30 min żeby znów tyle napłynęło"

Pompe wrzuciłem od studniarzy żeby wyciagnac co się jeszcze da. Myslalem żeby docelowo powiesić na 58m - nad filtrami które koncza się 12 m od dołu (nie wiem czy tak ma być). Z drugiej strony każdy metr cenny ze względu na wydajność. wody w sumie zbiera się ok 550 l - przynajmniej jak zostawię pompe wylaczona to do takiego poziomu urasta.Nie wiem jaki zbiornik zastosować żeby było ok czy moja koncepcja jest dobra.