Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki fundament pod PTH30PW??

mlk

Recommended Posts

czesc!!

Cegła ma szerokość 30 (większość odradza budowanie z PTH25PW), a bloczki fundamentowe są albo 25cm, albo 38cm - jak rozwiązaliście ten problem?

Architekt podpowiada że żeby było zgodnie ze sztuka to na szerszym powinno stać węższe, a nie na odwrót :)

A z drugiej strony, to kusi mnie postawić użyć bloczków 25cm - ściana będzie "zwisać" po tylko 2.5cm z każdej strony, a dom będzie tylko parterowy z drewnianym w większości stropem

Niekoniecznie. Jeżeli ocieplisz ścianę fundamentową warstwą np. 5cm to cokół będzie cofnięty już tylko o 9,5cm. Jak dodamy jeszcze jakąś okładzinę (płytki) będzie będzie jeszcze mniej. Pytanie dotyczyło chyba wytrzymałości ściany fundamentowej o szer. 25 cm (szerokość niektórych bloczków to 24cm!)

Pozdrawiam.

Niekoniecznie. Jeżeli ocieplisz ścianę fundamentową warstwą np. 5cm to cokół będzie cofnięty już tylko o 9,5cm. Jak dodamy jeszcze jakąś okładzinę (płytki) będzie będzie jeszcze mniej. Pytanie dotyczyło chyba wytrzymałości ściany fundamentowej o szer. 25 cm (szerokość niektórych bloczków to 24cm!)

Pozdrawiam.

wytrzymałościowo to ściana z bloczka 25 cm , bez problemu wytrzyma ścianę z PTH 30. Wydaje mi się , że w przypadku gdy ściana z PTH bedzie wisiała zbyt dużo do środka to jak rozłożą sięobciążenia (strop , itp ) . Ale jak strop drewniany to pewnie nie ma problemu .

Ja zrobiłem bloczki 25 cm i na to max plus 12 styropianu. Od wewnątrz licuje. Murator też tak kiedyś "napisał'. Na Forum ktoś pisał, że oś ławy ma się pokryć z osią ściany. W książkach piszą, że odchylenie osi może być do 4,5 cm (cytat za kolegą po architekturze). Moje przemyślenia: przecież ściana fundamentowa jest z obu stron trzymana przez ziemię, więc na boki nie ma znaczenia - nie przewróci się, a 25 cm nacisk domu parterowego raczej wytrzyma (przynajmniej u mnie jak dotąd wytrzymuje).

• 3 weeks później...

wyobrażmy sobie taką sytuację (mi bedzie to łatwiejsze, bo mam tak w projekcie:) ):

-fundament 25cm

-sciana 30cm (póżniej na niej 12cm styro)

-wieniec 25cm

całość zlicowana od wewnątrz

mam takie wrażenie że te 5cm co będzie wystawać ściana będzie tylko warstwą licową, ozdobną, która nie pracuje, nie przenosi żadnych obciążeń

więc może lepiej zrobić ścianę z porothermu 25P+W ?? jako warstwa nośna powinno wystarczyć, a i tak izolację termiczną robi styropian a nie porotherm

co myślicie??

ps.

a ha - dom parterowy, nie użytkowy strych, strop drewniany nad większością, teriva tylko nad garażem i kotłownią

Też mam ten dylemat, będę budować z Maxa (29 cm), ocieplenie 12 cm. Jak na razie skłaniam się ku wylewanym ścianom fundamentowym, można zrobić na grubość pustaka i nie ma problemów z nadwieszaniem. Ściana fundamentowa grubości 25 cm jakoś mnie nie przekonuje, 30 cm lana z betonu to już co innego, ale to już tylko moje subiektywne odczucie.

Oszczędzajac 5 cm na fundamencie rozpoczynajac budowę ???!!!

Weź pod uwage , że na tym fundamencie stoi to w co zainwestowałeś.

Zaoszczędzając parę złotych na początku , możesz spodziewać się problemów później.Budowałem również z PH 30 P+W i dałem fundament szeroki na 40 cm. PH licował z zewnętrzną krawędzią. Ocieplenie 10 styropianu.Wewnątrz masz ok.8 cm po obrysie extra powierzchni.Komfort z wylewaniem ,,chudziaka '' , nawiazaniu izolacji poziomej itd.

Samo słowo fundament też coś coś w końcu znaczy.....

Oszczędność pozorna.Przekonasz się ( oby nie ) po czasie.

PZDR. joogjan