Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - wylewka na chudziak

Łozin

Recommended Posts

Witam forumowiczów.

Przejrzałem posty na temat tarasu ale nie znalazłem niestety porady na mój konkretny temat.

Od mojej budowy minęło już sporo czasu, ale dopiero teraz chciałbym zająć się tarasem i położyć na nim deski.

Budowlańcy te kilka lat temu wykonali mi fundament i wylali chudziak i tak mieszkam już kilka lat z tym chudziakiem.

Niestety chudziak nie ma żadnego spadku więc pewnie trzeba będzie dolać coś i go wykonać.

Do poziomu podłogi w domu mam w tej chwili 11 cm. biorąc pod uwagę legary pod deski które mają jakieś 5cm i podkład(np guma)

oraz deski tarasowe (najcieńsze widziałem około 2,4cm) to daje prawie 8cm więc z wylewką może być kłopot bo boję się że popęka

- zostaje 3cm a jeszcze spadek.

Moje pytania.

1. Czym i czy wykonac taką wylewkę ze spadkiem?

2..Czy pomiędzy wylewką a chudziakiem zrobić izolację i jesli tak to czym?

3.Czy można ewentualnie zastosowac cieńsze legary pod deski (np 2 lub 3 cm)? Będą na betonie więc pewnie się nie będą uginac.

4. Czy można zastosować cieńsze deski na taras? Nie muszą być ryflowane. Mogę zamówić poprostu w tartaku 2 cm lub nawet 1.8

Będę też wdzięczny za wszelkie opinie i linki. Nie znalazłem wiele na forum ale też nie jestem zbyt biegły w wyszukiwaniu :)

Pozdrawiam

Łozin