Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy te okna są prawidłowo zamontowane??

Pentlik

Recommended Posts

Witam.

Mianowicie dzisiaj zeszli mi dekarze z dachu i dopiero teraz zobaczyłem pod światło jak dachówka jest położona obok okna dachowego. Jestem tym przerażony. Czy to ma tak wyglądać? Dekarze najpierw położyli całą dachówkę a później wstawili okna dachowe.

Druga sprawa ma się do tego czy ten syf co pozostał najprawdopodobniej po cięciu dachówki zostanie na tej dachówce czy zejdzie z deszczem? Może najlepiej firmę wynająć do czyszczenia dachówki?

Trzecia sprawa myślicie, że ta dachówka jest na tyle brudna przy rynnach czy może jest tak obita?

Jak mój dach ma wyglądać tak jak wygląda za 60 tys. zł to wolę już się dalej nie budować.

Proszę się niech się ktoś wypowie bo nie zasnę w to sobotni wieczór.

Czeka na Wasze opinie.

Pozdrawiam.IMG_20190803_192432 po zmianie.jpg

Może fachowcy wpadną to coś znajdą ale daj więcej szczegółowych fotek bo z tego to tylko brud i docięte dachówki widać. Powinno się chyba krawędzie pomalować farbą. Po tematach na forum wątpię, że ktoś ma prawidłowo zamontowane okno dachowe, czy to ze względu na montaż ocieplenia, dachówek itd...Dlatego lepiej unikać montażu okien dachowych. :)

Najlepiej wyglądają dachówki bez docinek. :)

• 4 weeks później...
Pozostawienie zakurzonej dachówki nie wystawia dobrego świadectwa dekarzowi szczególnie, ze to dachówka cementowa. Wżery centu mogą być długo widoczne na dachówce. Radzę jak najprędzej to zmyć. Ten zabieg pewnie trzeba będzie powtórzyć minimum jeszcze raz. Nie ma znaczenia kiedy montuje się okno przed czy poz zamontowaniu dachówki. Natomiast opierzenie zdecydowanie po zamontowaniu dolnego rzędu dachówek pod oknem. Ze względów estetycznych cięte powierzchnie można zamalować np. farbą do betonu. Zastanawia mnie jednak coś innego czemu została przycięta górna dachówka z lewej strony okna a pozostałe nad oknem nie? Odnośnie okapu to typowe zarysowanie dachówek pewnie z czasem zniknie. Można wykonać zaprawki. Na takie sprawy warto zwracać uwagę w trakcie realizacji a nie po jej zakończeniu. Natomiast pierwszy rzad dachówek przy okapie powinien około 2 cm przestawać za pas nadrynnowy. Nie ma wówczas zacieków na pasie nadrynnowym. Generalnie wszystko wygląda OK. Pozdrawiam.