Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Listwa podparapetowa

Recommended Posts

Żyje.... ale w wakacyjne weekendy trochę mniej.

Zależy jaka listwa, bo nawet tu rozpiętości w cenach są dwukrotne i ma to przełożenie na trwałość i "ciepłość". Te najlepsze mają parametry termiczne niemal jak okna a i tak czasem lądują u mnie na śmietniku, bo stosują często ciepłe parapety. Na ogół są potrzebne, także ich wyrzucenie nie zawsze jest dobrym pomysłem.

Natomiast na pewno warto zwrócić uwagę na solidność mocowania listwy do okna (od niego trzeba zacząć, bo może mieć kompletnie nieczyszczone zgrzewy od zewnętrznych krawędzi i one będą odpychały listwę powodując nieszczelność.

Nawet w markowych oknach spotykam średniej jakości listwę przykręconą dwoma wkrętami, co przy oknie o szerokości większej niż metr jest po prostu bardzo słabe. Wtedy odkręcam i daję "stróżkę" piany + dodatkowe wkręty.

W końcu okna które najczęściej montuję mają wystarczająco ciepłą i mocną listwę (z dwoma uszczelkami) do tego przykręcaną do stalowego wzmocnienia co 50cm.

A jesteś pewny że to okno ma funkcję uchyłu? Jeśli tak, to klamka do góry i pociągnij do siebie :)

Drgnie? czy wcale? Gdzieś czujesz opór? Punktowy czy całościowy? Szukaj tam przyczyny....

ew. spróbuj na otwartym skrzydle, czy klamka pracuje "do góry". Jeśli tak, to przyczyna nie leży w części skrzydłowej, a ościeżnicowej.. . i to na prawdę może być dziesiątki powodów.

finlandia dzięki,i sory już się uchyla ale opisze gdzie popełniłem błąd, może komuś się przyda,chciałem to zrobić perfekt naoglądałem się instrukcji o montażach okien PCV w PDF i tam było ze kliny dolne są na rogach bo one otrzymują cały ciężar OK a boczne należy dać 15 cm wyżej i tu był błąd bo okno w moim przypadku wys..210 szer.146 ten klin spowodował ze po środku ościeżnica się zwęziła o 5mm i przy uchyleniu okna haczyło,ale klin dałem niżej i już wszystko gra ......dzięki BARDZO...................