mlk 26.10.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 czesc!! Cegła ma szerokość 30 (większość odradza budowanie z PTH25PW), a bloczki fundamentowe są albo 25cm, albo 38cm - jak rozwiązaliście ten problem? Architekt podpowiada że żeby było zgodnie ze sztuka to na szerszym powinno stać węższe, a nie na odwrót A z drugiej strony, to kusi mnie postawić użyć bloczków 25cm - ściana będzie "zwisać" po tylko 2.5cm z każdej strony, a dom będzie tylko parterowy z drewnianym w większości stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 26.10.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 "znam" dom gdzie na bloczku 25 cm stoi ściana z PH 30 cm. Żadnych problemów. Nie wiem co na to producent PH ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.10.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 a ściana będzie jednowarstwowa czy będziesz docieplać????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.10.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 przyłączę sie z pytaniem co i z czego można lub najlepiej budować na fundamencie o szerokości 25 cm ? ( taki będę robił napewno, ale nie wiem jeszcze z czego ściany ) czy można dac troche szersze ściany czy tez trzeba się sztywno trzymać grubości ściany 25 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 26.10.2004 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 a ściana będzie jednowarstwowa czy będziesz docieplać????? a czy ktoś stawia 1W z PTH30?? chyba nie u mnie będzię 12cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 26.10.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 a ściana będzie jednowarstwowa czy będziesz docieplać????? czy to pytanie do mnie czy do mlk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.10.2004 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 tak myślałem, 14,5cm ściany będzie wisiało poza scianą fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qstemp 26.10.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Niekoniecznie. Jeżeli ocieplisz ścianę fundamentową warstwą np. 5cm to cokół będzie cofnięty już tylko o 9,5cm. Jak dodamy jeszcze jakąś okładzinę (płytki) będzie będzie jeszcze mniej. Pytanie dotyczyło chyba wytrzymałości ściany fundamentowej o szer. 25 cm (szerokość niektórych bloczków to 24cm!) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qstemp 26.10.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Niekoniecznie. Jeżeli ocieplisz ścianę fundamentową warstwą np. 5cm to cokół będzie cofnięty już tylko o 9,5cm. Jak dodamy jeszcze jakąś okładzinę (płytki) będzie będzie jeszcze mniej. Pytanie dotyczyło chyba wytrzymałości ściany fundamentowej o szer. 25 cm (szerokość niektórych bloczków to 24cm!) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beesik 26.10.2004 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 U mnie w projekcie gotowym jest:- ściana fundamentowa betonowa 25 cm- bloczki Ytong 36,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qstemp 26.10.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Jaki to projekt - jeśli można wiedzieć. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beesik 26.10.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Neptun z Domusa A co? Czyżby to był błąd? Chociaż ja i tak będę zmieniał na maxa + wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 26.10.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 wytrzymałościowo to ściana z bloczka 25 cm , bez problemu wytrzyma ścianę z PTH 30. Wydaje mi się , że w przypadku gdy ściana z PTH bedzie wisiała zbyt dużo do środka to jak rozłożą sięobciążenia (strop , itp ) . Ale jak strop drewniany to pewnie nie ma problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beesik 26.10.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 w muratorze kiedyś wyczytałem, że ściana może wystawać chyba z 7 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 26.10.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Ja zrobiłem bloczki 25 cm i na to max plus 12 styropianu. Od wewnątrz licuje. Murator też tak kiedyś "napisał'. Na Forum ktoś pisał, że oś ławy ma się pokryć z osią ściany. W książkach piszą, że odchylenie osi może być do 4,5 cm (cytat za kolegą po architekturze). Moje przemyślenia: przecież ściana fundamentowa jest z obu stron trzymana przez ziemię, więc na boki nie ma znaczenia - nie przewróci się, a 25 cm nacisk domu parterowego raczej wytrzyma (przynajmniej u mnie jak dotąd wytrzymuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 16.11.2004 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 wyobrażmy sobie taką sytuację (mi bedzie to łatwiejsze, bo mam tak w projekcie:) ):-fundament 25cm-sciana 30cm (póżniej na niej 12cm styro)-wieniec 25cmcałość zlicowana od wewnątrz mam takie wrażenie że te 5cm co będzie wystawać ściana będzie tylko warstwą licową, ozdobną, która nie pracuje, nie przenosi żadnych obciążeńwięc może lepiej zrobić ścianę z porothermu 25P+W ?? jako warstwa nośna powinno wystarczyć, a i tak izolację termiczną robi styropian a nie porotherm co myślicie?? ps.a ha - dom parterowy, nie użytkowy strych, strop drewniany nad większością, teriva tylko nad garażem i kotłownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piplape 16.11.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Też mam ten dylemat, będę budować z Maxa (29 cm), ocieplenie 12 cm. Jak na razie skłaniam się ku wylewanym ścianom fundamentowym, można zrobić na grubość pustaka i nie ma problemów z nadwieszaniem. Ściana fundamentowa grubości 25 cm jakoś mnie nie przekonuje, 30 cm lana z betonu to już co innego, ale to już tylko moje subiektywne odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko 16.11.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Ja w projekcie mam ściany z Max-a na bloczkach 25cm. Sciana wystaje z obu stron równo po 2cm. Oczywiście ściana i fundament ocieplona. Sąsiad natomiast ma w projekcie ściane fundamentową 25cm i na to Ytong 36,5cm równo w środku czyli wszystko wystaje na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joogjan 16.11.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Oszczędzajac 5 cm na fundamencie rozpoczynajac budowę ???!!!Weź pod uwage , że na tym fundamencie stoi to w co zainwestowałeś.Zaoszczędzając parę złotych na początku , możesz spodziewać się problemów później.Budowałem również z PH 30 P+W i dałem fundament szeroki na 40 cm. PH licował z zewnętrzną krawędzią. Ocieplenie 10 styropianu.Wewnątrz masz ok.8 cm po obrysie extra powierzchni.Komfort z wylewaniem ,,chudziaka '' , nawiazaniu izolacji poziomej itd.Samo słowo fundament też coś coś w końcu znaczy.....Oszczędność pozorna.Przekonasz się ( oby nie ) po czasie. PZDR. joogjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 18.11.2004 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 a tak trochę OFFTOPIC ile płaciliście za Porotherm 30PW ?? i kiedy to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts