Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam chyba problem z moją instalacja. Po zamieszkaniu w domu i włączeniu latem tylko trybu Cwu na pompie ciepła nagrzewa mi się również drabinka w łazience.

Czy to jest normalne przy zbiorniku bufor owym?

Problem w tym że podłogowe i instalacje robił kto inny a potem zmieniła się koncepcja na pompę ciepła, która została zamontowana przez inną firmę. Teraz każdy umywa ręce i twierdzi że zrobił dobrze.

Krótko o instalacji:

- Z pompy ciepła wychodzi ciepła woda która rozdzielana jest zaworem trojdroznym na zbiornik cwu lub bufor ZBCO 80 hewalex. Przełączanie zaworu działa ok.

- z bufora ciepła woda idzie na instalację podłogowa. Są dwa rozdzielacze z pompami obiegowymi.

- powrót z pompy ciepła jest wpiety do bufora.

- powrót z cwu połączony jest z przeponowym zbiornikiem i dalej przed buforem łączy się z powrotem podlogowki i wchodzi do bufora.

Proszę o jakieś rady i pomoc. W kranie leci gorąca woda ale trzeba na nią trochę czekać.

Jak patrzyłem na schemat podłączenia tego buforu to Cwu powinno być wpiete w powrót pompy ciepła a nie w powrót podlogowki. Mam rację czy się mylę?

Jak patrzyłem na schemat podłączenia tego buforu to Cwu powinno być wpiete w powrót pompy ciepła a nie w powrót podlogowki. Mam rację czy się mylę?

Bufor w obiegu CWU powinien być pominięty.- masz racje.

Są schematy w dokumentacji do pompy.

Błąd instalatora pompy.

Bufor w obiegu CWU powinien być pominięty.- masz racje.

Są schematy w dokumentacji do pompy.

Błąd instalatora pompy.

Dziękuję za odpowiedź. Gdzie zatem powinien być wpiety powrót z cwu?

Gdzie znajdę ten schemat żeby mu pokazać?

W instrukcji pompy sa jakies schematy ale nie wiem czy takie jak potrzebujesz.

Powrot z wezownicy zbiornika cwu powinien wracac bezposrednio do pompy.

Hydraulikiem nie jestem ale chyba masz jeszcze jeden blad albo zle rozumiem twój opis .

Pompa ma wbudowane naczynie przepownowe w jednostce wewnetrznej i ono zabezpiecza obieg wezownicy i obieg na centralne ogrzewanie a dodatkowe naczynie z zaworem bezpieczenstwa powinno byc podlaczone bezposrednio do zbiornika nie na obiegu wezownicy tylko na obiegu wody tej co idzie juz na krany

Dzisiaj zrobiłem kilka testów.

Odpaliłem grzanie tylko CWU - zawór trójdrożny przełączył się na cwu i nagrzewał zbiornik. Powrót z CWU i z podlogowki był ciepły. Następnie odpaliłem pompy obiegowe w rozdzielaczach i momentalnie na nich pojawiła się temp 40 stopni. Zaciągło mi wszystko z bufora a powrót podłogowki zrobił się zimny.

Dla mnie wniosek jest taki, że mam spięte ze sobą dwa powroty CO i CWU.

Wykonawca po przeslaniu zdjec przyznał się, że powrot ze zbiornika CWU powinien być wpięty w powrót pompy ciepła. Mam rację ? W piątek mają przyjechać to naprawić.

Dzisiaj zrobiłem kilka testów.

Odpaliłem grzanie tylko CWU - zawór trójdrożny przełączył się na cwu i nagrzewał zbiornik. Powrót z CWU i z podlogowki był ciepły. Następnie odpaliłem pompy obiegowe w rozdzielaczach i momentalnie na nich pojawiła się temp 40 stopni. Zaciągło mi wszystko z bufora a powrót podłogowki zrobił się zimny.

Dla mnie wniosek jest taki, że mam spięte ze sobą dwa powroty CO i CWU.

Wykonawca po przeslaniu zdjec przyznał się, że powrot ze zbiornika CWU powinien być wpięty w powrót pompy ciepła. Mam rację ? W piątek mają przyjechać to naprawić.

No przecież od poczatku masz mówione że powrót z wezownicy zasobnika cwu masz miec podpiety bezposrednio do powrotu pompy ciepla.

Zresztą wpisz w google zbco 80 hawalex i na pierwszej pozycji na stronie hawalexu wyswietla sie dane tego bufora i tam jest budowa wewnetrzna oraz prosty schemat podlaczenia to se odrazu sprawdzisz poprawnosc innych podlaczen do bufora.

Edytowane przez codix