Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podpowiedzcie mi drodzy forumowicze jak wybadać mozliwość podłączenia prądu. Sytuacja jest taka, ze jestem dopiero na etapie poszukiwania działki i zanim zapadnie decyzja o zakupie, muszę wiedzieć, czy bedzie mozliwość podłączenia prądu na daną działkę. Jest jakaś mozliwość uzyskania takiej opinii z ZE? Czy mogę wystąpic z takim zapytaniem nie będąc (jeszcze) właścicielem działki? Oczywiście interesuje mnie tylko i wyłącznie odpowiedź na piśmie, nic na "gębę". Jak wygladają takie formalności?

Pozdrawiam

P.

https://forum.murator.pl/topic/24871-procedura-za%C5%82atwiania-pr%C4%85du/

Idziesz do ZE i składasz wniosek o wydanie Warunków Przyłączenia Do Sieci Elektroenergetycznej w którym musisz podać dokładny numer działki. Wnosek musisz poprzeć opłatą która jest równowartością 1kW mocy przyłączeniowej, w moim przypadku było to 120 + vat. ZE ma 14 dni na wydanie warunków i jeśli odpowiedź będzie pozytywna a nie podpiszesz później umowy, opłata nie podlega zwrotowi,jeśli podpiszesz umowę to odliczasz to sobie od opłaty przyłączeniowej. Jeśli odpowiedź będzie negatywna zwrócą ci kasę.

Nie wiem jak będzie w twoim przypadku ale ode mnie zarządali kopii przedwstępnej umowy sprzedaży.

pozdrowienia

https://forum.murator.pl/topic/24871-procedura-za%C5%82atwiania-pr%C4%85du/#findComment-447009