jakub_dw 02.08.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Witam Planuję rozpocząć na dniach budowę tarasu drewnianego (lub kompozytowego) na słupkach betonowych. Zrobiłem wstępny projekt i utknąłem w miejscu. Tak jak widać na załączonych rysunkach, zaplanowałem wykonanie słupków betonowych o średnicy 20 cm w rozstawach mniej więcej 90-95cm. Na to mają przyjść legary 8x18cm (na kotwach stalowych), następnie kontrlegary 5x7cm i na wierzch deska tarasowa grubości ok 2,8cm. I wszystko byłoby fajnie gdyby nie fakt, że nawiozłem do swojego ogrodu dosyć sporo ziemi i tym samym podniosłem trochę poziom terenu. Wokół domu znajduje się jeszcze zasypany wykop i poziom gruntu w tym miejscu jest niższy niż w pozostałej części działki. Zaplanowałem to tak, że wokół domu miał zostać dosypany grunt w celu wykonania spadku od domu na zewnątrz. I tu pojawił się problem. Cała konstrukcja tarasu zajmuje na wysokości tyle miejsca, że zasypanie tego obniżenia przy domu gruntem spowoduje, że po prostu nie zmieszczę pod tarasem kratownicy z belek. Poradźcie proszę, co mogę w takiej sytuacji zrobić. Patrząc na plik z przekrojem, może w miejscu, gdzie uskakuje teren zrobić drenaż, a teren pod tarasem delikatnie podnieść i zrobić spadek od domu w kierunku drenażu? Czy może w takiej sytuacji lepiej byłoby zamiast słupków betonowych, podnieść teren i na to wylać płytę? Jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie to dodam tylko, że dom jest wybudowany w konstrukcji szkieletowej i posadowiony został na płycie fundamentowej. Będę wdzięczny za wszystkie porady. z góry dziękuję i pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 02.08.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Ziemia przepuszczalna na działce jest ! Dołóż odwodnienie albo ze dwie studnie chłonne pod tarasem, starczą rowki bo dajesz zasypkę z otoczaków czy żwirem pod tarasem i na geowłókninę aby ci chwast ze szczelin nie wystawał. A ten spadek z tą odległością od tarasu rowkiem to coś głupio wygląda. Zatem taras z krawędzią wykończony deskami z konglomeratu i szczeliną między nim a tą krawędzią dosypanej ziemi uzupełnij otoczakami dużymi i ozdobnymi. Jak nie cierpisz na brak gotówki górną warstwę namocz w wiaderku z żywica przezroczystą aby była trwale związana i twarda, jednocześnie wodę przepuszczająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_dw 02.08.2019 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Gnago, dzięki za odpowiedź. Na przekroju taras został przeze mnie ucięty. Tam nie ma takiej przerwy między krawędzią tarasu a podniesieniem terenu:)Taras będzie dochodził do tego wyższego poziomu.Pisząc o namoczeniu górnej warstwy żywicą, rozumiem że miałeś na myśli otoczaki? pozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_dw 02.08.2019 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Aha i jeszcze jedno. Grunt u mnie jest dosyć gliniasty. Ten obniżony teren jest zasypany piachem, pod którym też zalega pewno warstwa gliny. Nie chciałbym, żeby powstał u mnie efekt wanny, czyli wpływania wody pod płytę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 02.08.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Zrób taras z kostki lub płyt bezpośrednio na gruncie (po podwyższeniu, wyrównaniu). Jest praktyczniejszy niż drewniany. Rozwiązanie ze słupami i legarami po prostu nie przystaje do warunków jakie powstały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_dw 02.08.2019 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Key1, problem w tym że przekrój, który wrzuciłem, nie oddaje sytuacji w obrębie całego tarasu. Taka sytuacja jest tylko od frontu. Po bokach już mamy normalnie prosty teren, bez spadków:) I teraz wykonanie tarasu na gruncie niestety wiązałoby się z tym, że w innych częściach musiałbym go po prostu sporo nawieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 02.08.2019 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Ile cm musiałbyś nawieźć? Jeśli się nie pomyliłem w liczeniu to zaplanowałeś sobie wykonanie 69 słupów betonowych. To ogromna ilość pracy w stosunku do efektu... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts