slimax 30.07.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Witam, przymierzam się do projektu domu muratora M75a - Promień słońca. Na działkę jest brama wjazdowa od strony południowo-wschodniej. Mam teraz dylemat jak ustawić na niej dom. Od drogi musi być 6m a szerokość działki w miejscu gdzie planuję dom to 29m, więc albo 1. dom w górnym prawym rogu działki i przed domem trawnik do drogi plus długi dojazd do garażu 2. dom w dolnym prawym rogu i za domem trawnik częściowo zasłonięty od słońca domem od strony południowo-zachodniej. Chyba opcja pierwsza jest lepsza ? W takim przypadku jak ustawić dom względem stron świata? Brama wjazdowa zaznaczona czerwoną linią, dom jest trochę za mały w stosunku do działki, generalnie powinien być minimalnie krótszy 0.5m od działki ponad nim. a. lustrzane odbicie projektu Chciałem loggie mieć patrzącą na działkę - byłaby wtedy nasłoneczniona i cała działka widoczna. Ale po co nasłoneczniony garaż pod nią czy kuchnia w której i tak jest zawsze za gorąco? Za to salon i gabinet od strony północnej patrzące na ścianę sąsiada :/ b. wersja podstawowa Nasłoneczniony salon, gabinet i taras z sypialni. Garaż, pomieszczenie gospodarcze, kuchnia od północy i ścian sąsiadów czyli ok. Ale loggia też patrząca na dom / dach sąsiada a cała działka z przeciwnej strony domu Brama wjazdowa byłaby raczej do zrobienia nowa w tym wariancie ale to nie byłby myślę straszny problem. Edytowane 30 Lipca 2019 przez slimax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts