Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda brzydko pachnie (po filtrach)

slawqo

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

Kupiłem dom na rynku wtórnym, mam studnie głębinową przy domu, woda ma znacznie przekroczone żelazo i mangan (około 60 krotnie).

Zostały założone filtry:

odżelaziacz,

zmiekczacz

lampa,

dodatkowo przy kranie w kuchni filtr osmotyczny.

Woda po filtracji ma wyniki w normie i wszystko działa... ale po 2ch m-cach użytkowania ciepła woda użytkowa zaczeła "śmierdzieć jajami".

Zasobnik w którym woda ogrzewana jest przez piec jest nowy.

Część instalacji po filtrach jest miedziana - być może oczyszczona woda reaguje z metalem? Może należy wymienić anodę w zasobniku?

Prośba do doświadczonych osób o opinię - zapach jest tak intesywny, że po kąpieli czuć go nawet od skóry.

Ps. zapach jest tylko na ciepłej wodzie.

Dzień dobry wszystkim,

Kupiłem dom na rynku wtórnym, mam studnie głębinową przy domu, woda ma znacznie przekroczone żelazo i mangan (około 60 krotnie).

Zostały założone filtry:

odżelaziacz,

zmiekczacz

lampa,

dodatkowo przy kranie w kuchni filtr osmotyczny.

Woda po filtracji ma wyniki w normie i wszystko działa... ale po 2ch m-cach użytkowania ciepła woda użytkowa zaczeła "śmierdzieć jajami".

Zasobnik w którym woda ogrzewana jest przez piec jest nowy.

Część instalacji po filtrach jest miedziana - być może oczyszczona woda reaguje z metalem? Może należy wymienić anodę w zasobniku?

Prośba do doświadczonych osób o opinię - zapach jest tak intesywny, że po kąpieli czuć go nawet od skóry.

Ps. zapach jest tylko na ciepłej wodzie.

Kiedyś miałem ten sam problem. Wymiana anody na aktywną tytanową problem zlikwidowała. Na próbę możesz usunąć na 2-3 anode magnezową ze zbiornika.

Jeeśli częśc instlacji jest miedziana, nie usuwaj twardości do 0. Zostaw choćby z 50mg. Tak dla spokojnego snu. Miękka woda i miedź nie za bardzo się lubią w dłuższej perspektywie.

Kiedyś miałem ten sam problem. Wymiana anody na aktywną tytanową problem zlikwidowała. Na próbę możesz usunąć na 2-3 anode magnezową ze zbiornika.

Jeeśli częśc instlacji jest miedziana, nie usuwaj twardości do 0. Zostaw choćby z 50mg. Tak dla spokojnego snu. Miękka woda i miedź nie za bardzo się lubią w dłuższej perspektywie.

Potwierdzam. U mnie po wymianie anody problem zniknął.

Tak zmienia... jeśli nagrzeję "na maxa" to zapach znika.... ale tylko na jakieś 24 godziny a później wraca w tej samej intensywności.

Szczerze zakładam że tam bakterie się jednak osadziły, jestem w trakcie kupna tej anody i plan jest taki, aby ją wymienć, przegrzać całość z nową anodą i wtedy zobczyć co się stanie...

Jeśli to nie do końca załatwi sprawę, pomyślę o chlorowaniu instalacji (chociaż ponoć nie każdą można i nie mam pewności czy swoją mogę).

Dodatkowo jest przydomowa oczyszczalnia więc chlorowanie zabije mi w niej bakterie = dodatkowy kłopot.

Póki co jestem z nadzieją, że anoda i przegrzanie pomoże ;)

jedzie siarkowodorem skoreluj wyniki swojej wody z tą uzdrowiskową tamta zawiera 42-54 mg/l siarkowodoru . Jesli twoja ma tyle śmiało ubiegaj sie utworzenie uzdrowiska. a stać cię będzie na dowóz wody użytkowej i pitnej cysterną

.

A poważniej ozonowanie tez pomaga i sprawdź wodę w studni może skażona bakteriami czy przenawożona i filtry robią za reaktor chemiczny?

A poważniej ozonowanie tez pomaga i sprawdź wodę w studni może skażona bakteriami czy przenawożona i filtry robią za reaktor chemiczny?

Ozonowanie to to samo co chlorowanie tylko utleniacz inny...

Zapach tylko wody ciepłej sugeruje jednak problem już po filtrach czyli w miejscu gdzie woda się podgrzewa. Możliwe, że to bakterie, ale takie żyjące w wyższej temperaturze niż ma woda w studni.

• 3 weeks później...