coulignon 04.08.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Jw. Twoje stwierdzenie że beton lubi wodę to tak ale TYLKO NA ETAPIE DOJRZEWANIA. Cement do hydratacji potrzebuje około 25 procent wody w stosunku do swojej masy. Cała nadwyżka osłabia mieszankę betonową ale jest konieczna żebyśmy mieli jakiekolwiek własności robocze. Szafowanie tą nadwyżka grozi tym że zamiast C25 mamy C16. Dolewanie wody na budowie to jest tylko i wyłącznie problem braku chęci pomachania łopatą lub grabiami. Natomiast jeśli beton odbiega konsystencja od zamówionego to się betoniarkę odsyła a nie dolewa wody. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martini83 04.08.2019 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Gdybym się spodziewał, że na moim podwórku tak przygrają w ..ja, to wziąłbym sobie jakiegoś zewnętrznego speca. Było gorąco do betonu dodali chemię(z kwitu: mapeplast bv 34 w ilości 1.8 kg/m3). Klasa konsystencji K4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 04.08.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Natomiast jeśli beton odbiega konsystencja od zamówionego to się betoniarkę odsyła a nie dolewa wody. Tyle w temacie. Widziałeś kiedyś, żeby odesłali? Ja jeszcze nigdy, a już trochę już robiłem i widziałem różny beton i różne akcje. Przy kiepskim betonie, kierowca stoi skruszony, próbuje negocjować, tłumaczyć, że to nie jego wina. Kierownik klnie, łazi w te i wewte z telefonem, rozmawia i robi fotki na przemian, ekipa się denerwuje, bo będzie obsuwa i nie zdążą na kolację, potem są telefony i lejemy klnąc pod nosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.08.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Odsyłaliśmy wielokrotnie betoniarki. Czasami trzeba było znaleźć inna betoniarnię. Da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts