Jasomit 30.07.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Witam, tematów tego typu trochę już jest, jednak postanowiłem otworzyć nowy, z nadzieją że ktoś mi doradzi w konkretnej sprawie,A ta konkretna sprawa to właśnie dylemat, jakie rury położyć.Dom 75m, drewniany, kotłownia w oddzielnym budynku, 10 metrów dalej.Moje pytania, od pieca (ekogroszek z podajnikiem) do domu mogą być rury pex czy muszą być stalowe, chodzi czy istnieje ryzyko że coś pójdzie nie tak i plastik nie wytrzyma termicznie? oraz czy wystarczy przekrój 3/4? czy dać cal.W domu grzejniki o łącznej mocy ok 11Kw. przy 75/65/20Na początek łazienkowy ok 1400w, potem kuchnia też 1400w, salon 3900w, sypialnia 1400w, pomieszczenie 2800w, oraz jakiś mały w ganku.Nie ma że tak powiem pionu, grzejniki są dołączane kolejno na jednym obwodzie.Jaką dać średnice na początku, a potem stopniować? jeżeli tak to na ile?Acha na początku bojler 300l, może kiedyś będzie mniejszy a ten zostanie na bufor?Oraz zawór czterodrożny dawać przy piecu czy w domu, a jeżeli w domu to na całą instalacje czy przed grzejnikami a omijać bojler. Edytowane 30 Lipca 2019 przez Jasomit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 31.07.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Dla mocy rzędu 11 kW optymalna średnica w przypadku stali nierdzewnej cienkościennej to 35x1,5 mm.AluPex (System Press LBP) to średnica minimum 32x3 a lepiej 40x3,5 mm.PP PN20 Glass to minimum 40x6,7 mm. Z tworzywem należy uważać temp. rzędu 100st. C, rura tworzywowa prowadzona w ziemi powinn abyć dobrze zaizolowana. Dobór pozostałych średnic możesz wykonac samodzielnie dzięki naszemu kalkulatorowi:http://pl.kan-therm.com/calculators/opory.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasomit 31.07.2019 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 (edytowane) Bardzo dziękuję za odpowiedż, przemyślałem lepiej i chyba już wiem co i jak.Od kotła pex 32 myślę że spokojnie starczy, w końcu z kotła wychodzi 1" a tylko dzięki bojlerowi może się czasem zdarzyć że wykorzystam pełną moc,,Dalej się zastanawiam czy nie puścić za bojlerem pex 25 i po trzecim czyli dużym grzejniku nie zredukować.W ogóle nie wiem o co chodzi z tymi średnicami, wszyscy doradzają ogromne rury, jeżeli ja miałbym dawać ponad cal to jak ktoś ma większy dom to musi mieć pion jak noga?W poprzednim domu w którym mieszkałem wyjście z pieca było 28 miedż i za bojlerem rozdzielone na 18mm i 22mm i za trójnikiem do grzejników 12mm i jakoś wszystko hulało., dom 180mk.Powiem więcej, w tym roku zmieniano przyłącze do sąsiedniego bloku, rura 1/1,4" na czteropiętrowy blok 12 mieszkań po 40 - 52mk, stary blok, chyba nie ocieplony. Edytowane 31 Lipca 2019 przez Jasomit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 01.08.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Bardzo dziękuję za odpowiedż, przemyślałem lepiej .... Powiem więcej, w tym roku zmieniano przyłącze do sąsiedniego bloku, rura 1/1,4" na czteropiętrowy blok 12 mieszkań po 40 - 52mk, stary blok, chyba nie ocieplony. Pewnie wysoki parametr 130/70, stąd ta średnica do wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts