Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry pistolet do pianki

Recommended Posts

Witam

Może ktoś polecić dobry pistolet do pianki? Próbowałem już kilku z marketu, tańszych i droższych i zawsze kończy się tak samo.

Właśnie padła mi czwarta sztuka, mimo tego, że teoretycznie robię wszystko jak trzeba, po każdym użyciu używam czyścika itp.

Zależy mi, przede wszystkim na tym, że jak przestanie działać (co myślę stanie się prędzej czy później z każdym) to żeby się go dało rozkręcić, wyczyścić, poskładać z powrotem i żeby znowu działał. Macie jakieś sprawdzone modele?

Wszystkie tak działają - tzn gdy się nie odkręci butli i pozostawi z nie do końca opróżnioną to wytrzymują w tym stanie ok 3-5 miesięcy. Później i tak nadają się do utylizacji.

Ze względu na swoją budowę nie da się ich rozebrać do "końca" i to jest problem. Psujący się element - to zaworek kulowy w głowicy . Sprężyna trzymająca kulkę jest zaprasowana z tego też tytułu, gdy pomiędzy jej zwojami zastygnie pianka , ze zbiornika nie jest w stanie wydostać się kolejna porcja:mad: pianki.

Ja radzę sobie w ten sposób , że kupuję pistolet za 24 zł( to najtańszy jaki znalazłem) i korzystam w wyżej wymieniony sposób gdy się zeschnie wymieniam na nowy, nie kupuję już tych "super" teflonowych czy firmowych - szkoda kasy skoro w cenie jednej piany można mieć aplikator.

Kiedyś firmy oferowały zamienniki lub zestawy naprawcze ale......

http://sklepnarzedziowybd.pl/primery-i-aktywatory/226-gniazdo-wymienne-do-pistoletu-profi-piana-soudal.html

do modeli najdroższych i nie zawsze były dostępne.

Tutaj widać o czym piszę ..(biała kulka i sprężynka)..komuś udało się to rozebrać , ale czy po złożeniu nadal będzie działało ?

4031a2de702d0e9d.jpg

Czyli wychodzi na to że nie ma się co spinać na jakieś drogie sprzęty, tylko trzeba zakupic parę sztuk czegoś takiego https://allegro.pl/oferta/pistolet-do-pian-pianki-piany-montazowej-metalowy-7638352915

ja po kilku wyrzuconych kupiłem soudala za ok 70 złi spokój. O wiosny nie myłem tylko zmiana butli i nie zasycha i działa.

Z reguły, póki używałem ich w miarę regularnie to działały. Całe ocieplenie objechałem na jednej sztuce. Psuły się jak chciałem użyć po miesiącu bezczynności.

Zacinający się zaworek wrzucam do acetonu na kilka dni i problem znika.

Jest ot może jakieś rozwiązanie, ale nie bardzo mam teraz miejsce i czas na moczenie pistoletu w acetonie. Ale kiedyś wypróbuje.

Też kilka pistoletów wywaliłem, aż kupiłem czyścik w butli. Po robocie dokręcam butle z czyścikiem kilka naciśnięć i jest ok.

Jak na razie się sprawdza.

Tez tak robie i uzywam jeszcze pierwszy pistolet, chyba tytana, ktory kupilem ponad rok temu. Czyscikiem od razu po robocie az poleci na czysto, pozniej go odkrecam i tak zostawiam. Czyscik zostaje w pistolecie pod cisnieniem caly czas do nastepnej pracy.