Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewymiarowana pompa, grzać w pierwszej czy drugiej taryfie

wiertar

Recommended Posts

Ja mam taki system typu "nie po kolei w głowie". Przewymiarowana pompa, bufor 1000l, grzejniki wspomagane wentylatorami. Dom rocznik 2007, zbudowany zgodnie z ówczesnymi standardami. Rachunek za miniony sezon grzewczy 1700PLN od 3.10.2018-30.04.2019. Za węgiel wychodziło 2600-3000. W taniej taryfie G13 kupiłem 5150kWh energii,w średniej 380, w drogiej 180.

Cóż, wiem że mam system niezgodny ze "sztuką", ale mam to w nosie bo liczby się zgadzają. Jak kupowałem auto elektryczne, też mi wszyscy mówili że trzeba mieć "nie po kolei...", dziś myślę o kupnie kolejnego elektryka :).

Jak dzięki buforowi kupi 3000 kWh po 21gr zamiast 57gr to zaoszczędzi rocznie 1080zł. Szybko bufor się zwróci.

Oczywiście te 3MWh to przykład - trzeba przeliczyć wg konkretnego zapotrzebowania i konkretnych cen prądu.

Pytanie jedynie jak duży musi kupić bufor ? 1000lL , 2000L i do jakiej temperatury go grzać aby zapewnić przez kilka godzin dziennie bez grzania stałą temepraturę na grzejnikach i odpowiednią ciągłą moc.

Tani zakup to nie będzie a sam duży bufor ma też swoje straty i zapewne trzeba będzie go trzeba go grzać do wyższej temperatury (jeszcze niższy COP).

Pytanie czy po policzeniu kosztu zakupu , kosztów związanych ze stratami ciepła na buforze i gorszym COP będzie toi nadal mocno opłacalne ?

Bo można dać taryfa G12 i grzać cały czas i niech pompa moduluje moc. I wtedy COP będzie wyższy i koszty sądzę użytkowania też nie wysokie ...

Ja mam taki system typu "nie po kolei w głowie". Przewymiarowana pompa, bufor 1000l, grzejniki wspomagane wentylatorami. Dom rocznik 2007, zbudowany zgodnie z ówczesnymi standardami. Rachunek za miniony sezon grzewczy 1700PLN od 3.10.2018-30.04.2019. Za węgiel wychodziło 2600-3000. W taniej taryfie G13 kupiłem 5150kWh energii,w średniej 380, w drogiej 180.

Cóż, wiem że mam system niezgodny ze "sztuką", ale mam to w nosie bo liczby się zgadzają. Jak kupowałem auto elektryczne, też mi wszyscy mówili że trzeba mieć "nie po kolei...", dziś myślę o kupnie kolejnego elektryka :).

Chyba jednak nie jest źle. Bufor 1000 l ma też mój syn a PC 12 kW. Nagrzewa w taniej na ile się da. Potem zakumulowaną nadwyżkę rozprowadza cyklicznie głównie przez kaloryfery (jest trochę podłogówki, ale mało).

Ty masz wiatraki pod kaloryferami, to nawet z mniejszych grzejników dużo ciepła pójdzie na mieszkanie.