Pentlik 03.08.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Witam. Mianowicie dzisiaj zeszli mi dekarze z dachu i dopiero teraz zobaczyłem pod światło jak dachówka jest położona obok okna dachowego. Jestem tym przerażony. Czy to ma tak wyglądać? Dekarze najpierw położyli całą dachówkę a później wstawili okna dachowe. Druga sprawa ma się do tego czy ten syf co pozostał najprawdopodobniej po cięciu dachówki zostanie na tej dachówce czy zejdzie z deszczem? Może najlepiej firmę wynająć do czyszczenia dachówki? Trzecia sprawa myślicie, że ta dachówka jest na tyle brudna przy rynnach czy może jest tak obita? Jak mój dach ma wyglądać tak jak wygląda za 60 tys. zł to wolę już się dalej nie budować. Proszę się niech się ktoś wypowie bo nie zasnę w to sobotni wieczór. Czeka na Wasze opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.08.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Może fachowcy wpadną to coś znajdą ale daj więcej szczegółowych fotek bo z tego to tylko brud i docięte dachówki widać. Powinno się chyba krawędzie pomalować farbą. Po tematach na forum wątpię, że ktoś ma prawidłowo zamontowane okno dachowe, czy to ze względu na montaż ocieplenia, dachówek itd...Dlatego lepiej unikać montażu okien dachowych. Najlepiej wyglądają dachówki bez docinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pentlik 03.08.2019 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 No najlepiej wyglądają. Ale kto według Ciebie powinien to poprawić? Ja czy dekarze? I czy oni nie powinni ciąć tej dachówki czasami na dole a nie na dachu żeby opierzenia nie zniszczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 05.08.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Oczywiście, że powinni ciąć na dole, jednak niewielu tak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 05.08.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Na 1 rzut oka nie ma się do czego przyczepić. Co do dachówki to brud zejdzie. Druga sprawa to czy cieli ją na dachu czy u sąsiada w piwnicy nie ma znaczenia i tak się zakurzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 06.08.2019 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Zamiast się stresować przed snem, polałbyś to wodą i głowy nie zawracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.08.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 Pozostawienie zakurzonej dachówki nie wystawia dobrego świadectwa dekarzowi szczególnie, ze to dachówka cementowa. Wżery centu mogą być długo widoczne na dachówce. Radzę jak najprędzej to zmyć. Ten zabieg pewnie trzeba będzie powtórzyć minimum jeszcze raz. Nie ma znaczenia kiedy montuje się okno przed czy poz zamontowaniu dachówki. Natomiast opierzenie zdecydowanie po zamontowaniu dolnego rzędu dachówek pod oknem. Ze względów estetycznych cięte powierzchnie można zamalować np. farbą do betonu. Zastanawia mnie jednak coś innego czemu została przycięta górna dachówka z lewej strony okna a pozostałe nad oknem nie? Odnośnie okapu to typowe zarysowanie dachówek pewnie z czasem zniknie. Można wykonać zaprawki. Na takie sprawy warto zwracać uwagę w trakcie realizacji a nie po jej zakończeniu. Natomiast pierwszy rzad dachówek przy okapie powinien około 2 cm przestawać za pas nadrynnowy. Nie ma wówczas zacieków na pasie nadrynnowym. Generalnie wszystko wygląda OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts