Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras drewniany na słupkach betonowych- pomocy!

jakub_dw

Recommended Posts

Witam

Planuję rozpocząć na dniach budowę tarasu drewnianego (lub kompozytowego) na słupkach betonowych.

Zrobiłem wstępny projekt i utknąłem w miejscu.

Tak jak widać na załączonych rysunkach, zaplanowałem wykonanie słupków betonowych o średnicy 20 cm w rozstawach mniej więcej 90-95cm.

Na to mają przyjść legary 8x18cm (na kotwach stalowych), następnie kontrlegary 5x7cm i na wierzch deska tarasowa grubości ok 2,8cm.

I wszystko byłoby fajnie gdyby nie fakt, że nawiozłem do swojego ogrodu dosyć sporo ziemi i tym samym podniosłem trochę poziom terenu.

Wokół domu znajduje się jeszcze zasypany wykop i poziom gruntu w tym miejscu jest niższy niż w pozostałej części działki.

Zaplanowałem to tak, że wokół domu miał zostać dosypany grunt w celu wykonania spadku od domu na zewnątrz.

I tu pojawił się problem. Cała konstrukcja tarasu zajmuje na wysokości tyle miejsca, że zasypanie tego obniżenia przy domu gruntem spowoduje, że po prostu nie zmieszczę pod tarasem kratownicy z belek.

Poradźcie proszę, co mogę w takiej sytuacji zrobić.

Patrząc na plik z przekrojem, może w miejscu, gdzie uskakuje teren zrobić drenaż, a teren pod tarasem delikatnie podnieść i zrobić spadek od domu w kierunku drenażu?

Czy może w takiej sytuacji lepiej byłoby zamiast słupków betonowych, podnieść teren i na to wylać płytę?

Jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie to dodam tylko, że dom jest wybudowany w konstrukcji szkieletowej i posadowiony został na płycie fundamentowej.

Będę wdzięczny za wszystkie porady.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba

SLUPKI I LEGARY-1.jpg

KONTRLEGARY-1.jpg

PRZEKRÓJ-1.jpg

Ziemia przepuszczalna na działce jest ! Dołóż odwodnienie albo ze dwie studnie chłonne pod tarasem, starczą rowki bo dajesz zasypkę z otoczaków czy żwirem pod tarasem i na geowłókninę aby ci chwast ze szczelin nie wystawał. A ten spadek z tą odległością od tarasu rowkiem to coś głupio wygląda. Zatem taras z krawędzią wykończony deskami z konglomeratu i szczeliną między nim a tą krawędzią dosypanej ziemi uzupełnij otoczakami dużymi i ozdobnymi.

Jak nie cierpisz na brak gotówki górną warstwę namocz w wiaderku z żywica przezroczystą aby była trwale związana i twarda, jednocześnie wodę przepuszczająca

Gnago, dzięki za odpowiedź.

Na przekroju taras został przeze mnie ucięty. Tam nie ma takiej przerwy między krawędzią tarasu a podniesieniem terenu:)

Taras będzie dochodził do tego wyższego poziomu.

Pisząc o namoczeniu górnej warstwy żywicą, rozumiem że miałeś na myśli otoczaki?

pozdrawiam

Kuba

Key1, problem w tym że przekrój, który wrzuciłem, nie oddaje sytuacji w obrębie całego tarasu. Taka sytuacja jest tylko od frontu. Po bokach już mamy normalnie prosty teren, bez spadków:) I teraz wykonanie tarasu na gruncie niestety wiązałoby się z tym, że w innych częściach musiałbym go po prostu sporo nawieźć.