olo75 01.08.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Może to będzie temat około kominkowy. Z wyczystki w kominie wyciągnąłem wiaderko 10l smoły drzewnej. Szkliste, kruszące się, zbite kawałki, czarne, śmierdzące wędzonką. Czytając na temat smoły drzewnej zauważyłem, że stosowano to do impregnacji drewna. Mam trochę płotu drewnianego i zastanawiam się czy tego (smoły drzewnej) nie wykorzystać właśnie do jego impregnacji. Problem w tym , że nie wiem czym to rozpuścić. Próbowałem naftą, benzyną, rozcieńczalnikami i rozpuszczalnikami i nic tego nie chce rozpuścić. Spróbowałem też terpentyny balsamicznej i jak na razie też tego nic nie rozpuszcza. Zastanawiam się czy jakiś kwas tego nie rozpuści bo w końcu w kominie jest środowisko kwaśne i tą smołę jednak kwas rozpuszcza. Pytanie jakim kwasem to potraktować no i żeby nie był na tyle agresywny bo "emulsja" ma służyć do impregnacji drewna.Zna ktoś jakieś sposoby (preparaty) na rozpuszczenie smoły drzewnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.08.2019 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Na zimno raczej się nie uda. Spróbuj podgrzać w terpentynie. W domu tego raczej nie rób, bo smród będzie masakryczny. W podgrzewanie benzyny, czy rozpuszczalników bym się osobiście nie bawił z oczywistych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 02.08.2019 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Na zimno raczej się nie uda. Spróbuj podgrzać w terpentynie. W domu tego raczej nie rób, bo smród będzie masakryczny. W podgrzewanie benzyny, czy rozpuszczalników bym się osobiście nie bawił z oczywistych względów. Też myślałem o podgrzaniu terpentyny w kąpieli wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 15.08.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 proponuje najpierw z kruszyc na drobno bedzie latwiej rozpuscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts