Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja nieużytkowego poddasza

Corriel

Recommended Posts

Witam. Mam w projekcie nieużytkowe poddasze a pod nim strop który ma być według projektu ocieplony 25cm styropianu, który ma być pokryty pięciocentymetrową wylewką. Rozmawiałem dzisiaj z potencjalnym wykonawcą tej izolacji, który zaproponował mi ocieplenie pianą, wykonuje się to podobno szybciej a sama piana ma lepsze właściwości izolacyjne niż styropian, no i można po tym chodzić w razie potrzeby wejścia na strych. Chciałbym móc ten strych wykorzystywać jako pomieszczenie do przechowywania rzeczy nieużywanych na codzień. Zastanawiam się jak taka pianka sprawdzi się do czegoś takiego, w sensie czy nie będzie zbyt nierówna, zbyt bardzo narażona na uszkodzenia itp. Co myślicie na ten temat? Macie jakieś doświadczenia z tym związane? A może da się na piankę ułożyć jeszcze jakieś wykończenie?

Druga sprawa to kiedy wykonać taką izolację? Przed dachem, po dachu czy w trakcie np po ułożeniu konstrukcji a przed pokryciem, chodzi mi o to czy po zamknięciu wszystkiego zostawieniu tylko wyłazu nie będzie problemu z dostępem do tego pomieszczenia? A z drugiej strony czy jeżeli zrobie to zupełnie przed dachem to czy na etapie wykonywania dachu nie zniszczy mi się ta wylewka lub pianka?

Poglądowy fragment projektu:

Screenshot 2019-08-07 at 11.48.53.jpg

Wykonawca chce pianke, bo powlecze Ci strych pianka i bedzie mial spokoj. A przy styropianie sie troche nagimnastykuje.

Ja bym zostal przy styropianie i wylewce. Za chodzenie po piance podziekuje. Jak chcesz by Ci ta przestrzen sluzyla, a nie byla postrachem, to piana wedlug mojej skormnej oceny odpada. Moze Ktos ma inne doswiadczenia.

Pozdrawiam,

Pawel

• 3 weeks później...

Opcja z wylewką wydaje się być lepsza w tym wypadku. Możesz również rozważyć zastosowanie wełny np. STEPROCK HD i wykonanie na niej warstwy wylewki.

Ewentualnie wykonać ruszt krzyżowy i między ruszt miękka wełna np. TOPROCK SUPER + SUPERROCK i na to płyta OSB.

http://www.rockwool.pl/produkty/steprock-hd

http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super

http://www.rockwool.pl/produkty/superrock

• 3 weeks później...
Nie chciałbym zakładać nowego tematu, ale mam podobny problem. Mam dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, ok 120 mkw, ocieplenie mam na suficie wełną 30 cm, dodatkowo poddasze wyłożone osb 22mm. Chciałbym teraz ocieplić dach (blachodachówka + 'wiatroizolacja', generalnie nic specjalnego). Czy powinienem robić dylatację 3 cm między tą izolacją a potencjalną wełną? Czy takie ocieplenie w ogóle ma sens?

Nie chciałbym zakładać nowego tematu, ale mam podobny problem. Mam dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, ok 120 mkw, ocieplenie mam na suficie wełną 30 cm, dodatkowo poddasze wyłożone osb 22mm. Chciałbym teraz ocieplić dach (blachodachówka + 'wiatroizolacja', generalnie nic specjalnego). Czy powinienem robić dylatację 3 cm między tą izolacją a potencjalną wełną? Czy takie ocieplenie w ogóle ma sens?

Czy chodzi Ci o to czy musisz robić dylatacje między wiatroizolacją a wełną ? Dobrze zrozumiałem ?