rustin 04.08.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Witam serdecznie Czy może mi ktoś pomóc w ustawieniach zmiękczacza eko-optima bnt1650. Nie znam pojemności złoża ale obstawiam wizualnie, że jest średnie czyli 25-30 litrów, tak by wychodziło z instrukcji. Twardość wody bez zmiękczacza była 17 w skali niemieckiej. Zużycie miesięczne wody ok 8m3. Czy ustawienia domyślne dla pojemności średniej według instrukcji będą ok czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.08.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Witam serdecznie Czy może mi ktoś pomóc w ustawieniach zmiękczacza eko-optima bnt1650. Nie znam pojemności złoża ale obstawiam wizualnie, że jest średnie czyli 25-30 litrów, tak by wychodziło z instrukcji. Twardość wody bez zmiękczacza była 17 w skali niemieckiej. Zużycie miesięczne wody ok 8m3. Czy ustawienia domyślne dla pojemności średniej według instrukcji będą ok czy jakoś inaczej? Generalnie takie ustawienia powinien podać dostawca... ale jeśli nawet masz tam 25 litrów złoża to trochę za dużo na twoją twardość i zużycie. W związku z tym proponowałbym ustawić małą pojemność (krótki etap napełniania zbiornika soli), ale za to jak największą objętość wody i liczbę dni między regeneracjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.08.2019 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 @qbek17 Na chwilę obecną mam ustawione jak w instrukcji dla średniej pojemności. Jedynie zmieniłem UZUPEŁNIANIE na 10min, ustawioną mam regenerację objętościową ( wtedy nie mogę ustawić co ile dni ) co 3,5m3.Proszę o radę jak dokładnie ustawić każdy parametr? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.08.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 @qbek17 Na chwilę obecną mam ustawione jak w instrukcji dla średniej pojemności. Jedynie zmieniłem UZUPEŁNIANIE na 10min, ustawioną mam regenerację objętościową ( wtedy nie mogę ustawić co ile dni ) co 3,5m3. Proszę o radę jak dokładnie ustawić każdy parametr? Dzięki Sorry, to chińska głowica - nie powiem Ci dokładniej jak ją ustawić bo nie mam z nią doświadczenia. Na moje oko taka ilość złoża mogłaby się spokojnie regenerować raz na 2 tygodnie, czyli przy Twoim zużyciu co 4 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.08.2019 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 A pozostałe parametry pozostawić tak jak w instrukcji ? Uzupełnienie też jak w instrukcji 2.9min czy 10min ,znalazłem w internecie coś o 10min?Rozumiem, że poza większym zużyciem soli i wody częstsza regeneracja w niczym nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 13.08.2019 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Qbek17 podpowiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.08.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 A pozostałe parametry pozostawić tak jak w instrukcji ? Uzupełnienie też jak w instrukcji 2.9min czy 10min ,znalazłem w internecie coś o 10min? To zależy nie tylko od ustawień programu ale też od tego jaki fizycznie rozmiar inżektora czy restryktora masz w swojej głowicy. A tego nie wiem... Rozumiem, że poza większym zużyciem soli i wody częstsza regeneracja w niczym nie przeszkadza? Zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.08.2019 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Ale coś możesz podpowiedzieć i będzie lepiej niż jak ja nie mam pojęcia. Ustawić uzupełnianie 2.9min czy 10min? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.08.2019 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Ale coś możesz podpowiedzieć i będzie lepiej niż jak ja nie mam pojęcia. Ustawić uzupełnianie 2.9min czy 10min? Zacząłbym od 2.9 i obserwował czy to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.08.2019 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Jak będzie widać że jest to za mały czas uzupełniania ? Jakie są objawy i jak to sprawdzić?Ustawiłem wszystko jak w instrukcji dla pojemności małej a regenerację co 4m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.08.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Jak będzie widać że jest to za mały czas uzupełniania ? Jakie są objawy i jak to sprawdzić? Jeśli zobaczysz twardą wodę w kranie (prawdopodobnie pod koniec cyklu pracy, czyli pewnie gdzieś po 10-12 dniach od regeneracji) to by znaczyło, że dawka soli jest za niska i złoże jest za słabo regenerowane. Wtedy będziesz wiedział żeby podnieść nieco czas dolewania, co spowoduje zwiększenie dawki soli. Efekty możesz zobaczyć dopiero po kilku cyklach pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts