maciejtoya 05.08.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Witam,Mam chyba problem z moją instalacja. Po zamieszkaniu w domu i włączeniu latem tylko trybu Cwu na pompie ciepła nagrzewa mi się również drabinka w łazience.Czy to jest normalne przy zbiorniku bufor owym?Problem w tym że podłogowe i instalacje robił kto inny a potem zmieniła się koncepcja na pompę ciepła, która została zamontowana przez inną firmę. Teraz każdy umywa ręce i twierdzi że zrobił dobrze. Krótko o instalacji:- Z pompy ciepła wychodzi ciepła woda która rozdzielana jest zaworem trojdroznym na zbiornik cwu lub bufor ZBCO 80 hewalex. Przełączanie zaworu działa ok. - z bufora ciepła woda idzie na instalację podłogowa. Są dwa rozdzielacze z pompami obiegowymi. - powrót z pompy ciepła jest wpiety do bufora. - powrót z cwu połączony jest z przeponowym zbiornikiem i dalej przed buforem łączy się z powrotem podlogowki i wchodzi do bufora. Proszę o jakieś rady i pomoc. W kranie leci gorąca woda ale trzeba na nią trochę czekać. Jak patrzyłem na schemat podłączenia tego buforu to Cwu powinno być wpiete w powrót pompy ciepła a nie w powrót podlogowki. Mam rację czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.08.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Jak patrzyłem na schemat podłączenia tego buforu to Cwu powinno być wpiete w powrót pompy ciepła a nie w powrót podlogowki. Mam rację czy się mylę? Bufor w obiegu CWU powinien być pominięty.- masz racje. Są schematy w dokumentacji do pompy. Błąd instalatora pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.08.2019 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 Jak patrzyłem na schemat podłączenia tego buforu to Cwu powinno być wpiete w powrót pompy ciepła a nie w powrót podlogowki. Mam rację czy się mylę? Bufor w obiegu CWU powinien być pominięty.- masz racje. Są schematy w dokumentacji do pompy. Błąd instalatora pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 06.08.2019 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Gdzie zatem powinien być wpiety powrót z cwu?Gdzie znajdę ten schemat żeby mu pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 06.08.2019 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Dziękuję za odpowiedź. Gdzie zatem powinien być wpiety powrót z cwu? Gdzie znajdę ten schemat żeby mu pokazać? W instrukcji pompy sa jakies schematy ale nie wiem czy takie jak potrzebujesz. Powrot z wezownicy zbiornika cwu powinien wracac bezposrednio do pompy. Hydraulikiem nie jestem ale chyba masz jeszcze jeden blad albo zle rozumiem twój opis . Pompa ma wbudowane naczynie przepownowe w jednostce wewnetrznej i ono zabezpiecza obieg wezownicy i obieg na centralne ogrzewanie a dodatkowe naczynie z zaworem bezpieczenstwa powinno byc podlaczone bezposrednio do zbiornika nie na obiegu wezownicy tylko na obiegu wody tej co idzie juz na krany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.08.2019 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Naczynie wzbiorcze CWU powinno być na wejściu wody zimnej do zasobnika. Tak wymaga m.in Joule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 06.08.2019 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Zrobiłem zdjęcia + krótki opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 06.08.2019 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Dzisiaj zrobiłem kilka testów. Odpaliłem grzanie tylko CWU - zawór trójdrożny przełączył się na cwu i nagrzewał zbiornik. Powrót z CWU i z podlogowki był ciepły. Następnie odpaliłem pompy obiegowe w rozdzielaczach i momentalnie na nich pojawiła się temp 40 stopni. Zaciągło mi wszystko z bufora a powrót podłogowki zrobił się zimny. Dla mnie wniosek jest taki, że mam spięte ze sobą dwa powroty CO i CWU.Wykonawca po przeslaniu zdjec przyznał się, że powrot ze zbiornika CWU powinien być wpięty w powrót pompy ciepła. Mam rację ? W piątek mają przyjechać to naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.08.2019 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzisiaj zrobiłem kilka testów. Odpaliłem grzanie tylko CWU - zawór trójdrożny przełączył się na cwu i nagrzewał zbiornik. Powrót z CWU i z podlogowki był ciepły. Następnie odpaliłem pompy obiegowe w rozdzielaczach i momentalnie na nich pojawiła się temp 40 stopni. Zaciągło mi wszystko z bufora a powrót podłogowki zrobił się zimny. Dla mnie wniosek jest taki, że mam spięte ze sobą dwa powroty CO i CWU. Wykonawca po przeslaniu zdjec przyznał się, że powrot ze zbiornika CWU powinien być wpięty w powrót pompy ciepła. Mam rację ? W piątek mają przyjechać to naprawić. No przecież od poczatku masz mówione że powrót z wezownicy zasobnika cwu masz miec podpiety bezposrednio do powrotu pompy ciepla. Zresztą wpisz w google zbco 80 hawalex i na pierwszej pozycji na stronie hawalexu wyswietla sie dane tego bufora i tam jest budowa wewnetrzna oraz prosty schemat podlaczenia to se odrazu sprawdzisz poprawnosc innych podlaczen do bufora. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts