Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwór okienny a przewiązanie muru

Recommended Posts

Witam

Proszę o informację dla początkującego budującego czy nie jest to błąd w sztuce murarskiej, że otwór okienny po docięciu na wymiar będzie licował się dokładnie ze spoinami poniższej warstwy bloczków (zaznaczone na zdjęciu strzałkami). W otwór okienny zostanie jeszcze wklejona cieńsza warstwa bloczków aby uzyskać wymaganą wysokość parapetu od podłogi.

Jeśli wstawiłem 2x fi10 pręty na wzmocnienie strefy podokiennej z zakładem 50cm to raczej nie mam się niczym przejmować?

Zdjecie - https://zapodaj.net/0d7d9c83b9ecb.jpg.html

Tak, pręty są wstawione w 1 pełnej warstwie poniżej okna i to są ślady zalanych prętów.

Przy murowaniu "wpuszczam" bloczki trochę w okno, dopiero po wymurowaniu wszystkich warstw poprzykręcam łaty do prowadzenia piły i obetnę na wymiar otwory okienne. W otwór okienny trzeba będzie jeszcze wkleić na wymiar obcięte bloczki aby uzyskać odpowiednią wysokość parapetu. Nie wiem czy to odpowiednie i fachowe podejście do tematu ale tak to sobie wymyśliłem.

@ Slawko123

Tak pręty są wstawione na zasadzie jak piszesz, otwór okienny po docięciu będzie miał 180cm, pręty są wstawione 280cm, po 50cm zakładu po obu stronach. Po prostu na zdjęciu zaprawa biała przykryła ślady po obu stronach.

https://zapodaj.net/5f49e8c336498.jpg.html

Edytowane przez gredymin