Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie poddasza użytkowego - jaki rodzaj schodów?

przemekvip20

Recommended Posts

Witam,

Obecnie mój dom ma użytkowy tylko parter i zaczynam planować wykończenie poddasza. Klatka schodowa została zaplanowana w miejscu jednego z pokoi (ok 10m2). Strop tradycyjnie wylewany (zbrojony), w miejscu pokoju jest zostawiona dziura na całej powierzchni (aktualnie sufit jest zrobiony z ocieplanej płyty g/k).

Zastanawiam się jakie schody w tym miejscu zrobić, czy da się jeszcze w rozsądny sposób zrobić normalne schody "wylewane"? Myślę, że to najwygodniejsze i najbardziej komfortowe rozwiązanie i na takiej powierzchni powinno się udać ale nie jestem specjalistą więc pytam.

Chyba, że polecicie inne rozwiązanie w takiej sytuacji? (dodam, że chce wykorzystać przestrzeń pod schodami na jakiś schowek).

Najprościej Ci będzie zacząć od wyceny. Czy bedziesz chciał drewniane, stalowe czy betonowe wylewane na mokro, to kazdy rodzaj sie da i kazdy ma z tym związane konsekwencje. Wydaje mi sie, żę w zamieszkałym domu szedłbym raczej w drewniane. Bo jednak betonowe wymagają dość brudnych prac, łącznie z posadzką, bo na panelach ich nie postawisz.

Jednak tu decydującym według mnie będzie koszt oraz gdzie można wykonać oparcie dla schodów.

• Like 1

Dzięki stezu za Twoją opinię. Szczerze mówiąc drewnianych nie chcę bo boje się skrzypienia za jakiś czas. Jeżeli chodzi o brudne prace to tego się specjalnie nie boję bo i tak po (albo i przed) zrobieniem schodów będę musiał zburzyć przynajmniej jedną ścianę więc bałagan i tak się zrobi.

Zorientuje się w cenach i rzeczywiście na tej podstawie będę podejmował decyzje.